Problemy, pytania - Schemat bolerka
_alutka - Wto 01 Wrz, 2015 15:30 Temat postu: Schemat bolerka Witam wszystkie Panie.
Jestem początkująca na szydełku i nie wszystkie schematy potrafię odczytać.Tak też jest ze schematem bolerka.Czy mogłabym prosić o rozpisanie motywu tak rząd po rzędzie?
alutka171 - Sob 05 Wrz, 2015 19:09
Trochę mały ten schemat więc znalazłam lepszy, wyraźniejszy ale również jestem ciekawa jak to powinno lecieć
http://1.bp.blogspot.com/...rmlgytfk8ts.jpg
vichta - Sob 05 Wrz, 2015 21:49
Od lewej do prawej:
podstawa 17 oczek łańcuszka
1 rząd: 3 oczka łańcuszka na podniesienie, *1 słupek w czwarte oczko podstawy (właściwie, to wygląda jak pomiędzy czwartym a piątym, ale mniejsza o to) (ten słupek wygląda na rysunku jak (, tylko pochylone i przekreślone), następnie 3 oczka łańcuszka, nawijamy nitkę na szydełko i robimy słupek w miejscu, gdzie znajduje się górna pętelka poprzedniego słupka, czyli tam, gdzie zaczęliśmy te trzy oczka łańcuszka (ten słupek wygląda jak uśmiech), dalej robimy dwa słupki złączone górą, oba wbite w to samo czwarte oczko podstawy, i tak zrobiliśmy (), następnie 3 oczka łańcuszka, omijamy 2 oczka podstawy i należałoby zrobić oczko ścisłe, którego nie ma na schemacie, w siódme oczko podstawy, znowu 3 oczka łańcuszka*
Powtarzamy *-*, tą różnicą, że na początku będą dwa słupki połączone górą wbite w dziesiąte (licząc od początku) oczko podstawy, dalej już tak samo...
Pisać dalej, czy już wiadomo, o co chodzi?
AlaJ - Sob 05 Wrz, 2015 22:23
Głowa mnie od myślenia rozbolała. Od biedy wymyśliłam pierwszy rząd, ale to jakaś kombinacja alpejska .
Szloby to tak: 17 oczek łańcuszka + 3 oczka jako pierwszy słupek pęczka, 1 slupek, potem 3 oczka łańcuszka i slupek w czubek pierwszego pęczka, teraz drugi pęczek z dwoch słupków w to samo oczko, co pierwszy pęczek.
No i teraz kombinacja się zaczyna: 3 oczka łańcuszka w trzecie kolejne oczko podstawy, polslupek, 6 oczek łańcuszka przyczepiamy polslupkiem do czubka ostatniego pęczka. Teraz odwracamy robótkę i robimy slupek, który wbijamy w trzecie oczko z tych szesciu. Możemy teraz robić kolejny pęczek z dwóch slupkow w trzecie kolejne oczko łańcuszka podstawy.
A dalej nie mam pomysłu na razie. I wcale nie dam głowy, że to tak leci.
AlaJ - Sob 05 Wrz, 2015 22:27
Widze Vichta, że się rozminelysmy.Ja pisałam i próbowałam zrobić i drugi rzad mi nie wychodzi. Zreszta wydaje mi sie, że ten wzór ciekawiej wygląda na schemacie niż w rzeczywistosci.
vichta - Nie 06 Wrz, 2015 09:24
| AlaJ napisał/a: | | drugi rzad mi nie wychodzi |
Rzeczywiście. Przyjrzałam się dopiero teraz na ten drugi rząd. Trzeba zrobić 3 oczka łańcuszka na podniesienie, a potem zamiast tych trzech kolejnych oczek idących w dól, trzeba zrobić słupek. Następnie ten poziomy płatek z "uśmiechem"....
Powinno wyjść, choć pewności nie mam, bo nie odrabiałam wzoru.
AlaJ - Nie 06 Wrz, 2015 09:36
Marzenko, nie wychodzi - w tym cały szkopuł.
nula - Nie 06 Wrz, 2015 10:40
zaintrygował mnie ten wzór
sama niestety nie wymyśliłam jak to ma iść ale znalazłam coś takiego (trzeci model na tej stronie) - i myślę,, że to jest najlepsze rozwiązanie
http://www.liveinternet.r.../post281173520/
po prostu zamiast tych nieszczęsnych 6 oczek łańcuszka robić słupki
tu jest to fajnie rozrysowane
vichta - Nie 06 Wrz, 2015 12:07
| AlaJ napisał/a: | | Marzenko, nie wychodzi |
Teraz już chyba powinno
W pierwszym rzędzie robimy tylko pięć poziomych płatków. Ten szósty, ostatni trzeba zrobić od strony boku. Czyli, za* będzie tak: 2 słupki połączone górą wbite od boku w środkowe oczko kwiatka, i zaczynamy drugi rząd
2 rząd:
3 oczka na podniesienie, 1 słupek zamiast trzech oczek łańcuszka idących w dół, a potem już poziomy płatek...
Napisałaś, żeby te 6 oczek przyczepić z boku półsłupkiem. Chodzi o to, ze nie półsłupkiem, tylko dwoma słupkami złączonymi. W ten sposób zrobimy właśnie ostatni, brakujący poziomy płatek.
AlaJ - Nie 06 Wrz, 2015 12:14
Jak zastąpimy oczka między pęczkami słupkami, to rzeczywiście wyjdzie. Tylko... brzydki jest ten wzór jak dla mnie Ciężki, niezgrabny, bez lekkości i finezji. Zrobiłam próbkę, sprawdziłam.
Ale dalej mnie intryguje, czy da się go zrobić tak, jak to jest rozrysowane w schemacie. Ja się poddaję.
AlaJ - Nie 06 Wrz, 2015 12:19
Znowu się minęłyśmy Marzenko
Tak czy siak już nie próbuję, wzór wg mnie nie wart zachodu - nieciekawy dla mnie jest.
_alutka - Nie 06 Wrz, 2015 14:55
| vichta napisał/a: | | AlaJ napisał/a: | | Marzenko, nie wychodzi |
Teraz już chyba powinno
W pierwszym rzędzie robimy tylko pięć poziomych płatków. Ten szósty, ostatni trzeba zrobić od strony boku. Czyli, za* będzie tak: 2 słupki połączone górą wbite od boku w środkowe oczko kwiatka, i zaczynamy drugi rząd
2 rząd:
3 oczka na podniesienie, 1 słupek zamiast trzech oczek łańcuszka idących w dół, a potem już poziomy płatek...
Napisałaś, żeby te 6 oczek przyczepić z boku półsłupkiem. Chodzi o to, ze nie półsłupkiem, tylko dwoma słupkami złączonymi. W ten sposób zrobimy właśnie ostatni, brakujący poziomy płatek. |
Bardzo,bardzo dziękuję za pomoc.Chyba jak na moje umiejętności wybrałam kłopotliwy wzorek.Będę próbowała w/g Waszych opisów,jak nie dam rady zrobię innym wzorkiem.
|
|
|