Problemy, pytania - Prośba o rozpisanie wzoru
Astrid - Nie 09 Sie, 2015 10:27 Temat postu: Prośba o rozpisanie wzoru Witam Drogie Panie
Czy któraś z Was mogłaby mi rozrysować wzór, którym jest zrobiony dół tego topu? Nie musi być idealnie ten sam, ważne aby podobnie wyglądał po zrobieniu.
AlaJ - Nie 09 Sie, 2015 10:57
Tak szczerze mówiąc, to to wykończenie nie jest ani ładne, ani pomysłowe. A leci mniej więcej tak:
(słupki raz nawijane)
1 rząd: 3 sł., 2 o.łańcuszka, 3 sł. - nad słupek poprzedniego rzędu, 3 oczka łańcuszka, 1 półsłupek nad siódmy słupek poprzedniego rzędu, 3 o. łańcuszka, ominąc jeden słupek i wbić kolejny półsłupek, znowu trzy oczka łańcuszka i półsłupek, 3 oczka łańcuszka i powtórka. (trzy słupki...)
2 rząd: Słupki nad słupkami bez zmian, potem dałabym 4-5 oczek i połsłupek w pętelkę poprzedniego rzędu, 3 o. łańcuszka, półsłupek, 4 o. łańcuszka i z powrotem słupki
3 i kolejne rzędy różnią się tylko ty,, że zwiększana jest ilość oczek między słupkami i półsłupkami, ale też nie do końca dobrze, bo widać, że robótka się podwija.
Dla mnie to wykonanie jest niezbyt staranne, a o pomysłowiści to już w ogóle zapomnieć.
japoneczka01 - Nie 09 Sie, 2015 13:56
Wydaje mi się, że takie wykończenie byłoby bardziej subtelne
Astrid - Śro 12 Sie, 2015 11:05
Dziękuję. Jednak zrobiłam ten zwykły wzór. Mam bardzo rozdwajającą się włóczkę i każde dodatkowe oczko to męczarnia.
|
|
|