To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Islandzka wełna - lopi

Ala z Byczyny - Nie 12 Lip, 2015 17:39
Temat postu: Islandzka wełna - lopi
Mam nadzieję, że nie skrzyczy mnie nikt za pisanie o włóczce i sweterkach drucianych tutaj Wink W tym dziale jest tak fajnie wyodrębniony dział na nitki, niteczki, że postanowiłam, że opiszę to co znalazłam tutaj.. włóczką można przecież i działać szydełkiem Wink

Do rzeczy: lecę 31 lipca na wakacje na Islandię i z tej okazji zaczęłam szukać info na temat jakichś dziewiarskich zdobyczy i.. znalazłam prawdziwe cudo - wełna lopi Smile
Jest to nieprzędziona (ma delikatniuchny tylko skręt) wełna powstała z runa islandzkich owiec. Runo to składa się z dwóch warstw - zewnętrznej, o włosiu długim na 20 cm, które chroni owieczkę przed przemoknięciem, i puchowej, ciepłej warstwy spodniej, która chroni przed wiatrem i zimnem. Z tego powstała wełna zachowuje obie właściwości a swetry z niej zrobione, czyli lopapeysa mają (podobno) mieć niezwykłe własności grzejące i oddychające zarazem. A jeśli lopapeysa zrobiony jest między bożym narodzeniem a nowym roku, to jego właściwości już nie są niezwykłe, a nadprzyrodzone Very Happy Taki islandzki folklor Smile

Oto jak wyglądają niteczki:

Tak wyglądają sweterki, czyli lopapeysa:

A tak oto łączy się końce nitek:
https://www.youtube.com/watch?v=Rio-WQaFCxQ

Zdjęcia sweterków pochodzą ze strony miniiceland.com, która też sprzedaje taką włóczkę. Mam nadzieję, że się nie pogniewają za ich użycie, w końcu to troszkę dla nich jest reklamą Smile

No i to tyle Smile Nie mogę się doczekać wycieczki, mam nadzieję, że przywiozę stamtąd parę kilo tego cuda i zrobię w domu własny sweterek. Ciekawostką na ich temat jest to, że robi się je na okrągło i nie ma różnicy między tyłem i przodem. A jeśli chce się zrobić sweterek rozpinany, wtedy.. przerabia się miejsce na rozcięcie szydełkiem i .. rozcina się sweterek nożyczkami!

Zastanawiam się teraz jakby wyglądało zamówienie takiej włóczki bezpośrednio z Islandii, jak pojadę, zorientuję się w cenach na miejscu.. wiem, że jeśli ceny będą przystępniejsze niż w miniiceland.com, na pewno będę zamawiać i chciałam się wstępnie zorientować czy byłybyście ewentualnie chętne na takie zbiorowe zamówienie?? Niczego nie obiecuję, na razie tylko chciałabym się rozeznać czy w ogóle komuś się ta wełenka spodoba Smile

ania_b - Nie 12 Lip, 2015 17:59

Wielką propagatorką wełny lopi jest kuacja

TU jest jej blog, w którym mówi o swoim życiu na Islandii.

A TU sklep, w którym można kupić wełny lopi w różnych grubościach. Są też wzory swetrów.

PS. W dziale drutowym też jest dział o włóczkach. O tutaj. szalony

Ala z Byczyny - Nie 12 Lip, 2015 18:26

Dziękuję za linka do bloga, jaki on jasny i świeży Smile Wczytam się w niego dziś wieczorem Smile