To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Czapka - jak to jest zrobione?

Madzia - Sob 13 Gru, 2014 14:08
Temat postu: Czapka - jak to jest zrobione?
http://crochetincolor.blo...ttable-hat.html

chodzi mi o ten ściągacz. Widać, że najpierw powstała czapka, robiona naokoło, potem jest ściągacz w poprzek. Pewnie najpierw łańcuszek o takiej długości jakiej szerokości ma być ściągacz, ale jakim jest przerabiany wzorem? Coś bardzo prostego, ale nie umiem rozgryźć.

barbara 1 - Sob 13 Gru, 2014 14:33

Madziu na moje oko to sciągacz z oczek scisłych i łapiesz tylko za jedną nitkę.Zaraz to rozpracuję
katrinka - Sob 13 Gru, 2014 14:45

Dziewczyny...może to sa słupki reliefowe robione od przodu ,a to co widać na czapce to lewa strona robótki hmm
barbara 1 - Sob 13 Gru, 2014 14:46

Już rozpracowany1 rz..robisz łańcuszk z 14 o. '.2 rz. oczka scisłe,szydełko wkłuwasz w środek oczka łapiąc tylko jedną nitkę tą od środka i tak do końca ,czyli jak już będziesz mieć pasek tak długi jak obwód głowy ,to konczysz tz. sciągacz i łączysz te dwa brzegi i robisz słupkami góre
AlaJ - Sob 13 Gru, 2014 15:14

Jesteście przekonane, że ten ściągacz to na szydełku? Bo ja widzę normalny ściągacz na drutach - 1/1 dorobiony do czapki, a tam gdzie jest załamanie chyba nawet są oczka spuszczone i narzuty, żeby ząbki wyszły na brzegu ściągacza. Ściągacz jest złożónyu we dwa. Ja tak robię. Czapka o wiele lepiej przylega ze ściągaczem zrobionym na drutach - jest o wiele miększy i elastyczniejszy niż szydełkowy.

Jak się terz przyglądam, to nie jestem pewna, czy to nie ścieg angielski.

barbara 1 - Sob 13 Gru, 2014 15:16

Madziu zrobiłam próbke i wychodzi tak jak w orginale czapki,jest nawet fotka tylko przy tym świetle nie widać tego

barbara 1 - Sob 13 Gru, 2014 15:20

AlaJ daj sobie str. którą podała Magda i przetłumacz.dziewczyna pisze jasno,że sciągacz robi z 14 lub 16 oczek łań. w/g mojej próby wychodzi tak samo,czyli takie żeberka jak u niej.Pisze też żeby robić ścisło,ja robię dość luzno
Teraz zauważyłam tą fotkę

wychodzi mi na to,że góra czapki jest zrobiona,a sciągacz jest dorabiany do czapki,tak jak pokazano na fotce , na której widac jak kończysz rząd, a na tej jak zaczynasz następny

AlaJ - Sob 13 Gru, 2014 16:32

Basiu, na tej fotce rzeczywiście widać doskonale - ściągacz na szydełku jak byk wesoło mi , ale ja i tak polecam ściągacz dorabiany na drutach. bye bye
barbara 1 - Sob 13 Gru, 2014 16:45

AlaJ napisał/a:
ale ja i tak polecam ściągacz dorabiany na drutach.

Magda nie jest drutowa wściekły
Jeszcze dwie fotki.Możesz zrobić tak jak autorka czapki,czyli najpierw czapkę , a na końcu sciągacz,lub sciągacz i do niego dorobiona czapka

Madzia - Sob 13 Gru, 2014 23:52

Basieńko, jesteś genialna! uklon Wielkie dzięki cmoknięcie Choć całkiem fajnie wyglądają czapki ze ściągaczem ze słupków reliefowych, ten mnie zaintrygował.