To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - numer szydełka a grubość kordonka

Aggie - Pią 12 Wrz, 2014 16:50
Temat postu: numer szydełka a grubość kordonka
Drogie Kobietki, mam do Was pytanie odnośnie szydełka:) otóż znalazłam wzór na serwetę w którym nici to 320 m w motku 5 dag i szydełko 1. Ja, niestety dysponuję nićmi 200 m w motku 3 dag i tu pojawia się moje pytanie: jakiego szydełka użyć? druga z kolei serweta ma 230 m w motku 5 dag i tutaj znów mam problem z szydełkiem? Bardzo proszę o odpowiedzi i podpowiedzi:) a może macie jakieś sprawdzone sposoby na dobieranie właściwych szydełek do nici?
ania_b - Pią 12 Wrz, 2014 16:57

5 g - 320 metrów i 3 g - 200 metrów (czyli 5 g - 333 metry) to właściwie ta sama grubość nici. Kilka metrów nie robi aż takiej różnicy. Myślę, że spokojnie możesz korzystać z szydełka wskazanego w opisie.
vichta - Pią 12 Wrz, 2014 17:36

Aggie napisał/a:
a może macie jakieś sprawdzone sposoby na dobieranie właściwych szydełek do nici?

Ja mam taki. Zaczepiam nitke za haczyk szydelka. Jesli nitka w calosci miesci sie w haczyku (wiec nie bedzie sie rozdwajac w robotce) i jesli czubek haczyka nie wystaje spod nitki (nie bedzie zaczepiac o inne oczka), to szydelko powinno byc ok. Czasem, w robotce, okazuje sie, ze musze zmienic szydelko na troszeczke ciensze lub grubsze. Ale to juz zalezy od wzoru, puszystosci wloczki i tego, czy wzor ma byc zbity i miesisty, czy raczej luzny i puszysty.
Jednym slowem najlepsze miarki to te, ktore mamy w oczach i palcach Smile

Cytat:
Drogie Kobietki

Na forum mamy tez Panow... Smile

Aggie - Pią 12 Wrz, 2014 20:30

vichta napisał/a:
Aggie napisał/a:
a może macie jakieś sprawdzone sposoby na dobieranie właściwych szydełek do nici?

Ja mam taki. Zaczepiam nitke za haczyk szydelka. Jesli nitka w calosci miesci sie w haczyku (wiec nie bedzie sie rozdwajac w robotce) i jesli czubek haczyka nie wystaje spod nitki (nie bedzie zaczepiac o inne oczka), to szydelko powinno byc ok. Czasem, w robotce, okazuje sie, ze musze zmienic szydelko na troszeczke ciensze lub grubsze. Ale to juz zalezy od wzoru, puszystosci wloczki i tego, czy wzor ma byc zbity i miesisty, czy raczej luzny i puszysty.
Jednym slowem najlepsze miarki to te, ktore mamy w oczach i palcach Smile

Cytat:
Drogie Kobietki

Na forum mamy tez Panow... Smile

Dziękuję Vichta za super podpowiedź:) i bardzo przepraszam, Drogich Panów, mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam uklon

vichta - Pią 12 Wrz, 2014 22:26

Ciesze sie, ze moglam pomoc. Zapraszam do pochwalenia sie pracami Smile