Nici, nitki i niteczki... - Jaka nić na zwiewną elegancką sukienkę?
enka - Pon 03 Mar, 2014 15:50 Temat postu: Jaka nić na zwiewną elegancką sukienkę? Witam.
Jestem tu mowa
Potrzebuję porady jaką nić wybrać na elegancką sukienkę szydełkową.
Sukienka będzie wykonana z łączonych ażurowych elementów. Ma być zwiewna.
Czy macie jakąś sprawdzoną nić czy przędzę, aby polecić?
enka - Wto 04 Mar, 2014 12:12
Kobietki, żadna nie pomoże?
Co poza cienkim kordonkiem można wykorzystać? Może jakieś nowości ktoś wypróbował?
AlaJ - Wto 04 Mar, 2014 12:48
Też mam problem z dobraniem nitki na elegancką szydełkową sukienke. Z tym, ze na "zwiewność" raczej nie licze. Szydełkowy wyrób ma swoją wagę, czy nam się to podoba czy nie.
Mysle intensywnie nad Doppio Ritorto - bawełny egipskie, jak już pisały mi nasze forumki są najszlachetniejsze.
Szukam już dwa miesiące i chyba tylko to przychodzi mi do głowy,
Myślałam jeszcze nad "Tulipem" - mikrofibrą, ale to jednak jest sztuczna nitka.
enka - Wto 04 Mar, 2014 14:11
Ten Tulip mnie zaciekawił
Ech... sama nie wiem. Szukałam jakiejś przędzy w odpowiednik kolorze i nic... albo szukać nie umiem...
enka - Wto 04 Mar, 2014 14:34
AlaJ, dzięki za podpowiedzenie
mala100gosia - Wto 04 Mar, 2014 19:45
Oj moje drogie tyle razy to pytanie już padało na tym forum Dobre oprócz bawełnianych kordonków są wiskozy, jedwabie oraz bambus -> tyle że bambus w mojej opini wyglada jak ubogi krewny bawełny. Niektóre panie w zalezności od wzoru wybierają do robienia dołu większe szydełko co sprawia, ze wzór jest płynniejszy.
enka - Sob 08 Mar, 2014 18:54
mala100gosia, jest tyle tematów, że na prawdę ciężko wszystko przejrzeć. Dzięki za pomoc!
Kupiłam czarny Tulip i powiem tak: bardzo sztuczna nić, śliska i lekko sztywna przy robieniu. Końce bardzo się rozwarstwiają tworząc "pędzelki". Na moje oko fajna do rzeczy siateczkowych, bardzo ażurowych. Czerń jest bardzo głęboka i lekko błyszcząca.
Na moją sukienkę się niestety nie nada, ponieważ ma być z łączonych elementów. Pozbywanie się tych pędzelków przy każdym elemencie to byłaby porażka. Widziałam natomiast 4 rzeczy z niej zrobione i wyglądały przepięknie, jak w noszeniu się sprawdza, może kiedyś napiszę
A na sukienkę kupiłam kordonek...
Grażyna - Sob 08 Mar, 2014 19:57
A z jakich elementów? Pokaż. Bo może jest sposób na dzierganie elementów bez odrywania nici.
enka - Nie 09 Mar, 2014 10:00
Grażyna, z różnych kółek, jedną nicią się niestety nie da. Coś na wzór koronki irlandzkiej. Wzoru nie mam, sama będę robiła projekt.
AlaJ - Nie 09 Mar, 2014 12:19
A jaki kordonek kupiłaś? Bo mnie ciekawość babska zżera (no i konieczność, coraz bardziej się zbliżająca - zrobienie sobie sukienki na wesele).
enka - Nie 09 Mar, 2014 15:27
AlaJ, https://www.e-dziewiarka....uemart&Itemid=2
wiem, zwiewności nie uzyskam :/
Bboję się, że farbować będzie, tym akurat nie dziergałam.
Wszystko wyjdzie w trakcie.
Mój projekt, więc będę modyfikować, żeby nie było zbyt sztywno
Jawa_ma - Pon 10 Mar, 2014 18:38
Robiłam z tego kordonka bluzkę, bardzo przyjemnie się robi, kordonek miękki i nieźle się potem układa. Co do farbowania, to nie wiem, robiłam z białego. Ogólnie - bardzo pozytywne wrażenie
enka - Wto 18 Mar, 2014 12:32
na szybko cyknięte telefonem
AlaJ - Śro 19 Mar, 2014 08:44
Cudo wyjdzie!!
A ja na swoją jeszcze nitki nie mam!
enka - Śro 26 Mar, 2014 17:19
Zobaczymy, na razie jest ok
Może się pochwalę za jakiś czas.
|
|
|