To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - rozszyfruj schamat

EwelinaB87 - Wto 26 Lis, 2013 18:30
Temat postu: rozszyfruj schamat
potrzebuje pomocy, kto zna lubi umie rozszyfrowac ponizszy wzór

aniaso4 - Wto 26 Lis, 2013 18:53

http://club.osinka.ru/topic-108425?start=225
tu babeczka opisuje, jak go zrobić, nieco niżej strony

EwelinaB87 - Wto 26 Lis, 2013 20:26

po rosyjsku nie umiem Razz
Grażyna - Wto 26 Lis, 2013 21:00

Wzór szydełkowy:
W opisie stoi, że najpierw nabierasz oczka łańcuszka, potem robisz rząd półsłupków. Na tym rzędzie z 5 oczek wyciągasz długie oczka następująco: oczko, narzut...oczko, aż na szydełku pojawi się 5 długich oczek i 4 narzuty. Narzucasz nitkę na szydełko, przeciągasz przez oczka nitkę i przerabiasz, potem powtarzasz tak 4 razy. Z 5 oczek osnowy otrzymujesz 5 słupków. Potem rząd półsłupków.

Na chłopski rozum, to wkłuwasz szydełko w środek tych oczek i przeciągasz nitkę.

Dalej jest opis wzoru wykonanego na drutach, bo można tak i tak osiągnąć ten sam efekt.

EwelinaB87 - Śro 27 Lis, 2013 12:32

umiem zrobic t6ylko do polowy potem juz nie wiem jak zrobi polsłupki na ukos Sad
aniaso4 - Pią 29 Lis, 2013 12:33

Grażynka, raczej na górze robimy 4 słupki
EwelinaB87,zaczynasz od czterech oczek łańcuszka, jako słupek początkowy, dalej na wyciągniętych niciach, tak jak pisze Grażynka robimy kolejne słupki, wzór sam się wykręci, porobię próbki, to wstawię.

EwelinaB87 - Pią 29 Lis, 2013 16:33

porób porób bo ja nie wiem skad mam wyciagac półsłupki z tego oczka co powstalo czy co? Sad
jogi45 - Pią 29 Lis, 2013 17:46

robi się tak: pierwszy słupek w trzeci poprzedniego rzędu, drugi słupek w czwarty poprzedniego rzędy, trzeci słupek w pierwszy i czwarty słupek w drugi. Tak jak warkocz na drutach. Ilość słupków w rzędach taka sama.
schemat:

w Twoim wzorze jest chyba tylko czwarty słupek przekręcony. wygląda jakby pierwsze trzy słupki były przesunięte o jeden słupek a czwarty zrobiony w pierwszy.

aniaso4 - Wto 03 Gru, 2013 21:50

EwelinaB87, http://club.osinka.ru/topic-108425?&start=0

jeszcze raz obejrzyj sobie krok po kroku na 1 stronie, poniżej,
podobny efekt masz w tym wzorze, tylko na górze robisz słupki jutro porobię fotki

EwelinaB87 - Śro 04 Gru, 2013 08:58

wciqz mam problem z punktem 3 nie wiem skad ona zabiera te oczka :/
aniaso4 - Śro 04 Gru, 2013 13:07

No to lecimy:
1. 30oczek łańcuszka, 30 półsłupków, 4 oczka łańcuszka jako pierwszy półsłupek
2.Narzucamy nić na szydełko, wbijamy w pierwszy półsłupek poprzedniego rzędu i wyciągamy pierwszą pętelkę
3.Ponownie narzucamy nić na szydełko i wbijamy je w drugi półsłupek i wyciągamy drugą pętelkę
4.Powtarzamy, aż mamy na szydełku 4 pętelki, narzut oraz oczko pierwszego słupka. Narzucamy nić,cofamy szydełko przez wszystkie pętelki (przeciągamy nić przez pętelki oprócz narzutu i pierwszego słupka.)
5.Narzucamy nić i przerabiamy pierwsze dwa oczka, ponownie narzucamy nić i przerabiamy ostatnie dwa oczka. .Mamy pierwszy słupek Narzucamy nić

aniaso4 - Śro 04 Gru, 2013 15:53

6.Szydełko z narzuconą nicią ponownie wbijamy poprzez wszystkie pętelki, narzucamy nić.
Wyciągamy oczko. Na szydełku mamy: wyciągnięte oczko, narzut i pierwszy słupek
7.Narzucamy nić i przerabiamy dwa oczka
8.Narzucamy nić i przerabiamy ostatnie dwa oczka
9.Mamy drugi słupek gotowy, narzucamy nić
10.Szydełko z narzuconą nicią wbijamy poprzez wszystkie pętelki, narzucamy nić i wyciągamy oczko
11.Na szydełku mamyoczko, narzut i drugi słupek. Narzucamy nić, przerabiamy dwa pierwsze oczka
12.Narzucamy nić i przerabiamy dwa ostatnie oczka na szydełku. Mamy trzeci słupek.
13. Mamy cztery słupki

aniaso4 - Śro 04 Gru, 2013 16:15

14.Robimy narzut. wbijamy szydełko w kolejny półsłupek i wyciągamy znowu kolejno cztery pętelki, narzucamy nić i wyciągamy oczko jak poprzednio przez wszystkie pętelki oprócz narzutu.
15. Narzucamy nić , wyciągamy oczko
16. Narzucamy nić, przerabiamy dwa pierwsze oczka i narzut i ostatnie dwa oczka.
17.Mamy pierwszy słupek.
18. Mamy cztery słupki

19. Rząd kończymy podwójnym słupkiem. Następny rząd zaczynamy od czterech oczek łańcuszka jako pierwszy słupek

EwelinaB87 - Śro 04 Gru, 2013 17:37

DZIEKUJE STRASZNIE!!!!
Szkoda ze nikt nie powiedział ze za kazdym razem przeciagamy narzut przez wszystkie pętelki Razz
dziekuje wyszlo i to za pierwszym razem, jestes niezastapiona kwiatek dla ciebie brawo radocha hurrraaa cmok uklon

mięta - Czw 05 Gru, 2013 16:32

aniaso4
Ja też bardzo dziękuję, zapisałam sobie fotki i tez będe próbować.Wzorek bardzo ciekawy .
kwiatek dla ciebie