To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - ile kordonku i czy kordonek się nada?

Ena - Nie 17 Lis, 2013 06:13
Temat postu: ile kordonku i czy kordonek się nada?
Na sukienkę.
Letnią sukienkę chcę zrobić Smile, wzorem takim średnio ścisłym, tzn nie całkiem słupek przy słupku, ale też nie same dziury. Wolałabym z jakiejś bawełnianej włóczki, ale kordonek chyba na lato lepszy, nie? Z tego co widzę polecany jest perle lub aria, więc nad zakupem granatowej arii dumam. Ile tego powinnam zamówić? Tak w przybliżeniu, bo pojęcia nie mam, pierwszy raz się na takie coś porywam Wink. Sukienka z krótkim rękawem, długość do kolan, lekko rozkloszowana, rozm ok. 38-40.
Boję się że zamówię za mało, a za pół roku jak mi braknie to nie dokupię już takiego samego Wink. A zapasów niepotrzebnych też nie chcę robić. Jak myślicie 800 g?
I czy faktycznie kordonek to dobry wybór? Może włóczkę lepiej?

MagdaSL - Nie 17 Lis, 2013 09:17

Ja robiłam z bawełny włóczki i kordonka, każda jest w innym stylu. Z kordonka jest delikatniejsza. Mnie wystarczyło ok. 50 dag, na rozmiar 38-40.
AlaJ - Nie 17 Lis, 2013 09:31

Najlepiej, jakbyś się zdecydowała na określony model najpierw. Potem sprawdź ile dla oryginalnego modelu potrzeba nici. Porównaj, czy jesteś w stanie kupić nici o porównywalnej długości i grubości i wtedy sobie przelicz.

Co do pół kilograma Arii to nie do końca jestem przekonana. Siostrze na bluzkę rozmiar 38 ananaskami wyszło mi coś około 25 dag, więc chyba zaryzykowałabym i kupiła trochę więcej nitki. Ale też wszystko zależy od wzoru, na jaki się zdecydujesz.

Ena - Nie 17 Lis, 2013 18:44

Nie mam gotowego schematu, myślałam o czymś takim, żeby górę zrobić tak jak bluzkę typu GAD (skąd ta nazwa hmm Wink?), a dół wg schematu spódnicy (o ile uda mi się go dobrze rozszyfrować):

Nessie - Pon 18 Lis, 2013 14:43

A robisz zwięźle, czy luźno? 0,8 kg powinno wystarczyć, ale nie chcę udawać wróżki i od razu mówię, że nie ponoszę odpowiedzialności Smile
A co do dylematu włoczka czy kordonek, to różnica jest co najwyżej w sposobie splecenia i twardości nitki: włóczki są zazwyczaj bardziej miękkie i luźniejsze, dlatego wyroby z nich mniej są serwetkowate i sztywne.