To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Pompon

jogi45 - Śro 13 Lis, 2013 22:51
Temat postu: Pompon
Mam rózne przyrządy do robienia pomponów, próbowałam też starą metodą na kółku z kartonika i zawsze wychodzi mi krzywy pompon. Czy muszę kupować gotowe? Zawsze robię wg instrukcji ale w chwili kiedy przetnę nitki i mam zawiązać końce tej nici która te nitki ściska to mi się wszystko przesuwa i jest klapa. Ktoś mi pomoże?
Ada - Śro 13 Lis, 2013 23:25

http://www.youtube.com/watch?v=KyMcLVyTP7A c
chyba innej metody nie ma.
Robią jeszcze na kartoniku prostokątnym, małe na widelcu. Są filmiki na youtube.
Robienie ich na przyrządach tez sprowadza się do tego samego.

eBeata - Pią 15 Lis, 2013 10:52

im ciaśniej są ułożone nitki w wewnetrznym otworze kartonika
tym mniejsze prawdopodobieństwo przesunięcia czegokolwiek

musi być ciasno wesoło mi

jogi45 - Pią 15 Lis, 2013 19:40

Dzięki. Podejmuję kolejną próbę z resztek różnych włóczek. ę wykorzystać takie pomponiki jako zawieszki przy zamkach np torby podróżnej czy kosmetyczki.
Antonina - Sob 16 Lis, 2013 17:42

Pompon robiony czy to na kółkach plastikowych kupionych w pasmanterii czy wyciętych z kartonu uda się, kiedy ciasno nawiniesz włóczkę na kółku i w środku kółka nie będzie luzu. Robię to zwykle przewlekając grubą igłą włóczkę np. czterokrotnie złożoną; nawijam ją dotąd na kółku (rozkładając równomiernie), aż igła nie chce przejść przez środek. Wtedy rozcinam włóczkę i siłowo lekko odciągam kółka, które związuje podwójną nitką bardzo ciasno ze 2-3 razy oplatając włóczką. Potem zdejmuję kółka. Roztrzepuje pompon, a nierówności strzygę nożyczkami.
jogi45 - Sob 16 Lis, 2013 21:43

Dzięki za rady. Teraz musi mi się udać. Skoro inni umieją to i ja się nauczę.
kabyr - Sob 16 Lis, 2013 22:25

jogi45 napisał/a:
Skoro inni umieją to i ja się nauczę.

Zawsze mówię, że to ludzie zrobili,
a że ja też ludź rotfl
to musi mi się w końcu udać.

Anatolijka - Wto 19 Lis, 2013 12:43

http://www.youtube.com/watch?v=ALuexo_mUKc - taka ciekawostka i nie trzeba rysować kółek Smile
jogi45 - Wto 19 Lis, 2013 17:01

A to ciekawy filmik. Mam w kuchni taki "grzebień" do zmiękczania mięsa. Jest szerszy od widelca. Może by się nadał na większe pompony. Tymczasem zrobiłam jeden resztkowy na kartoniku. Teraz wiem że trzeba też umiejętnie przecinać nitki by potem nie mieć zbyt dużo do wyrównania bo z dużego pompona zrobi się mały.