Frywolitki - ceny wyrobow frywolitkowych
mrober - Pon 07 Paź, 2013 19:47 Temat postu: ceny wyrobow frywolitkowych Jakie są stawki za frywolitkowe kołnierzyki?
ikmis - Wto 08 Paź, 2013 14:33
spotkałam w internecie różne ceny...
skrajnie minimalna za wąski kołnierzyk 20 zł,
generalnie mają cenę w zależności od szerokości i zawiłości wzoru 70 zł do 170 zł.
Maksymalną ceną za oferowany kołnierzyk było 372 zł.
skrzacik - Śro 09 Paź, 2013 14:12
generalnie przy wycenianiu swoich wyrobów, musisz ustalic stawke za godzinę, za jaka jestes gotowa pracowac. potem musisz okreslic ilośc czasu poswieconego danej pracy + dodac koszty materialow i ewentualnie energii elektrycznej zuzytej na swiatlo, prasowanie etc. w ten sposob uzyskasz cene za wytworzona rzecz. i nie przejmuj sie gdy uslyszysz: co tak drogo. to standard w ustach osób, ktore nigdy nie zajmowaly sie rękodzielem i uwazaja, ze rzecz zrobiona recznie jest gorsza od wytworzonych maszynowo. zawsze sie takie trafia i po prostu nalezy takie gadki puszczac mimo uszu.
powodzenia.
mrober - Śro 09 Paź, 2013 16:28
Kiedyś gdzieś wyczytałam, że wyroby frywolitkowe są 3 razy droższe od szydełkowanych. Sporadycznie robię "coś" na zamówienia bo wiadomo że się nie opłaca. Za kołnierzyki robione szydełkiem kasowałam po 25-35 zł w zależności od wzorku i wielkości. Faktem jest że ludzie nie zdają sobie sprawy że prócz dziergania trzeba doliczyć prąd,albo np cenę biletu gdy muszę jechać po nici,nie wspominając,że pojechanie do pasmanterii to też mój czas. Ostatnio robiłam frywolitkowe ozdoby na choinkę -gwiazdki i choinki. Jak klientka usłyszała cenę że 5 zł od sztuki to zmniejszyła zamówienie. Pewnie uznała,że za drogo.haha choć sama jest nauczycielką ...i bierze 30 ł za godzinę korepetycji.
Ala z Byczyny - Pon 29 Wrz, 2014 11:45
Nie ma co się dziwić, że tak jest. Ludzie zwyczajnie nie wiedzą ile trwa zrobienie takiej robótki, przeciętny człowiek czółenka widzi jedynie w obuwniczym, a cenowe oczekiwania to mniej więcej średnia z tego co do tej pory widział. Jak śnieżynka jest mała, to i cena powinna być nieduża i porównywalna z tym co widział. Szkoda tylko, że frywolitka "nie dzieje się" tak szybko jak szydełkowanie i zupełnie się nie opłaca za tyle, ile człowiek chciałby za nią dać
Ja swój kołnierzyk wyceniłam na 150 zł i choć nikt go nie kupił, nigdy nie wycenię go na mniej. Wolę robić dla siebie i na prezenty niż sprzedawać swoją pracę za mizerotę. Jeśli nie my się będziemy cenić, nikt tego za nas nie zrobi.
ewkapawe - Pon 29 Wrz, 2014 18:51
Ja podobnie jak Ala . Moje robótki są cenne . Wolę podarować w prezencie , wtedy mam wiele satysfakcji .
Ala z Byczyny - Wto 06 Paź, 2015 10:55
Mam pytanie świąteczno - śnieżynkowe. ile bierzecie za 9 cm frywolitkową śnieżynkę na choinkę?
mrober - Wto 06 Paź, 2015 23:14
Moim zdaniem co najmniej 10 zł. Policz sobie czas w jakim wykonasz śnieżynkę. Dla przykładu dodam że np. fryzjerka za 20 minutowe machanie nożyczkami czyli obcięcie i wymodelowanie skasuje jakieś 20 zł.Sama musisz wiedzieć czy ci się opłaci dłubać coś przez np 2 godziny i skasować np 5zł.
Ala z Byczyny - Czw 05 Lis, 2015 00:32
Hmm.. 10 zł zupełnie odpada. To się zupełnie nie opłaca. 20 - 25 zł już brzmi rozsądniej. I wtedy secik 5 śnieżynek byłby po 100 - 120 zł. Kogoś nie będzie stać - nie kupuje, proste. Rękodzieło jest ekstrawagancją, nie masówką
AlaJ - Czw 05 Lis, 2015 07:28
Jak Ci ktoś tyle Alu zapłaci, to daj znać . Nie mówię, że chcesz za dużo - bo nie chcesz.
japoneczka01 - Czw 05 Lis, 2015 07:40
Towar jest wart tyle, ile klient za niego zapłaci i kropka.
Ala z Byczyny - Czw 05 Lis, 2015 09:33
Wszystkie macie rację oczywiście, ale też mnie nikt nie zmusza do frywolitek i nie muszę robić za pół darmo. Wycenię się tak jak mi się wydaje za słuszne i dam znać co wyszło Trzymajcie kciuki
edit. jak się tylko wyrobię z przeprowadzką (na razie mam spakowane całe 2 kartony..) ruszam z projektem "ekskluzywne rękodzieło" i dam znać czy moje ceny dadzą radę się obronić Trzymajcie kciuki babeczki, nasza praca jest tego warta!
zabka611 - Wto 08 Gru, 2015 11:38
Parę dni temu,sprzedałam dzwonki frywolitkowe.5 zl za sztukę,wiem że to mało,ale to było dla kogoś z rodziny mojej sasiadki.
zabka611 - Pon 08 Sie, 2016 07:40
Drogie koleżanki,czy możecie mi podpowiedzieć jaką cenę mam podać kobiecie,która zamówiła u mnie dwie takie serwetki???Jedną robiłam prawie 15 godzin
japoneczka01 - Pon 08 Sie, 2016 11:36
zabka611, np. na tej stronie większość serwetek szydełkowych ok. 35 zł http://www.domowamozaika....=0&view=0&sort=
Nie podałaś wielkości, ale frywolitka pewnie droższa, bo trudniejsza w wykonaniu - tak mi się wydaje.
Ale tutaj to sama oceń rozmiar i cenę http://olx.pl/oferta/serw...28-IDei8wZ.html
Natomiast tu ceny już bardziej doceniające pracę rękodzielniczą http://sprzedajemy.pl/ser...kowa-nr29438947
A teraz Artillo https://artillo.pl/sklep/agatam/serwetki,4479.html - tam to dopiero ceny godne wykonawcy, a czy jest za tym kolejka?
Wybierz podobny rozmiar serwetki i zrób średnią cenę z tych co podałam i może klientka zapłaci lub się wycofa.
dziewanna - Pon 08 Sie, 2016 15:11
Zabko611 pomijając wszystkie dodatkowe koszty jak energia, proszek, woda to
poświęcony czas 15 godzin x 12 zł = 180 zł, do tego koszt kordonka i jak nic musisz
powiedzieć 200 zł/sztukę. Nie sprawdzałam jaka jest teraz minimalna stawka za godzinę.
Sklep "domowa mozaika" wystawia serwetki szydełkowe /może maszynowe?/
o średnicy 44 cm po 35 zł i jestem ciekawa kto potrafi zrobić taką serwetkę przez godzinę?
Chyba krasnoludki.
Serwetę o średnicy 70 cm robiłam 48 godzin, codziennie siedziałam na czterech literach po 8 godzin, palce bolały mnie od szydełka i miałam sprzedać za 56 zł? Dałam za darmo!!!
Nie cenimy swojej pracy!!!!
Zabko611 powodzenia.
zabka611 - Pon 08 Sie, 2016 16:36
masz rację,lepiej komuś dać za darmo.
AlaJ - Pon 08 Sie, 2016 16:47
| zabka611 napisał/a: | | masz rację,lepiej komuś dać za darmo. |
Ale nie byle komu. Wyłącznie zaprzyjaźnionej osobie, która zasługuje na taki prezent.
vichta - Pon 08 Sie, 2016 19:34
| japoneczka01 napisał/a: | | Nie podałaś wielkości |
Akurat we frywolitce rozmiar serwetki nie jest tak istotny.
Tyle samo czasu spędzisz robiąc ten sam wzór z nici 30 i z 5.
Ilość supełków ta sama, a rozmiarem będą się baaaardzo różnić.
Oczywiście, będzie różnica w cenie nici,
ale w porównaniu do nakładu pracy, koszty kordonka, to mały pikuś.
Ocenianie wartości po średnicy nie ma sensu.
Gdzieś tu był wątek, w którym ktoś podał fajną ripostę na stwierdzenie:
"myślałam, że robisz dla przyjemności"... "tak, ale dla swojej"
I tego się należy trzymać
manka - Śro 15 Lut, 2017 09:06
To ile policzyć za gwiazdeczkę którą robiłam 1 godz.i 20 min?
AlaJ - Śro 15 Lut, 2017 10:37
Odpowiem przewrotnie . Jakie wynagrodzenie uważasz za przyzwoite za godzinę pracy?
zabka611 - Śro 15 Lut, 2017 13:52
Ja za gwiazdki biorę po 10 zł z uchem,7 zł bez ucha.DLA znajomych sprzedaję po 5 zł. Jedne robię dłużej inne krócej,ale cena jest taka sama.
manka - Śro 15 Lut, 2017 13:59
Dziękuję za podpowiedz,ponieważ ma to być serwetka składająca się z 15 takich gwiazdek to wyjdzie 250 zł,przypuszczalnie oczywiście.
zabka611 - Czw 27 Kwi, 2017 06:53
Ta Pani sama się docenia,tylko pozazdrościć jeżeli sprzedaje w takich cenach
https://pl.dawanda.com/znajdz/frywolitki
|
|
|