Podstawy - Dla początkujących i dla mniej początkujących filmiki fry...
maranta - Sob 28 Wrz, 2013 15:11 Temat postu: Dla początkujących i dla mniej początkujących filmiki fry... Dla tych, którzy chcą zacząć zabawę z frywolitką -
================================================
UWAGA
aktualna lista filmików TUTAJ
pierwsze kółeczko
http://youtu.be/h6Bo1g_JnQc
pierwsze kółeczko z pikotkami
http://youtu.be/slykkBO5Ejk
Łuczek, kółeczko na łuczku, łączenie dwóch kółeczek pikotkiem
http://youtu.be/FS7sMEPU9Ks
Chowanie początkowych nitek pod słupkami kółeczka i łuku
http://youtu.be/LEGR4ex2TJ4
Koralik w kółeczku
http://youtu.be/xtUh1Tda2sI
Koralik na pikotku łączącym
Split rings/ kółka dzielone/ metoda odwróconego czółenka czyli rząd kółek frywolitkowych wykonany dwoma i jednym czółenkiem.
Jakość tego filmu bardzo słaba, dopiero się uczę co i jak
http://youtu.be/ClPiIaPkPBk
Jak zrobić podwójnego kwiatka-
http://youtu.be/fwwyyY7_crs
W tej chwili tylko tyle filmików. Będzie ich więcej i mam nadzieję, że jakość będzie coraz lepsza.
Sorki za głos przedszkolaka, ale nic nie poradzę, taki mam
Na filmiki z frywolitką 3D również przyjdzie kolej
Zapraszam.
Piszcie co chcielibyście zobaczyć
UWAGA
aktualna lista filmików TUTAJ
Elunia - Sob 28 Wrz, 2013 15:53
wielkie dzieki już czekam z niecierpliwością na 3d
stonesik - Sob 28 Wrz, 2013 18:16
Cudownie!!! Ja też czekam na 3D. A głos przedszkolaka... zupełnie mi nie przeszkadza. Mam jednego w domu - mówi znaaaaacznie głośniej Aniu dziękuję jak nie wiem co
alutka171 - Nie 29 Wrz, 2013 02:12
Fajna sprawa z tymi filmikami Aniu Również będę czekała na 3D
Jeśli chodzi o głos to nie Ty jedna masz taki powiedzmy "problem". Jakiś czas temu może ze 3 lata zadzwonił do nas kolega męża. Kiedy odebrałam telefon zapytał czy jest mama w domu myśląc że to nasza córka odebrała
LucynaM - Nie 29 Wrz, 2013 10:43
super film! ja jeszcze nie próbowałam, ale oglądając i słuchając ze zdziwieniem stwierdziłam, że teraz wiem, o co chodzi
Aurelia - Nie 29 Wrz, 2013 11:16
Super, ogromnie dziękuję
Zastanawia mnie co to za nitka?
Raz mi sprzedano jakąś cieniznę, która d nauki się nie nadawała.
Czy to czółenko, to czółenko bursztynowe Prym?
maranta - Nie 29 Wrz, 2013 11:49
| Aurelia napisał/a: | Zastanawia mnie co to za nitka?
Raz mi sprzedano jakąś cieniznę, która d nauki się nie nadawała.
Czy to czółenko, to czółenko bursztynowe Prym? |
Nitka to Aida, ale do nauki kółeczek wzięłam dziesiątkę.
Czółenko dobrze rozgryzłaś
Cieszę się, że jesteście na tak
Haniaga - Nie 29 Wrz, 2013 12:31
Bardzo dziękuję za filmiki. Są dla mnie - osoby zaczynającej przygodę z frywolitkami wspaniałym wsparciem w nauce.
Niestety w ostatnim filmiku - w nauce podwójnego kwiatka-- nie słyszę Twojego głosu i wskazówek
A może tak ma być?
maranta - Nie 29 Wrz, 2013 12:47
| Haniaga napisał/a: | | Niestety w ostatnim filmiku - w nauce podwójnego kwiatka-- nie słyszę Twojego głosu i wskazówek |
Ten ostatni filmik, to tak faktycznie był nakręcony jako pierwszy i jest bez głosu.
On jest już dla tych osób, które potrafią frywolitkować.
Chciałam pokazać jedynie mój sposób na takiego kwiatka i myślę, że co nieco widać pomimo dość słabej jakości filmiku
Jako drugi nakręciłam ten z kółeczkami "gęsiego". Jakość fatalna.
W aparacie ustawiłam na maksymalnie długi czas nagrywania a nie na najlepsza jakość (przy tych ustawieniach mam możliwość nagrania około 24 minut filmu).
Mimo wszystko po zgraniu na komputer nie był taki zły, jednak był ogromniasty i przy moim łączu netowym nie starczyłoby mi dnia na przesłanie go na YT.
Musiałam go odchudzić kosztem jakości, ale nadal na komputerze był dość czytelny.
Po przesłaniu na YT - nie wiem dlaczego - wyszła kaszana
Ostatnie dwa filmiki, czyli te, które tu zamieściłam jako pierwsze, nagrywałam przy najlepszych ustawieniach aparatu. Przy tej opcji mogę nagrać max. około 8 minut filmu. Za to jakość jest strawna i nawet po przesłaniu na YT jest do przyjęcia.
W przyszłym roku, gdzieś od marca będę miała szybszy internet i wtedy będę mogła zaszaleć
krufka - Nie 29 Wrz, 2013 20:21
Oj, w bardzo dobrym momencie pojawiły się te filmiki. W prawdzie przygodę z frywolitkami zaczęłam jakieś 3 lata temu,ale niewiele pamietam i teraz z przyjemnością przyswoję tajemną wiedzę od nowa. Dziękuję
Aurelia - Nie 29 Wrz, 2013 20:25
Dziekuję.
Atka - Nie 29 Wrz, 2013 22:35
Bardzo się cieszę, że wpadłaś na taki pomysł. Zawsze chciałam się nauczyć frywolitek ale nie wiedziałam jak zacząć. Dziękuję i proszę o jeszcze
ania10525 - Pon 30 Wrz, 2013 08:28
dziękuję - w końcu wiem jak robić te kwiatki bez odrywania nici - o ile oszczędniej z nićmi można postapić - jak można to poprosze na tego podwójnego kwiatka dane słupkowe na każdy z tych płatków bo rewelacja no i ten z potrójnego ślicznie to wszystko wygląda, Ania jesteś genialna - jak robiłam wianek chrześnicy to kazdy kwiatek był z osobna
dziękuję bo ile mniej zbędnych nici
gorąco pozdrawiam
i czekam na więcej tego typu filmików
AlaJ - Pon 30 Wrz, 2013 15:29
Super filmiki - przede wszystkim widać, co robisz. Tłumaczysz spokojnie i tak łopatologicznie, ze nie zrozumieć byłoby sztuką.
Jak się uczyłam frywolitek z yt, to same filmy z latającymi pazurami znajdowałam, co mnie niemożliwie wściekało :
A co do głosiku... Mam dokładnie ten sam problem. Najzabawniejszy efekt jest wtedy jak rozmawiam przez telefon z kimś obcym, a potem się spotykamy. Fonia z wizją ewidentnie się nie zgadza.
maranta - Pon 30 Wrz, 2013 15:55
ania10525, te kwiatki to można oczywiście dowolnej wielkości robić, moje były takie - dolne płatki 4 słupki, mały pikotek, 3 słupki i 7 pikotków poprzedzielanych dwoma słupkami, 3 słupki, mały pikuś, 4 słupki; a górne małe płatki - 3 słupki, mały pikuś, dwa słupki, 5 pikotków poprzedzielanych 2 słupkami, 2 słupki, mały pikotek i 3 słupki.
Chyba takie robiłam na tym filmiku. Do wianków robiłam różnie
Cieszę się, że filmy na coś się może przydadzą, a to, że o tym piszecie doda mi chęci do kręcenia kolejnych
Cieszę się też, że nie jestem sama z moim głosikiem krasnoludka
Faktycznie, najlepsze siupy wychodzą przez telefon. Nie jeden raz jacyś ankieterzy czy wciskacze produktów - stworzonych wyłącznie z myślą o mnie - pytają czy mogą prosić kogoś dorosłego
Ktoś kiedyś pomyłkowo zadzwonił i wypalił - poproś babcię
ania10525 - Wto 01 Paź, 2013 08:42
maranta, dziękuję dziękuję twoje kwiatuszki sa rewelacyjne i maja idealne proporcje
już nie mogę się doczekać kolejnych filmików jak robisz 3d
Runa - Wto 01 Paź, 2013 09:09
I mnie się filmiki przydazą bo do frywolitki się przymierzam już od dawna - sprzęt jest, nici są tylko czasu brak ale kiedyś ....
izetta - Wto 01 Paź, 2013 10:37
maranta, jak znajdziesz chwilkę i będziesz mogła sie podzielić, zrób proszę kursik tych pięnych frywolitkowych kolczyków 3D. One są przecudowne :d
elakwasn - Wto 01 Paź, 2013 17:42
Ja również chciałam nauczyć się frywotki. Dziękuje i proszę o następne
maranta - Śro 02 Paź, 2013 15:51
Dodałam nowy filmik dla początkujących w pierwszym poście
izetta - Śro 02 Paź, 2013 15:56
maranta, jestes cudowna, za te filmiki
stonesik - Pią 04 Paź, 2013 23:25
Musiałam spróbować!!! Jak dotąd nigdy nie udało mi się wykonać nic. Ale tym razem się uparłam i postanowiłam, że spróbuję wykorzystać wiedzę, którą nam Maranta przekazała. Zrobiłam ćwiczebną gwiazdkę. Wstydzę się jak nie wiem co i z góry proszę o wyrozumiałość Gwiazdka wyszła taka trochę....3D Okazało się bowiem, że źle odczytałam schemat i na końcu dopiero zorientowałam się, że cały czas robię inną ilość słupków Ale dokończyłam pomimo to i zawiśnie w tym roku na mojej choince. A następną zrobię na pewno już poprawnie i z grubszej nitki - bo ta jest filigranowa
Aniu - jeszcze raz dziękuję
alutka171 - Pią 04 Paź, 2013 23:59
stonesik jak ją zmoczysz, ponaciągasz i wyprasujesz będzie dobrze. Zrobi się płaska
maranta - Sob 05 Paź, 2013 08:10
stonesik, zrób jak alutka radzi a sama zobaczysz jaka ładna gwiazdeczka powstała
Gratuluję i ogromnie się cieszę, że się do czegoś przydałam
maranta - Czw 10 Paź, 2013 14:28
Kolejne dwa filmiki dla początkujących dorzuciłam do pierwszego posta
|
|
|