To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Co to za znaczek ?

Pysiatom - Czw 19 Wrz, 2013 14:42
Temat postu: Co to za znaczek ?
Dzisiaj ja potrzebuję Waszej pomocy. Może ktoś będzie wiedział co to za znaczek ( ten na czerwono ), bo szczerze muszę się przyznać ,że nie wiem.

Bardzo proszę o pomoc hmm

mala100gosia - Czw 19 Wrz, 2013 17:37

dla mnie to zwykłe oczko łańcuszka Smile
weronika5810 - Czw 19 Wrz, 2013 19:58

też uważam że to oczko łańcuszka jakby dotyczyło ścisłego lub łączenie hmm
mrober - Czw 19 Wrz, 2013 22:59

Z tej dziwnej "rybki" wychodzą słupki w obie strony. To może będzie podstawa dziergania jak łańcuszek,może to oznacza 4 oczka łańcuszka, słupek w pierwsze oczko, krzyżyk to oczko ścisłe i znowu 3 oczka łańcuszka, słupek w to oczko ścisłe...... i na tej podstawie robi się potem słupki z obu stron.
nismon - Pią 20 Wrz, 2013 07:41

Dla mnie to tez wygląda jak oczka łańcuszka,które są postawą dla dwóch słupków dzierganych z jednej strony i dwóch słupków dzierganych z drugiej strony(tak naokoło,bez odwracania robótki) hmm
Pysiatom - Pią 20 Wrz, 2013 11:15

Ja też tak myślałam , że to jest oczko łańcuszka , ale w legendzie oczko łańcuszko zaznaczone jest tak jak zawsze - kółeczkiem, a tego znaczka niestety nie ma. Tak więc nie wiem co to jest, chyba trzeba wypróbować metodę prób i błędów.

Dziękuję za pomoc. cmoknięcie

weronika5810 - Pią 20 Wrz, 2013 12:31

nie tu całego schematu?
weronika5810 - Pią 20 Wrz, 2013 12:32

nie tu całego schematu?
kostka - Pią 20 Wrz, 2013 16:30

Może to pęczek z wyciągniętych pętelek robiony jeden nad drugim.
Ada - Nie 22 Wrz, 2013 13:45

Ułatwiłoby być może rozwikłanie tego, gdybyś pokazała coś więcej, np. gotowy wyrób lub to co masz odnośnie tego schematu, np. opis.
Chyba, że ma to być dla nas zagadka.

Pysiatom - Nie 22 Wrz, 2013 18:15

Niestety nie jest to zagadka. Zdjęcia gotowej serwety nie mam, dysponuję tylko kawałkami schematu i szczerze mówiąc mam nadzięję ,że są to wszystkie części. Ale moja ciekawość bierze górę i postanowiłam sobie , że prędzej czy później ją zrobię. A może ktoś będzie miał zdjęcie do tej serwety.

Haniutka - Nie 22 Wrz, 2013 19:26

Zdjęcie jest Smile

http://www.liveinternet.r.../post233523392/

weronika5810 - Pon 23 Wrz, 2013 09:37

dalej nie widać tego miejsca z czerwonym oczkiem? ale uważam że to do łączenia z drugą taśmą podkładaną pod spód albo na wierzch ,to zależy.W ten sposób aby się nie wysuwały.Tak mi się wydaje, ale bym robiła to z dojdziesz do tego hmm
Bo serwetka jest piękna.

Pysiatom - Pon 23 Wrz, 2013 13:59

Haniutka bardzo dziękuję za zdjęcie,
weronika5810 bardzo dziękuję za próbę rozszyfrowania tego symbolu.
Chwilę będzie wzór musiał poczekać, bo w rękę wdał się stan zapalny i nie mogę jej nadwyrężać.
Dla WAS cmok cmok cmok

Ada - Pon 23 Wrz, 2013 19:49

TU lub TU jest jeszcze opis. Wprawdzie skan kiepskiej jakości, no i w języku trudnym do przetłumaczenia, ale może ktoś da radę.
czeremcha - Pon 23 Wrz, 2013 20:32

Chyba wiem. Nie znam hiszpańskiego, ale domyślam się Wink

To fragment nazwany "arquito" /chyba, bo słabo widzę nawet po powiększeniu Wink

*4 o.ł, następnie słupek podwójnie nawijany w pierwsze oczko łańcuszka.* Powtarzać aż do osiągnięcia potrzebnej długości.

Tworzy się rodzaj łańcuszka o wydłużonych oczkach. W następnym rzędzie robi się na nich słupki.

Widzę, że od tego zaczyna się też robienie motywu centralnego - należy zrobić 128 "arquito" czyli pewnie "łuczków". Motyw centralny robi się od zewnątrz do środka.

Ania

mrober - Pon 23 Wrz, 2013 21:21

Dokładnie,też miałam na myśli to samo. Akurat robię bieżnik którego ten wzór jest podstawą.

Pysiatom - Czw 26 Wrz, 2013 19:12

Ada, czeremcha, mrober bardzo Wam dziękuję, po niedzieli mam zamiar zabrać się za robienie tej serwety. cmok cmok cmok Punkciki już poleciały do Was.
aniaso4 - Pią 27 Wrz, 2013 19:30

Pysiatom, właśnie miałam to samo na myśli, co dziewczyny, tak był przecież zaczynany gad od teris
http://maranciaki.pl/foru...?t=8028&start=0
Ta serweta jest przepiękna, też chciałabym ją mieć, pax
ale jak widzę jest bardzo pracochłonna
pochwal się jak Ci wychodzi cmoknięcie[/b]

mięta - Pią 27 Wrz, 2013 21:26

A tu jest fotka tej serwety zrobiona przez rosjankę i w różnym położeniu są fotki(fioletowe kwiaty) Może one też pomogą się rozeznac o co chodzi .
Jej serweta wyszła śliczna.

Pysiatom - Sob 28 Wrz, 2013 13:24

aniaso4, mięta bardzo Wam dziękuję za pomoc . cmok cmok cmok