To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Biala bluzeczka ze schemtu małej100gosi

majalis2013 - Śro 28 Sie, 2013 18:49
Temat postu: Biala bluzeczka ze schemtu małej100gosi
Po zrobionym dzięki wskazówkom topu mój wybór padł na tę bluzeczkę, co prawda lato już mija ale do mojej pracy pod marynarkę będzie ok.
Zanim zacznę mam pytania techniczne:
- czy trzymając się schematu wzoru karczka uzyskam pożądany kształt półkola czy muszę w jakiś sposób dodawać kolejny raport ?
- lepiej zrobić ją w dwóch kawałkach czy raczej bezszwowo?
Jak zawsze będę ogromnie wdzięczna za wskazówki.
Pozdrawiam bye

weronika5810 - Śro 28 Sie, 2013 19:17

z tego co widzę to rozm.42 ,i robiłabym na okrągło bezszwowo,widzę że trzeba zrobić 187 ocz. łańc. z 46 motywów.Jeżeli miała byś odpowiednią nitkę do szydełkowania z tego co widzę to nitka o grubości nr.5 i szydełko nr.1,5 ....tak myślę nie wiem czy dobrze hmm
majalis2013 - Śro 28 Sie, 2013 19:30

dziękuję za pierwsze sugestie...dopiero co zauważyłam że na karczku z tyłu jest plisa na zapięcie z guziczka.i Ale myślę że jeśli dekolt będzie dość luźny a na to wychodzi ze tak, będzie można pominąć ten szczegół \.
Na razie bedę robiła jąz włoczki Kristal Opus w limonkowym kolorze, 100 g 472m...jesli ktoś ma ochotę ją rozdzielić będzie miał ponad 900 m nitki. Kupiłam jakiś czas dwa motki. Jeśli bluzeczkami się spodoba zima kupię jakąś bawełnę mercyzowaną i wydziergam ją jeszcze raz .