To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Koronki Ali z Byczyny

Ala z Byczyny - Wto 14 Maj, 2013 19:12
Temat postu: Koronki Ali z Byczyny
Witam wszystkich - zgodnie ze słowem danym w temacie powitalnym i coby nie przychodzić tutaj z "gołymi ręcami" wstawiam fotografię serwetki, którą właśnie tworzę według wzoru Renulki Smile

Troszkę jest nierówna, ale jest niewyprasowana jeszcze Smile

http://wrzucacz.pl/file/9...asi.jpg?preview

AlaJ - Wto 14 Maj, 2013 21:58

O już widzę, żeś czółenkowa.
Muszę Ci powiedzieć, że ja też najpierw odkryłam Renulka, a potem naszą marantę. Frywolitki mnie urzekły i tak trzyma mnie do dzisiaj.

Ala z Byczyny - Wto 14 Maj, 2013 22:27

Czółenka są przeurocze Smile Od razu przepraszam za niewysokich lotów robótkę - to moja druga serwetka (pierwszą trudno nazwać serwetką ;P ) a jeśli chodzi o moją drogę do frywolitek..

pierwszą osobą na jaką się natknęłam była Laura Bziukiewicz, potem Jan Stawasz i jego wywód nt. piractwa, za który jestem mu wdzięczna. Tyle miejsca w nim poświęcił Renulkowi, że mnie tą Panią zainteresował Very Happy I taką mniej więcej drogą trafiłam tutaj.

Mam nadzieję, że wkrótce będę w stanie wrzucać więcej prac - na razie jestem na etapie intensywnego szperania w internecie i kontynuowania serwetki (wielkie dzięki za wzór na blogu pani Reniu!)

alutka171 - Wto 14 Maj, 2013 23:48

No, no, no Świetnie sobie radzisz z czółenkiem cool Nigdy nie powiedziałabym że to dopiero druga praca brawo brawo
Elunia - Śro 15 Maj, 2013 17:14

super,czekamy na kolejna odsłonę
Ala z Byczyny - Sob 25 Maj, 2013 11:00

Skończyłam serwecię Wink
Nie ma ostatniego rządku, ale fioletowy kordonek okazał się być za gruby i zaczęło mi się wszystko, wszystko normalnie nie zgadzać Smile

Serwecia dała mi fajne pojęcie o geometrii a co najważniejsze: dzięki niej kocie ruchy moje czółenkowe przeszły całkowite przeobrażenie Wink

Awenturyn - Sob 25 Maj, 2013 11:35

cool cool cool
alienor - Sob 25 Maj, 2013 12:05

Ala piękna wyszła cool
AlaJ - Sob 25 Maj, 2013 14:26

Piękne początki cool.
Ala z Byczyny - Sob 25 Maj, 2013 14:47

Dziękuję serdecznie Smile
Brakuje mi jeszcze ogromnie dużo ale będzie lepiej Smile Na pewno Very Happy

ewkapawe - Sob 25 Maj, 2013 15:49

Serwetka bardzo ładna - brawo
Elunia - Sob 25 Maj, 2013 15:51

o jaka staranna i sliczna
alutka171 - Nie 26 Maj, 2013 15:57

Pięknie się brawo prezentuje Twoja serwecia Smile brawo brawo
IzabelkaG - Wto 28 Maj, 2013 17:25

Super! Skoro tak pięknie zaczynasz, to aż strach pomyśleć co będzie dalej Wink Już się nie moge doczekać na kolejne Twoje prace Smile
Inez87 - Śro 29 Maj, 2013 08:31

przepiękna! cool Ja nieraz ją zdradzam na inne rodzaje rękodzieł ale zawsze z uśmiechem do niej wracam.
Ala z Byczyny - Wto 18 Cze, 2013 12:16

Przedstawiam Wam moje pierwsze kolczyki Smile
Zdjęcie kolczyków znalazłam gdzieś w internecie - więc wzór jest nie mój Razz

I znów "wyrobek" jest na prezent, więc szewc bez butów chodzi Wink

alutka171 - Śro 19 Cze, 2013 00:43

Pięknie wyszły cool cool
Tissaia - Śro 19 Cze, 2013 07:11

Serweta jest przepiękna - bardzo podoba mi się zestawienie kolorów i w związku z tym mam pytanie - jakiego fioletowego kordonku używałaś? Co do kolczyków też są ładne, ale serwetka to jednak inna skala Smile i zdecydowanie bardziej mi się podoba
Ala z Byczyny - Śro 19 Cze, 2013 22:10

Oj, sprawa z kordonkami jest jedną wielką pomyłką - kordonek ecru to jakiś noname z pasmanterii, a fiolet jest z ariadny. Ani jednym ani drugim nie robiło się dobrze niestety..
Ala z Byczyny - Sob 10 Sie, 2013 19:35

Mam kolejną serwetkę, tym razem dla siebie Smile Jeszcze jest nie wyprasowana, ale nie mogłam się doczekać aż się pochwalę Very Happy
Kordonek ecru to Aida 20 a cyrankowy to Lizbeth 20 (kolor nr 660) od peonii Smile

Teraz widzę, ze na zdjęcie załapały się płyty z Trylogią Wink Najlepsze do oglądania przy dzierganiu sztrikuję , a przy okazji.. dziś znam na pamięć chyba z tysiąc kwestii z Potopu i Ogniem i Mieczem Very Happy

A zupełnie zmieniając temat, mam pytanie do Was: ile czasu zajmuje Wam zrobienie takiej serwetki? Tak szacunkowo.. na sobie nie potrafię tego określić, bo odkładałam ją parokroć "na kiedyś"

ikmis - Nie 11 Sie, 2013 13:57

Serwetka bardzo mi się podoba brawo
I wzór, i wykonanie i kolorki.
No i zawiera element "cebulki", który osobiście unikam, chociaż mi się podoba... bo mi nie wychodzą, coś robię źle hmm

Ja w jeden wieczór mogę zrobić jedną śnieżynkę.
Większe formy robię bardzo długo, bo wiele razy powtarzany element mnie trochę nuży, nitka tnie palce (lewej dłoni), no i gadanie TŻ, że "znów te węzełki" szalony

Ala z Byczyny - Pon 12 Sie, 2013 20:27

Mam dokładnie tak samo.. lżyłam ową serwetkę ile wlezie Wink Ale kiedy tylko wrócę do Polski od razu wypiorę ją z trudów dziergania "tu i ówdzie", naprostuję i wyprasuję coby się zaczęła prezentować jak przystało Smile

Jedna śnieżynka w jeden wieczór.. podniosłaś mnie na duchu! Mi również wychodzi coś około tego, ufff.. Smile

Elunia - Pon 12 Sie, 2013 21:07

jest piekna cool
Tissaia - Wto 13 Sie, 2013 10:13

Znowu ślicznie zestawiłaś kolorki - serwetka wygląda wspaniale Smile Co do czasu pracy też tak mam, że coś robię i odkładam jak robię coś dużego (obecnie szal, który na Boże Narodzenie może skończę Smile )
Ala z Byczyny - Pon 22 Wrz, 2014 10:11

Jeśli ktoś czytał w dziale o zwierzętkach naszych domowych, wie, że mam kociego rekonwalescenta w domu. Podczas aplikowania tabletki pogryzł mi palce tak mocno, że nie mogłam w nich utrzymać szydełka ani drutów i pogodziłam się z czółenkami i powstał kołnierzyk z gwiazdeczkami na choinkę Smile Wzór na kołnierzyk jest ś.p. pana Stawasza z drobnymi tylko zmianami od siebie Smile

Na zdjęciu rozpięty na zagłówku po namoczeniu Smile