Problemy, pytania - kołnierzyk
mrober - Śro 03 Kwi, 2013 17:18 Temat postu: kołnierzyk Wyszperałam w sieci schemat kołnierzyka,schemat czytelny ale tak się zastanawiam czy ten kołnierzyk jest robiony wkoło czy tradycyjnie z "rozcięciem". Chodzi mi o model z kwiatuszkami.Na schemacie wszystkie rzędy nad i pod kwiatuszkami zaczynają się od oczek łańcuszka, tak jakby był robiony jak serwetka na okrągło. No i nie wiem ile trzeba zrobić tych kwiatuszków. Możecie coś doradzić???
czeremcha - Śro 03 Kwi, 2013 17:26
Chyba faktycznie jest robiony na okrągło. Podają, żeby zrobić 16 kwiatków łącząc je ze sobą przerabiając ostatni rząd, następnie wykończyć wg schematu od strony dekoltu i od strony zewnętrznej. Czyli - możesz zrobić tyle kwiatków, ile ci potrzeba
Ania
mrober - Śro 03 Kwi, 2013 18:38
Dziękuje za podpowiedz ,faktycznie na fotce z przodu jest 8 kwiatuszków, czyli 16 po obwodzie.Łatwo tez wyliczyć obwód przy szyi robiąc odpowiednia liczbę o.łańcuszka .
mrober - Czw 04 Kwi, 2013 23:32
Zabrałam się za robienie tego kołnierzyka .....i niestety utknęłam przy 3 kwiatuszku
Chyba ten schemat jest dla mnie za mały bo nie wiem co ile płatków kwiatuszka dołączać kwiatek? Kwiatuszek ma 8 płatków i żeby kwiatki układały się po obwodzie trzeba by było łączyć je zostawiając 1 płatek u góry wolny, 2 płatki złączone 3 płatki wolne u dołu i znowu 2 złączone. Ale w takim układzie w ostatnim rzędzie przy szyi uzyskam jedynie jakieś 150 cm. Na zdjęciu obwód jest większy. Czy zmienić może nici na grubsze? Bo dotychczas kołnierzyki robiłam z Muzy 20. A może kwiatki łączyć tak by zostawiać 2 płatki wolne u góry?
Krakowianka - Pią 05 Kwi, 2013 08:23
nie bardzo rozumiem Twój tok myślenia ale ja robiłabym go tak: Taśmę z takiej ilości kwiatuszków jaka jest potrzebna na obwód łącząc ze sobą kwiatuszki dwoma płatki do siebie a następnie w/g schematu obrobiła taśmę w górę kołnierzyka a potem w dół
mrober - Pią 05 Kwi, 2013 12:22
Prościej mówiąc nie wiem czy kwiatki łączyć metodą 1 czy 2.
Przy metodzie 1 robiąc np te 16 kwiatuszków w obwodzie zostanie nam od góry 16 płatków,a u dołu 48 płatków.
Przy połączeniu metodą 2 jak od góry tak i od dołu jest do obrobienia 32 płatki kwiatka.
Ja chciałam zrobić ten kołnierzyk z Muzy 20,szydełko nr 10 (0.75mm).Czy to dobra grubość nici do tego kołnierzyka?
czeremcha - Pią 05 Kwi, 2013 13:20
Nie możesz łączyć metodą 2, bo wyjdzie ci prosty pas. Z oryginalnego schematu też wynika, że od strony dekoltu po połączeniu kwiatków pozostanie jeden płatek nie związany. Byłoby to widać, gdyby był dorysowany trzeci kwiatek. Dołóż go sobie w myślach.
I zrób łańcuch kwiatków tak długi, jakiego ci trzeba.
Można taki kołnierzyk zrobić z dowolnej grubości kordonka czy wręcz włóczki, zależnie od tego, jaki chce się efekt uzyskać. Różna będzie wielkość kwiatków i w związku z tym - różna ich ilość. Ten schemat ma tą zaletę, że można go potraktować dowolnie.
Ania
mrober - Pią 05 Kwi, 2013 15:46
Dziękuję za pomoc
|
|
|