Problemy, pytania - Zużycie włóczki czapka a rękawiczki
Orka - Sob 01 Gru, 2012 19:20 Temat postu: Zużycie włóczki czapka a rękawiczki Witajcie, mam taki, może dość błahy problem, a nie chciałabym utknąć w połowie z powodu braku włóczki.
Zrobiłam sobie czapkę i aż się zdziwiłam, jak mało włóczki mi poszło. Z 90 g w motku wystarczyło by pewnie na 4 takie czapki. Teraz chcę sobie zrobić rękawiczki pięciopalczaste, z dość długim mankietem (ok. 8 cm za nadgarstek) z włóczki podobnej gatunkowo, o podobnej grubości, ale mam tylko jakieś 30 g. Nie robiłam nigdy rękawiczek, więc nie mam porównania . Czy osoby, które robiły i rękawiczki i czapki-z takiej samej włóczki, na takich samych drutach, mogą mi podpowiedzieć, na co idzie więcej włóczki??? Proszę o pomoc
Ada - Sob 01 Gru, 2012 19:28
Czy ja dobrze rozumiem, że chciałaś, aby 3 dkg włóczki starczyło Ci na 2 rękawiczki, czyli po 1, 5 dkg każda? Nie wiem dlaczego nie piszesz o jaką włóczkę chodzi, przecież masz motek, a właściwie jego część. I jeszcze ma starczyć na 8-centymetrowy mankiet?
Chyba tylko włóczka typu lace, innej możliwości ja nie widzę.
Orka - Sob 01 Gru, 2012 19:41
To jest jakaś włóczka z allegro, firmy nie znanej powszechnie, a banderolę dawno wcięło. Wełna 30%, akryl 70%, w 100 g było 550 m. Mam tego dokładnie 42 g, przed chwilą zważyłam. Rozumiem, że to za mało na rękawiczki?
Ada - Sob 01 Gru, 2012 21:08
Jeśli zostało Ci 42g, to pozostaje zaryzykowanie zrobienia jednej rękawiczki i...wszystko będzie jasne.
myczka - Nie 02 Gru, 2012 07:24
zrezygnuj z dłuższych mankietów przy rękawiczkach i jeśli rzeczywiście jest już mało włóczki to niech będą mitenki
|
|
|