To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy, porady - jaki materiał

siebusania - Wto 21 Sie, 2012 09:16
Temat postu: jaki materiał
Potrzebuje waszej pomocy Musze uszyć pokrowiec na nosidełko i nie wiem z jakiego materiału, więc podpowiedzcie mi jaki materiał sie nada dla dziecka ?
czeremcha - Wto 21 Sie, 2012 11:32

Fajnie sprawdza się sztruks. Bawełniany, miękki, a przy tym dość gruby i trwały. Oczywiście, nie cienki, sukienkowy, ale najzwyklejszy w grube prążki.

Ania

siebusania - Wto 21 Sie, 2012 15:08

czeremcha napisał/a:
ale najzwyklejszy w grube prążki.
taki jak na spodnie?
ja myslałam nad struksem lud jeansem tylko wydaje mi sie jenas troche za sztywny

czeremcha - Wto 21 Sie, 2012 16:04

Tak, taki jak na spodnie.

Jeans może być faktycznie za sztywny, zwłaszcza na brzegach i wzmocnieniach. Poza tym - może farbować.

Ania

karmelek - Wto 21 Sie, 2012 17:29

siebusania najlepszy powinien być jakiś materiał typu płócienko, bawełna... coś co nie odparzy delikatnej skóry dziecka. Z drugiej strony większość rodziców ceni sobie nieprzemakalność ( co ma znaczenie przy ulewaniu, przepełnionej albo zsuniętej pieluszce, ślinotoku Wink ) i chyba większość kupnych nosidełek jest wyłożona takimi właśnie materiałami.
czeremcha - Śro 22 Sie, 2012 09:21

Za to potem się pięknie i szybciutko przecierają Wink Nie tak dawno obszywałam na nowo foteliki samochodowe dla przyjaciół - płótno bawełniane przetarło się i porozdzierało paskudnie...

Obszyłam sztruksem Wink Też bawełna, ale wytrzymałość zupełnie inna Wink

Ania

ciapara - Sob 29 Gru, 2012 15:11

siebusania, zobacz tu taki dla chłopca taki dla dziewczynki
siebusania - Nie 30 Gru, 2012 14:29

ciapara, dziekuje za namiary, były by akurat bo nigdzie nie mogłam kupic a teraz mała wyrosła z nosidełka i nie zostało obszyte, może komuś innemu się przyda
basiaa123 - Pią 20 Maj, 2016 21:16

Dużo fajnych porad, wskazówek i inspiracji dotyczących zarówno szycia jak i materiałów znajdziesz na http://przepisnaszycie.pl/ - bardzo, bardzo fajna stronka Smile