Problemy, pytania - Rozszyfrowanie schematu
Astrid - Śro 25 Lip, 2012 19:25 Temat postu: Rozszyfrowanie schematu Witam.
Robię spódniczkę według tego schematu, jednak mam problem, bo nie rozumiem wzoru zaznaczonego kółeczkiem. Może mi ktoś wytłumaczyć, jak się go robi?
Grażyna - Śro 25 Lip, 2012 20:13
To są podwójne słupki ze sobą górą połączone.
I tak: Robisz 4 oczka łańcuszka, nawijasz 2 razy nitkę na szydełko, na podwójny słupek, wbijasz szydełko w zaznaczony słupek poprzedniego rzędu, kończysz podwójny słupek, robisz 3 oczka łańcuszka, podwójny słupek w tym samym słupku poprzedniego rzędu ale nie do końca, bo nawijasz znów dwa razy nitkę na kolejny słupek, wbijasz szydełko w kolejny/następny wskazany we wzorze słupek poprzedniego rzędu i dokańczasz tak by pętelki z pierwszego i drugiego podwójnego słupka skończyć (połączyć) razem, znów 3 oczka łańcuszka... itd. Jednym słowem robisz słupki podwójne złączone górą, przedzielone 3 oczkami łańcuszka.
Podwójny słupek
http://maranciaki.pl/slupek.htm#2
Astrid - Pią 27 Lip, 2012 10:18
Dziękuję. Wyszło!
Jeszcze mam pytanie odnośnie poszerzania. Co ile oczek dodawać jeden słupek? Bo jak dzielę 120 na 16 to wychodzi 7,5.
czeremcha - Pią 27 Lip, 2012 10:25
Raz po siódmym, raz po ósmym. Średnia wyjdzie 7,5
Ania
m_a_rz_e_n_k_a - Sob 28 Lip, 2012 19:59
Witam! Bardzo proszę o wytłumaczenie wzoru tego bolerka. W przodzie w rzędzie 6 w pustym okienku jest 6 kropeczek ( oczka łańcuszka) nie wiem jak to zrobić i te oczka tzw popkornu chyba składają się z 5 słupków ale w postym kwadraciku robi się 2 oczka łańcuszka czy po popkornie trzeba zrobić słupek? i drugi słupek by zamknąć okienko?Proszę o pomoc!
nula - Sob 28 Lip, 2012 20:33
co do pop-cornów - to musisz patrzeć dokładnie na schemat - tam wyraźnie widać co ma być robione :
26 rz. : słupek - pop-corn - łańcuszek - 3 półsł. - łańcuszek - pop-corn - słupek
27 rz. : słupek - pop-corn - łańcuszek - 1 półsł. - łańcuszek - pop-corn - słupek
28 rz. : słupek - pop-corn - słupek - 2 o. łańc. - słupek - pop-corn - 3 o. łańc. - pop-corn - słupek- 2 o. łańc. - słupek - pop-corn - słupek
29 rz. i dalsze : słupek - pop-corn - słupek
| m_a_rz_e_n_k_a napisał/a: | | W przodzie w rzędzie 6 w pustym okienku jest 6 kropeczek ( oczka łańcuszka) nie wiem jak to zrobić |
szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to ma być - moim zdaniem bez sensu - ja bym to po prostu pominęła i zrobiła 4 słupki - 9 o. łańc. - 4 słupki
m_a_rz_e_n_k_a - Sob 28 Lip, 2012 20:49
mniej więcej wiem tylko np rząd 29 tam gdzie są same okienka
Jest słupek 2 oczka łańcuszka słupek popkorn słupek 2 oczka łańcuszka
i rząd 30 nad popkornem znowu słupek 2 oczka łańcuszka i słupek? czy dobrze rozumie jeden popkorn mieści się w jednym pustym kwadraciku?
bardzo dziękuję za pomoc pozdrawiam
nula - Sob 28 Lip, 2012 21:18
| m_a_rz_e_n_k_a napisał/a: | | czy dobrze rozumie jeden popkorn mieści się w jednym pustym kwadraciku? |
dokładnie tak
słupki są zawsze nad słupkami a pop-corny zamiast 2 o. łańc
Astrid - Pon 30 Lip, 2012 16:58
| czeremcha napisał/a: | Raz po siódmym, raz po ósmym. Średnia wyjdzie 7,5
Ania |
Ok. Dzięki
m_a_rz_e_n_k_a - Pon 30 Lip, 2012 17:59
bardzo dziękuje
Kelmuska - Pon 30 Lip, 2012 20:25
m_a_rz_e_n_k_a, nareszcie jesteś na forum, ja tak dawno nie korzystałam z gg, ale widzę, że nula Ci pomogła
m_a_rz_e_n_k_a - Wto 31 Lip, 2012 17:12
oj tak bo robiłam te słoneczniki a teraz zaczełam bolerko hihihhihi ciekawe co wyjdzie
|
|
|