To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Wybór kordonka - czapeczka dla maluszka

Kelmuska - Sob 21 Lip, 2012 20:27
Temat postu: Wybór kordonka - czapeczka dla maluszka
Odwlekałam, a teraz czas mnie goni i pojawił się problem. Ale od początku: muszę zrobić komplet do chrztu. Będzie to ta sukienka

z nią nie ma problemu, bo to będzie moja trzecia
i do tego ta czapka
.

Od wczoraj próbuję, wzór łatwy, ale mam problem z czego ją zrobić. Z GARDEN delikatna, ale wyszła za duża. Szydełko 1,5 pasuje na 4 lata.
Maxi dużo za sztywna i z szydełka 1,25 pasuje na 2 latka.
Dziecinka będzie miała 3 tygodnie w dniu Chrztu i tak sobie myślę czy nadała by się maja8 albo perle8 . Niestety żadnej z nich w białym kolorze nie miałam i nie wiem czy jest to śnieżna biel, bo o taką mi chodzi, no i czy sam wyrób z tych kordonków będzie dość delikatny dla takiego maluszka?
Jak tak dalej pójdzie moje próbowanie, to ubiorę w te czapeczki kilka małych dam, a dla tej "najważniejszej" ciągle będzie za duża.

AlaJ - Nie 22 Lip, 2012 00:43

Z mai robiłam "gwiazdę" białą. Teraz robię tunikę z łososiowej. Jest mięciutka i delikatna. Na pewno pod względem miękkości się nadaje. Biel jest ładna, czysta. Tunikę robię czeską "4", ale myślę, że można wziąć "6" na czapeczkę spokojnie. Czy czapusia nie będzie za duża, nie potrafię Ci odpowiedzieć, niestety.

A może powinnaś zmniejszyć czapeczkę o 1-2 raporty?

Kelmuska - Nie 22 Lip, 2012 10:03

AlaJ, cmoknięcie
avante - Pon 23 Lip, 2012 20:16

Robiłam kiedyś bluzeczkę z perle8 - myślę, że nadaje się na wyroby dla małych dzieci, jest mięciutka i delikatna. Nie wiem jednak jak wygląda w białym kolorze (miałam kolor wrzosowy).
BeniaJ - Pon 23 Lip, 2012 21:11

Ja ostatnio robiłam z "Clian izabel" czapeczki dla dziecka, to jest w 100 % akrylik. Fajne kolory i bardzo miły w dotyku.Dla dziecka idealne Smile
karmelek - Pon 23 Lip, 2012 21:40

Z białej Perle 8 robiłam bluzkę Eva Crochet. Piorę ją w pralce, w poszewce na jasiek Smile Bluzka nadal jest biała, miękka i z perłowym połyskiem.
http://www.zamotane.pl/pl/c/Perle-8-50g/129

Ta nitka jest słabo skręcona a przez to miękka.

Kelmuska - Pon 23 Lip, 2012 21:43

karmelek napisał/a:
Ta nitka jest słabo skręcona a przez to miękka.

no właśnie o coś takiego mi chodzi. Dzięki wielkie cmoknięcie

BeniaJ napisał/a:
Ja ostatnio robiłam z "Clian izabel" czapeczki dla dziecka, to jest w 100 % akrylik

ale na maleńką czapeczkę do Chrztu za gruba. Mimo wszystko dzięki za podpowiedź, bo na pewno skorzystam z tej włóczki przy innych dziecięcych ubrankach kwiatek dla ciebie