To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [ na drutach] Jak zrobić tą czapusię

lusi63 - Pon 16 Lip, 2012 14:14
Temat postu: [ na drutach] Jak zrobić tą czapusię
Witam serdecznie mam pytanko czy ktoś może wie jak zrobić tą czapusię. Z tego zdjęcia wywnioskowałam, że mają tu zastosowanie rzędy skrócone. Będę wdzięczna za jakieś najdrobniejsze nawet wskazówki.
Ada - Pon 16 Lip, 2012 17:06

Jest napewno do niej opis lub schemat. Ja niestety nie mam na komputerze, chociaż wiem, ze ją miałam. pewnie na "starym", ale ten jest niepodłączony.

Znalazłam:

lusi63 - Pon 16 Lip, 2012 21:24

Dzięki bardzo. Tylko szkoda, że opis jest nie po polsku. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam.
Ada - Pon 16 Lip, 2012 22:46

Jeśli bedziesz robić, to mogę Ci podpowiedzieć. Jeśli nie, to szkoda mojego czasu. Trochę znam się na tych azjatyckich schematach.
Przyglądnij się, proszę wykrojowi pod fotką. Strzałki oznaczają kierunek robienia.
Zaczynasz od środkowego pasa. Narzucasz 30o. =14cm i robisz wg schematu A [4p, [2l, 3p] x5, 1p. na wysokość 98 rz. = 34 cm.

olsztynianka - Pią 20 Lip, 2012 15:36

Robiłam tę czapkę. Kocham ją. Prułam, zmieniałam, a potem nosiłam całą zimę:)
theli - Nie 22 Lip, 2012 01:10

Porownaj z http://www.ravelry.com/patterns/library/poppy-11 - kształt wygląda na ten sam, tylko wzór jest ciut inny.
M. - Nie 22 Lip, 2012 09:51
Temat postu: Re: Jak zrobić tą czapusię
lusi63 napisał/a:
Witam serdecznie mam pytanko czy ktoś może wie jak zrobić tą czapusię. Z tego zdjęcia wywnioskowałam, że mają tu zastosowanie rzędy skrócone. Będę wdzięczna za jakieś najdrobniejsze nawet wskazówki.

http://vyazanye-modeli.bl...-post_7151.html

olsztynianka - Pon 23 Lip, 2012 20:12

Tu nie ma rzędów skróconych. Na instrukcji obrazkowej jest narysowane, gdzie trzeba przerabiać 2 oczka razem. Jak zrobisz pasek idący od czoła do szyi, trzeba nabrać z boków paska oczka i co kilka rzędów przerabiać po 2 razem.
lusi63 - Śro 25 Lip, 2012 11:16

Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam Lusi63