To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [szydełko] jak wykonać takie zakończenie serwety

Floreencja - Śro 20 Cze, 2012 12:53
Temat postu: [szydełko] jak wykonać takie zakończenie serwety
Bardzo proszę o pomoc. Z żarliwością wielką i językiem na brodzie wydłubałam pierwszą w życiu serwetkę szydełkową. I tu pojawił się problem. To jest ta serwetka https://picasaweb.google.com/113158726902529027907/DIANA02?noredirect=1#5075442725035676274 a tu jest do niej schemat https://picasaweb.google.com/113158726902529027907/DIANA02?noredirect=1#5075443773007697026. Nie mam pojęcia jak ładnie zrobić te 6 słupków razem, żeby to wyglądało tak, jak na zdjęciu. A w ogóle to świetne albumy z serwetkami ma ten użytkownik. Zakochałam się w szydełku późną, dojrzałą miłością cmoknięcie
avante - Śro 20 Cze, 2012 20:21

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam co masz na mysli ale wydaje mi się, że chodzi o te słupki, które "zawieszamy" na łuku (nie wkłuwamy się w konkretne oczko).
Floreencja - Czw 21 Cze, 2012 11:29

Avante, dzięki za zainteresowanie. Chodzi mi o ostatni rząd wzoru. Jak kończą się takie skośne listki ? Na schemacie jest narysowane, że robię 8 oczek łańcuszka a potem chyba trzeba zrobić 6 słupków razem, ale one mają się jakoś tak skośnie ułożyć i połączyć z następnym "sześciopakiem słupkowym" z którego wychodzi kolejny ośmiooczkowy łańcuszek. Potem jest prosto, bo są 6 słupków na łuczku, 2 o. łańcuszka , 8 słupków przedzielonych 3 o. łańcuszka na drugim łuczku itd. to rozumiem i wychodzi nawet tak jak na tym zdjęciu, ale te pęczki??? ratunku!! Crying or Very sad
avante - Czw 21 Cze, 2012 11:59

Ja bym to przerabiała normalnie jako 5 słupków razem (czyli robimy takie niedokończone słupki i po zrobieniu ostatniego zakańczamy wszystkie), one się same tak pochylą.
Floreencja - Czw 21 Cze, 2012 12:48

A powiedz mi, czy to oczko, co zostanie po przerobieniu razem tych słupków przerobić z pierwszym słupkiem z następnego pęczka i potraktować je jako niedokończony 1 słupek, czy osobno zrobić drugi pęczek i dopiero wtedy przerobić razem te dwa oczka kończące pęczki - próbowałam tym drugim sposobem i nieładnie wygląda to połączenie pęczków i źle układa sie kolejny łańcuszek. To mój pierwszy w życiu (po 30 latach od ukończenia szkoły podstawowej i kształcenia ZPT) kontakt z szydełkiem. Jestem zapaloną "druciarką" i zawsze wydawało mi się, że te koronki to jakaś magia- sweter norweski proszę bardzo, rękawiczki , chusta itp, ale SERWETA NA SZYDEŁKU- toż to, Panie, czary wesoło mi
avante - Czw 21 Cze, 2012 13:31

Ja bym zrobiła ten drugi motyw identycznie jak pierwszy czyli tą pętelkę, która zostaje po przerobieniu pierwszego pęczka potraktować tak samo jak ostatnie oczko łańcuszka przed pęczkiem. Chyba coś takiego miałaś na myśli pisząc o sposobie pierwszym.
Floreencja - Czw 21 Cze, 2012 20:22

Tak, tak, zrobiłam właśnie tym pierwszym sposobem, na który wpadłam w pracy i opisałam przed południem (na szczęście jestem samozatrudniająca)a Ty mi potwierdziłaś i WYSZłO wesoło mi cmoknięcie