Problemy, pytania - Jak blokować akryl?
Wiotka555 - Śro 11 Kwi, 2012 21:58 Temat postu: Jak blokować akryl? Mam pytanie, natury technicznej. Proszę powiedzcie mi jak traktujecie wyroby z akrylu- czyżby żelazkiem i parą. Tak zrobiłam i bluzka zrobiła się większa o 2 rozmiary i bardzo miękka . Jak traktujecie swoje bluzeczki z akrylu /
calicja - Czw 12 Kwi, 2012 01:12
szkoda pracy na akryl
kabyr - Czw 12 Kwi, 2012 09:08
| calicja napisał/a: | szkoda pracy na akryl  |
Calicja tak nie można mówić.
Nie każą stać zaraz na jakieś wymyślne włóczki,
chyba że robi na zlecenie i klient za to płaci.
Ja również nie raz robiłam z akrylu.
Trzeba umiejętnie do tego podejść.
W zasadzie blokowałam na mokro
tzn rozkłądałam wyrób i nadawałam mu pierwotny kształt.
Nie raz żelazkiem też traktowałam, ale wówczas trzeba z umiarem.
Ela55 - Czw 12 Kwi, 2012 10:07
| kabyr napisał/a: | | calicja napisał/a: | szkoda pracy na akryl  |
Calicja tak nie można mówić.
Nie każą stać zaraz na jakieś wymyślne włóczki,
chyba że robi na zlecenie i klient za to płaci.
Ja również nie raz robiłam z akrylu.
Trzeba umiejętnie do tego podejść.
W zasadzie blokowałam na mokro
tzn rozkłądałam wyrób i nadawałam mu pierwotny kształt.
Nie raz żelazkiem też traktowałam, ale wówczas trzeba z umiarem.  |
Tutaj poprę zdanie Calicji. Nie można mówić o trudnościach finansowych i jednocześnie narażać kogoś na straty zarówno finansowe jaki i emocjonalne.
Jak ktoś się czuje, gdy poswięcił duuużo czasu na wydzierganie czegoś. potem zgodnie ze "sztuka dziewiarską" przystępuje do blokowania i....upsss ??
Zrozumialam ,że Kabyr nie ma wielkiego doświadczenia w blokowaniu wszelakich włóczek i dlatego zadała pytanie. Chyba lepiej komuś podpowiedzieć,że akryl w blokowaniu się nie sprawdza, niż "wpuszczać" kogoś na przysłowiową minę.
Poza tym już włóczki bedące mieszanką akrylu i wełny dają się blokować i ich cena nie jest aż tak drastycznie wyższa niż cena za 100 % akrylu! No i jest jeszcze np. allegro, gdzie można, zachowując cierpliwość, trafić nawet na wełnę za niewielkie pieniądze...Sama nie jestem bogaczką i stąd wiem ,że trzeba sobie radzić i nie wydawać pieniędzy na darmo
Wiotka555 - Czw 12 Kwi, 2012 10:10
Wróciłam na powrót do robienia z akrylu bo w bluzeczkach z wełny jest mi po prostu gorąco . A na co dzień, i o domu szkoda mi nosić bluzki z jedwabiu. Wyrabiam wiec akryle. Kupiłam na próbę akryl Diva i się w nim zakochałam.
Pokaże Wam - zdjęcia ze sklepu Fastryga
Oraz zdjęcie Diva strech
Kabyr , Kochana czy żelazko którym traktowałaś akryl było z włączona parą ?
jestem zadowolona z bluzek, które zrobiłam z akrylu
anle - Czw 12 Kwi, 2012 10:26
Wiotka555, spróbuj może zrobić bluzki z bawełny, bo ta się da blokować.
Poza tym jak robię sweter i dobrze wygląda zaraz po wydzierganiu, to w ogóle nie blokuje, tylko wkładam taki jest.
Wiotka555 - Czw 12 Kwi, 2012 10:37
Anle- -zrobię jak radzisz i nie będę nic kombinować przy akrylu, tylko wypiorę bluzkę i to wystarczy.
ewasosnowiec - Czw 12 Kwi, 2012 13:43
Włóczka DIVA to nie akryl tylko mikrofibra i moim zdaniem dobrze się z niej robi i dobrze się sprawuje w noszeniu.Robiłam w ubiegłym roku z niej garsonke.Jedyna wada(może tylko mnie się to przydażyło) w motkach dużo supełków.Zaznaczam nie prasowałam
lamika88 - Czw 12 Kwi, 2012 14:26
Ja często robię z akrylu - uczulenie na naturalne włókna pozwala mi nosić tylko takie swetry na wierzch z naturalnych włókien a czasami chce się zrobić sukienkę albo jakiś sweterek na gołe ciało, co przy naturalnych włóknach wiązałoby się z nieustannym gryzieniem Moim zdaniem odpowiednio potraktowany akryl jest bardzo dobry w noszeniu. Ustawiam żelazko na dużą parę i nie dotykając dzianiny przesuwam nad nią żelazkiem "parując" całość i układając tak jak mi odpowiada. Nie radzę prasować, bo właśnie wtedy robi się dużo większy i bardzo cienki.
A tak jeszcze odnośnie akrylu... Zauważyłam że sweterki z naturalnych włókien bardzo mi się "mechacą" a te z akrylu już nie
Wiotka555 - Czw 12 Kwi, 2012 14:54
Lamiko, tak wlaśnie podejrzewałam powinnam tylko potraktować bluzkę parą i to z daleka.
W przypadku tego komplecika, ktory zrobiłam specjalnie na dużych drutach- wzięłam nr 4 zamiast nr 2- komplecik nic nie straciła. W przyszłości zrobię tak jak mówisz bez dotykania, albo tak jak zawsze wypiorę i rozłożę do wyschnięcia a na wierzch dam mokry ręcznik.
Pokazuję komplecik w "chwalimy się"
Kudłacenie sie wełny było drugim powodem dla którego wzięłam się za akryl. Z wszystkich szlachetnych wełenek tylko jedwab się nie kudłaci. Ale musi być bez dodatków- czysty.
Awenturyn - Czw 12 Kwi, 2012 15:34
Ja tez większośc ciuszków mam zrobionych z akrylu - piore w ręku,delikatnie wygniatam i rozkładam na suszarce na płasko (na ręczniku ) i nie musze blokowac bo wszystko wygląda ok
kabyr - Czw 12 Kwi, 2012 17:33
| lamika88 napisał/a: | | Ja często robię z akrylu - uczulenie na naturalne włókna pozwala mi nosić tylko takie swetry na wierzch z naturalnych włókien |
Tak dokładnie jest w moim przypadku.
90% bluzek mam zrobionych z akrylu.
Niektóre maja po naście lat i nadal wyglądają jak nowe.
Córce robię z "lepszych" włóczek.
i dużo szybciej się mechacą.
Akryl piorę w pralce i nic się nie dzieje,
po uprzednim zblokowaniu w sposób,
który opisała Lamilka.
calicja - Czw 12 Kwi, 2012 20:30
kabyr, ja jakoś pomyślałam głównie o chustach - moim zdaniem akryl się nie nadaje, wyprasowana chusta z akrylu robi sie taka szmaciana troche.
Zgadzam sie z Ela55 - ceny akrylu bywają wyższe niz mieszanki z wełną albo takie same - ja nie robię dużo wiec jak już się za coś zabieram to wolę aby to było w miarę dobrej jakości, bo jak mawiał mój Dziadek "biednych ludzi nie stać na byle jakie rzeczy" .
Jednak jeśli ktoś robi dużo ubrań, bluzeczek to pewnie akryl się sprawdza na takie codzienne chodzenie.
Niestety to nie jest dla mnie nitka - mam taką przypadłość, że mogę na gołą skórę założyć sweter z owczej wełny (sypiam nawet w takim golfie jak jestem przeziębiona - rano wstaję zdrowa, wymasowana ostrą wełną!!!) i nic mi się nie dzieje, a od tworzywa sztucznego mam nieprzyjemne sensacje skórne. Zawsze więc wybiorę naturalne włókno albo przynajmniej mieszankę z dużym udziałem wełny.
|
|
|