|
Różne porady i sposoby. |
| Autor |
Wiadomość |
Jolmira
Użytkownik małomówny Jolmira

Kraj:

Autor tematu Wiek: 68 Dołączyła: 11 Cze 2005 Posty: 73 Skąd: Chorzów
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 21 Cze, 2005 17:29 Różne porady i sposoby.
|
|
|
Mogę i ja wtrącić trzy grosze do tego
NA KAŻDEJ PATELNI MOZNA SMAŻYĆ BEZ TŁUSZCZU jeśli gorącą posypiemy grubą warstwą soli do czsau gdy ziarenka jej będą "podskakiwać" Usuwamy sól i bez obawy możemy już kłaść mięso czy rybę.
W WODZIE W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ SZCZAW doskonale można prac tkaniny splamione rdzą i atramentem.
PRZETŁUSZCZONE WŁOSY można "umyć' na sucho wcierając w nie ubitąna sztywno pianę z 1 białka. Po wyschnięciu wystarczy je jedynie wyszczotkować
STWARDNIENIA OPARZENIA ODMROŻENIA NA STOPACH I DLONIACH zmiękcza i łagodzi - wcierana 2 razy dziennie mieszanina 2 łyżek oleju rycynowego z 1 łyżką octu i 1 białkiem
rozgnieciony ząbek czosnku należy zmieszać z odrobiną oliwy i przyłożyć na bolący odcisk. Owinąć lnianą szmatką. W ciągu kilku godzin czosnek tak zmiękczy odcisk, że mozna go będzie bez trudu usunąć.
bąble na pięcie można zlikwidować, przykładając na noc kompres z miękiszu chleba, zagniecionego z odrobiną mleka i krochmalu.
|
_________________ Nigdy nie żałuj uśmiechu, uśmiech jest mową duszy, gdy słowa nie wystarczą, uśmiech wszystko poruszy |
| Ostatnio zmieniony przez ciapara Wto 25 Sty, 2011 16:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 30 razy Wiek: 62 Dołączyła: 17 Lut 2006 Posty: 4125 Skąd: Małopolska
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 01 Lip, 2007 12:18
|
|
|
Włosły po umyciu można polać wodą z octem - poźniej są gładkie i ładnie się rozczesują. Zapach octu 'wyparuje' 
|
|
|
|
 |
enie21
Milczek enie21

Kraj:

|
Wysłany: Wto 12 Sie, 2008 14:51
|
|
|
zamiast pianki do włosów sok z cytryny sok wyciskamy sobie w garść i wcieramy w świeżo umyte jeszcze wilgotne włosy rozczesujemy i układamy fryz.To naprawdę działa.
|
_________________ enie21 |
|
|
|
 |
te_sia
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 31 Sie, 2010 18:40
|
|
|
W czajniku zagotuj sode a pozniej kwasek a moze to byl ocet- kiedys taka byla informacja w czajniku, skleroza nie boli moze najpierw byl kwasek
|
_________________ http://te-sia.fotosik.pl |
|
|
|
 |
basga [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 14:29
|
|
|
Ja odkamieniam czajnik wodą z octem.
|
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 19:31
|
|
|
weronika5810, zimną patelnię posypujemy solą i włączamy krążek. Czekamy aż patelnia nagrzeje się na tyle żeby ziarenka soli zaczęły podskakiwać na patelni. Potem sól możemy zsypać do jakiegoś pudełeczka żeby można ją było wykorzystać następnym razem a patelnię delikatnie przecieramy suchą szmatką i rozpoczynamy smażenie.
Na zapach z czajnika: wygotować na przemian wodę z kwaskiem cytrynowym, potem wodę z octem. Potem na noc nasmarować czajnik octem i rano dokładnie wypłukać i znowu wygotować wodą z cytryną. Zapach plastiku powinien przejść. Przynajmniej mojej mamie poskutkowało
Rada kulinarna: Kminek dodany do kapusty lub fasoli zapobiega późniejszym problemom gastrycznym
Białe rzeczy można prać w wodzie z proszkiem do pieczenia. Doskonale usuwa plamy i wybiela tkaninę.
|
_________________ Nowe miejsce w sieci:
http://lamikahandmade.blogspot.com/
Moja galeria:
http://picasaweb.google.com/lamika88
Mój blog:
http://lamika88.blogspot.com/
Tutaj gotuję:
http://lamika88gotowanie.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 52 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 11 Maj, 2011 10:37
|
|
|
Jak wyprac buty letnie.
Systematycznie piore córce rozne buty. Niektore podczas uzytkowania, inne przed wydaniem dla innych dzieci. Opracowalam wlasna metode ktora pierze buty a nie niszczy ich.
Bierzemy maly jasiek -materialowe powleczenie zapinane najlepiej- wkladamy tam buty.
Jezeli mamy wklad do wyprania w pralce w srodek wkladamy te buty, obkladamy innymi ubraniami zeby nie tłuukły w bebnie i pierzemy. 40 albo 60 stopni.
Piore tak glownie tenisowki sandalki w ktorych material jest polaczony z syntetykiem.
Buty potem susze na dworze w cieniu.
Zachowuja ksztalt, nie niszcza sie i nadal mozna nosic je na gola stope.
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 73 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 11 Maj, 2011 21:01
|
|
|
W ten sam sposób piorę adidasy. 
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 52 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 11 Maj, 2011 21:12
|
|
|
Takie lepsze staniczki z fiszbinami tez powinno prac sie w tego typu malych opakowaniach są nawet w sprzedazy do tego celu wlasnie 'torebeczki"
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
Basia.K.
Milczek Basia.K.

Kraj:

|
Wysłany: Sob 25 Lut, 2012 18:02
|
|
|
Jak usunąć zapach moczu?
Czasami zdarzają się nieprzyjemne sytuacje, kiedy musisz usunąć zapach moczu z fotela, kanapy, materaca lub dywanu. Na szczęście nie musimy robić tego zbyt często. Czasem jednak w naszym domu pojawi się dziecko lub młody zwierzak i może dojść do takiej sytuacji. Po pewnym czasie mocz wyschnie, ale zapach pozostanie. Istnieje jednak kilka sposobów, aby pozbyć się przykrego zapachu moczu.
Znalazłam te porady w necie i chętnie się podzielę. Jest na forum wiele mam, więc takie wypadki się zdarzają. Wiele osób ma jak ja zwierzaki. Byłam w takiej potrzebie, wypróbowałam wybielacz do kolorowych tkanin i uratowałam materac.
Ocet, soda oczyszczona i woda.
Jednym ze sposobów pozbycia się zapachu moczu jest przygotowanie papki z sody oczyszczonej i wody. Przygotowana mieszaninę wytrzyj w całą powierzchnię, na której znajdował się mocz. Całość zmyj przy pomocy octu. Po całym zabiegu użyj papierowych ręczników, mocno dociśnij je do powierzchni i poczekaj aż wsiąkną całą wilgoć. Powtórz cały proces jeszcze raz
. Pamiętaj jednak, by nie powtarzać tego więcej razy, gdyż można wówczas uszkodzić tkaninę. Przemyj całą powierzchnię czystą wodą i ponownie przyłóż ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar wilgoci. Najlepiej, jeśli masz taką możliwość, pozostaw tkaninę na słońcu, aż do wyschnięcia. Możesz również użyć suszarki do włosów i nieco ją podsuszyć. Zapach octu będzie jeszcze wyczuwalny przez około 2 dni. Ale najważniejsze, że nieprzyjemny zapach moczu zniknie.
Gotowe środki chemiczne.
Możesz również skorzystać z gotowych produktów dostępnych w sklepach. Są one zazwyczaj tanie i jednocześnie bardzo skuteczne. Tego typu produkty dostępne są w sklepach z artykułami chemicznymi lub sklepach zoologicznych. Środki zakupione w sklepach zoologicznych przeznaczone są głównie do usuwania zapachu moczu zwierząt, jednak doskonale
Nadtlenek wodoru (woda utleniona).
Nadtlenek wodoru to bardzo skuteczny sposób na usunięcie zapachu moczu. Podczas stosowania zachowaj jednak szczególną ostrożność, zawiązek ten może uszkodzić niektóre tkaniny. Wypróbuj niewielką ilość w niewidocznym miejscu, pozostaw do wyschnięcia i dopiero gdy będziesz mieć pewność, że środek nie zniszczy tkaniny, zastosuj go. Po użyciu wody utlenionej możesz przeczyścić dywan zwykłym środkiem i odkurzaczem. To powinno usunąć przykry zapach na stałe.
Płyn do płukania ust.
Płyn do płukania jamy ustnej (np. Listerine) może pomóc usunąć przykry zapach moczu. Sposób ten jest nieco podobny do metody z sodą oczyszczoną, octem i wodą. Rozcieńcz nieco płynu do płukania ust z wodą i przygotowanym roztworem przemyj zabrudzoną powierzchnię. Do wyczyszczonej powierzchni przyłóż czyste ręczniki papierowe i poczekaj, aż wsiąkną nadmiar wilgoci. Zapach płynu do płukania ust będzie wyczuwalny jeszcze przez kilka dni, ale zapach moczu z pewnością zniknie.
Wybielacz do tkanin kolorowych
Możesz użyć wybielacza, aby usunąć zapach moczu, ale musisz pamiętać, by był on przeznaczony do tkanin kolorowych. Nałóż odrobinę wybielacza na plamę i delikatnie go wetrzyj. Używając ręczników papierowych zbierz nadmiar wilgoci.
Mąka kukurydziana.
Jednym ze sposobów na pozbycie się przykrego zapachu moczu jest posypanie zabrudzonej powierzchni mąką kukurydzianą, a następnie spłukanie jej przy użyciu wody. Zabieg ten nie pozostawia żadnych zapachów, a zwłaszcza moczu.
|
_________________ Igła, szydełko, druty i nie straszny mróz ni luty.
Album z historią moich kotów
 |
|
|
|
 |
heniutkowo
Użytkownik aktywny heniutkowo

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Wiek: 61 Dołączyła: 24 Mar 2009 Posty: 462
|
Wysłany: Sob 25 Lut, 2012 18:06
|
|
|
Z racji swojego zawodu od lat do prania białego daję proszek do pieczenia lub sodę. A widziałście jak perfekcyjna Pani domu składa koszulki rewelacja szczególnie dla mam z maluchami. ja od lat korzystam z tego sposobu.
|
_________________ fotosik-heniutkowo |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 23 |
|
|