RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Włóczka Alaska Bergere de France
Autor Wiadomość
Ala z Byczyny 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 3 razy

Medale: Brak

Wysłany: Pią 16 Maj, 2014 16:37   Włóczka Alaska Bergere de France

Witam Smile

Zastanawiam się nad kupnem tej włóczki

Nie jestem obyta w cenach i rodzajach włóczek, ale wydają mi się one strasznie wysokie! Za tę włóczkę sklepy wołają ok 10 zł (różnie - od 8.5 do 11 zł) za malutki motek 50g. Czy to nie za dużo??

Zaznaczam, że szukam czegoś na ciepły szalik z możliwie dużą zawartością wełny. 100% akryl odpada w przedbiegach, chcę narzeczonemu zrobić szalik wełniany, a nie szykowny zwitek czegoś co wydobyto z szybu naftowego w Kuwejcie.

Szacuję, że takich motków na szalik będę potrzebowała aż z 5, co daje aż 50 zł. Może wiecie jakie włóczki są możliwie jak najbardziej wełniane, grube lecz tańsze? A jeśli jednak takie są ceny to.. czy ktoś już używał tej włóczki i może się o niej wypowiedzieć? Boję się kupować w ciemno bo to dużo pieniędzy.. przykro mi

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Ala z Byczyny Pią 16 Maj, 2014 16:39, w całości zmieniany 1 raz  

ewasz29 
Milczek

Kraj:
Poland

Pomogła: 1 raz

Wysłany: Pią 16 Maj, 2014 20:34   

Nie wiem nic o tej akurat włóczce o którą pytasz ,ale jeśli chodzi o w miarę umiarkowaną cenę i w miarę sensowną jakość to zaproponowałabym naszą polską łódzką ,,czterdziestkę '' -40 procent wełny reszta akryl ,około 8 zł za 100 g. Troszkę podgryza mnie ,ale np córka bez problemu nosi golfik i nie narzeka . Bardzo gruba i ciepła jest też Alize Lanagold . Tu jest 49 procent wełny ,ale jest droższa -około 12 zeta za 100 g,240 m . Ale za to grubsza i milsza w dotyku . No i chyba dość wydajna ,bo na duuuuży rozmiarowo (46/48 )sweter dla teściowej wyjdzie mi 60 dag.Więc sądze ,że na wielki szalik wystarczyłoby pewnie ze 30 dag,a na normalny ze 20 dag .
Pozdrawiam

plus minus  Kto ocenił?

karacik1234
Milczek

Wysłany: Sob 17 Maj, 2014 21:37   

Hej
Do końca maja jest promocja -35% na włóczki Drops -można sobie dobrać coś ciepłego bo jest spory wybór w wielu pasmanteriach internetowych(nie wiem czy mogę reklamować)

plus minus  Kto ocenił?

AlaJ 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 70 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Sob 17 Maj, 2014 22:21   

Chyba każda z nas, która kupuje włóczki w necie dostaje takie informacje na e-mail z różnych sklepów Wink.

plus minus  Kto ocenił?

https://picasaweb.google.com/100781043743691970700/BizuteriaFrywolitkowaAli?authkey=Gv1sRgCObsktv_1JX9-QE#

Ala z Byczyny 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 3 razy

Wysłany: Sob 17 Maj, 2014 22:43   

Dziękuję bardzo! No i to jest cena, którą rozumiem Smile Szkoda, że to cena promocyjna, ale za to są wśród nich motki ze 100% wełny a nie ten wstrętny poliakrylonitryl, który jest polimerową wersją akrylonitrylu, a ten to: ruchliwa, lotna, bezbarwna lub żółta ciecz, o przykrym, duszącym zapachu, która w kontakcie z wilgocią wydziela cyjanowodór (z wikipedii). Tak jest.. włókno akrylowe tworzy się z cuchnącej i trującej żółtej cieczy, którą wytwarza się z propenu (gaz ropopochodny).

Już ogarniam te motki, dziękuję bardzo!! kwiatek dla ciebie

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu