|
Internet XXI w. nie dla wszystkich. |
| Autor |
Wiadomość |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 20 razy Wiek: 52 Dołączyła: 17 Lut 2010 Posty: 342 Skąd: Bieruń St
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 11:14 Internet XXI w. nie dla wszystkich.
|
|
|
Chciałam poruszyć temat internetu w naszym kraju.
Tyle się mówi o tym,zeby korzystać z internetu,myślę tu o załatwianiu różnych spraw przez internet a nie tylko o rozrywce.
Okazuje się,że to nie takie proste.Opisze po trosze swój przypadek.
Około miesiąca temu udaliśmy się z mężem do punktu sprezdaży internetu.
Wypytaliśmy się co i jak (chcieliśmy internet liniowy).
Zaznaczyliśmy ,że nie posiadamy linii telefoniczej,pani powidziała że to nie stanowi przeszkody.
Po jakimś czasie przyjechał technik,posprawdzał,okazuje się że miejsce do podłączenia jest
ale nie ma słupów tp. i może być problem. bo musi być zgoda tp.na zawiszenie kabla na słupie energetycznym (sąsiad linię ma).
Zgłosił to.Po około 3 tyg.wczoraj był telefon.Pani powidziała że z linii nici ,bo nie ma możliwości technicznych i jeszcze była lekko zdziwiona,że nie podpisaliśmy umowy na telefon,która przyszła w międzyczasie.
W/g mnie logiczne czemu nie,jeżeli nie mam linii to i umowa nie podpisana.
Zaczęła coś wspominać o innych internetach, bezprzewodowych ale te mnie nie interesują już to przerabiałam i wiem czym to się je.
U mnie się to nie sprawdza.
Na razie mam radiówkę ale nie wiem na jak długo.Domów przybywa a ja mam zasięg co raz gorszy.
Co wy na to? Może ktoś miał podobny problem i udało się rozwiązać?
|
|
|
|
 |
SylwiaM.
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 62 Dołączyła: 16 Wrz 2011 Posty: 268 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 12:45
|
|
|
Też mam radiowy, były problemy na początku, teraz jest dużo lepiej. Zawsze po interwencjach pomagało, jak nie dzwoniliśmy, to jedna strona potrafiła się otwierać przez 15 min. O liniowy nigdy nie pytałam, nawet nie wiedziałam, że tak może być - jak nie mam telefonu.
|
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 18:57
|
|
|
| zorza napisał/a: | | Zaznaczyliśmy ,że nie posiadamy linii telefoniczej,pani powidziała że to nie stanowi przeszkody. |
Moja mama pracuje w tp i już mi wszystko wytłumaczyła więc i ja Wam przekażę żebyście się nie dali oszukiwać... Ale o tym ciiii żeby mama pracy nie straciła )
Tak więc: Jeżeli abonent nie posiada linii telefonicznej a chce mieć internet stały liniowy to najpierw musi zostać założona linia telefoniczna z tym, że obecnie monterzy są zbyt wygodni i często z powodu tego, że im się nie chce wpisują, że nie mam możliwości założenia linii... Obecni nie wiesza się już kabli na słupach głownie ze względu na energetykę, tylko kopie linie pod ziemią (czego się monterom strasznie nie chce robić)... Ale jak już przebrniecie przez ten etap to nie dajcie się nabrać, że będziecie płacić tylko za internet... W momencie założenia linii w regulaminie tp jest umieszczona informacja o opłacie za jej utrzymanie... W przypadku, gdy nei zależy nam na tym aby mieć telefon zawieszamy go ale i tak płacimy co miesiąc 29 zł za samo utrzymanie łącza ponieważ opłata za internet tego nie obejmuje... Jeżeli jednak stwierdzimy, że telefon nam by się przydał do internetu to płacimy abonament za telefon (ja ich nie pamiętam za dużo tego na moja głowę ) czyli przypuśćmy 30 zł z czymś tam... I do tego oczywiście osobna opłata za internet... Tak więc nie jest to tani wydatek... Co do łączy bezprzewodowych to również z takich korzystam jak jestem na stancji ale z przenośnego w postaci pendrive bo wtedy mogę z niego korzystać w takim miejscu jak mi pasuje nawet będąc poza domem. Tylko w takim przypadku nie jest to dostęp stały czyli mamy ograniczoną ilość danych jakie możemy pobrać w ciągu miesiąca... Jeżeli ten limit przekroczymy to prędkość drastycznie spada... Są jeszcze jakieś inne możliwości ale na nich się nie znam 
|
_________________ Nowe miejsce w sieci:
http://lamikahandmade.blogspot.com/
Moja galeria:
http://picasaweb.google.com/lamika88
Mój blog:
http://lamika88.blogspot.com/
Tutaj gotuję:
http://lamika88gotowanie.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 20 razy Wiek: 52 Dołączyła: 17 Lut 2010 Posty: 342 Skąd: Bieruń St
|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 20:08
|
|
|
Tak ,to wiem,że trzeba płacić za utrzymanie linii, warunki są mi znane.Monter był nam w stanie kabel założyć ale dzięki sąsiadowi nici.
Mam teraz radiówkę,płacę 55 zł. za pół mega.Mieszkam trochę z górki i mam kiepski ogólny zasięg(coś mnie ten internet nie lubi ) a teraz na linii odbioru powstaje dom,za jakiś czas drugi w planach.Przez prawie miesiąc nie miałam internetu poprzez zakłócenia.Dlatego w moim przypadku najlepszy byłby internet liniowy( przynajmniej tak mi się wydaje).
Bezprzewodowe owszem ale w dużych miastach (tak mi się zdaje )gdzie jest nadajnik koło nadajnika( miałam kiedyś i pożal się Boże),u mnie się nie sprawdza.
Teraz chodzi mi w miare dobrze ale nie wiem,co będzie jak coś jeszcze "wyrośnie" na drodze internetu do domu.Może będzie jakiś inny internet.
Dzięki za odpowiedzi.
p.s
Są jeszcze satelitarne ale to drogie (ja też się na tym nie znam).
|
| Ostatnio zmieniony przez zorza Wto 27 Wrz, 2011 20:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 23:16
|
|
|
| zorza napisał/a: | | Bezprzewodowe owszem ale w dużych miastach (tak mi się zdaje )gdzie jest nadajnik koło nadajnika( miałam kiedyś i pożal się Boże),u mnie się nie sprawdza. | niekoniecznie... Najlepiej jest sprawdzić która sieć ma dobry zasięg w miejscu zamieszkania Np zaprosić kilku znajomych którzy mają telefony komórkowe u różnych operatorów i zobaczyć na którym telefonie będzie najwięcej kresek zasięgu Oczywiście musi ich być najlepiej minimum 3-4 (jeżeli w telefonie maksymalnie jest 5) wtedy internet będzie działał szybko i tak jak mówiłam będzie go można zawsze brać ze sobą
|
_________________ Nowe miejsce w sieci:
http://lamikahandmade.blogspot.com/
Moja galeria:
http://picasaweb.google.com/lamika88
Mój blog:
http://lamika88.blogspot.com/
Tutaj gotuję:
http://lamika88gotowanie.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
artnow
Użytkownik średnioaktywny

Pomógł: 7 razy Wiek: 46 Dołączył: 27 Wrz 2005 Posty: 168 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 28 Wrz, 2011 10:40
|
|
|
| zorza napisał/a: | | Np zaprosić kilku znajomych którzy mają telefony komórkowe u różnych operatorów i zobaczyć na którym telefonie będzie najwięcej kresek zasięgu Oczywiście musi ich być najlepiej minimum 3-4 (jeżeli w telefonie maksymalnie jest 5) wtedy internet będzie działał szybko |
Pozwolę się z tym nie do końca zgodzić. Jeżeli znajomi będą mieli zestawione połączenie ze stacją bazowa w trybie 2g to mogą mieć 6 na 5 kresek, a internet i tak będzie powolny.
Ważne, żeby testy przeprowadzać w trybie 3g, a najlepiej sprawdzać jak działa internet na tych telefonach.
Jednak najlepszym chyba jest test polegający na tym, że bierzemy sobie z salonu internet mobilny na testy. W tej chwili chyba wszyscy operatorzy umożliwiają taką usługę.
|
_________________ Moje Zapiski || Usługi Informatyczne Łódź || Ja na Facebook'u
 |
|
|
|
 |
romualda
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 75 Dołączyła: 14 Lut 2010 Posty: 423
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 09:51
|
|
|
Witam.
Ja może z innej beczki.
Mam:
internet (I MB/s),
kablówkę (56 programów)
telefon stacjonarny za który płacę abonament 2,oo zł .
Łącznie miesięczny rachunek oscyluje w granicach 90-95,oo zł.
Mało korzystam z telefonu!
|
|
|
|
 |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 20:41
|
|
|
Udało mi się w końcu wejść.
| Cytat: | | Jednak najlepszym chyba jest test polegający na tym, że bierzemy sobie z salonu internet mobilny na testy. W tej chwili chyba wszyscy operatorzy umożliwiają taką usługę. |
a jak się nie sprawdzi to co mi zostało? Chyba wrócę do mojego rodzinnego miasta,tam już mają darmowy internet, a ja?
romualda to chyba i tak nie dużo w porównaniu ze mną.Wiadomo im mniej się płaci tym lepiej 
|
|
|
|
 |
karolina18
Milczek karolina18

Kraj:

|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 10:52
|
|
|
| artnow napisał/a: | | zorza napisał/a: | | Np zaprosić kilku znajomych którzy mają telefony komórkowe u różnych operatorów i zobaczyć na którym telefonie będzie najwięcej kresek zasięgu Oczywiście musi ich być najlepiej minimum 3-4 (jeżeli w telefonie maksymalnie jest 5) wtedy internet będzie działał szybko |
Pozwolę się z tym nie do końca zgodzić. Jeżeli znajomi będą mieli zestawione połączenie ze stacją bazowa w trybie 2g to mogą mieć 6 na 5 kresek, a internet i tak będzie powolny.
Ważne, żeby testy przeprowadzać w trybie 3g, a najlepiej sprawdzać jak działa internet na tych telefonach.
Jednak najlepszym chyba jest test polegający na tym, że bierzemy sobie z salonu internet mobilny na testy. W tej chwili chyba wszyscy operatorzy umożliwiają taką usługę. |
Niestety na polskich wsiach dalej jest spory problem z internetem bezprzewodowym. I nawet dobre metody weryfikacji nie zawsze się sprawdzają. Ja chciałam dla moich rodziców kupić internet bezprzewodowy z T-Mobile, akurat była dobra oferta cenowa. Kilka razy dzwoniłam do nich, żeby sprawdzili jak mają w tej okolicy rozstawione nadajniki, czy pod adresem moich rodziców będzie to działać ok. Zapewniali, że super. Wzięłam internet na testy. Działał przyzwoicie, ale bez szału. Minął czas na testowanie więc kupiłam tę usługę. Po kilku miesiącach internet zaczął działać tak wolno, że nie dało się z niego korzystać. Co ciekawe z Play, o którym wszyscy mówią, że ma najgorszy zasięg internet działał znacznie lepiej. Jednak najlepiej jest mieć stałe łącze, ale nie wszędzie jet to możliwe.
http://szycie-i-haft.pl/ Warto dzielić się wiedzą..
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|