|
włóczka z odzysku |
| Autor |
Wiadomość |
moslamawe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 21 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Mar 2006 Posty: 1449
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
avenitta
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 45 Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 266 Skąd: Tychy
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2006 06:30
|
|
|
Zeby wyprostować włóczkę, odwracam taboret do góry nogami i na te nogi nawijam włóczkę. Jeszcze przed ściągnięciem w kilku miejscach związuję nitką, tak żeby włóczka się nie poplątała, a potem trzymam jąna tękach nad parą - każdą część osobno. Trzeba trzymać ręce jak nakjszerzej, żeby włóczka była wyprostowana. Części nie powinny być zbyt duże , bo wtedy długo się prostują a i tak zostają części pofdalowane. Najlepiej jest prostować nad czajnikiem w którym wodę gotuje się na gazie. Z dziubka leci dość dużo pary i jest ona skumulowana w jednym miejscu. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam Ci logicznie, jeśli jeszcze czegoś nie wiesz to pytaj.
Miłej pracy 
|
_________________ http://avenetta.fotosik.pl/albumy/7930.html
tyszanka@o2.pl
 |
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 52 razy Wiek: 59 Dołączyła: 17 Cze 2005 Posty: 6379 Skąd: Częstochowa
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 13 Kwi, 2006 13:06
|
|
|
Ja robie wszystko prawie tak samo,tylko nie nad parą,ale poprostu piore taka włóczke w letniej wodzie z dodatkiem odrobiny płynu do prania tkanin.Pózniej taką mokrą(bez wyciskania) zawieszam.Pod wpływem cieżaru ona sie prostuje
|
_________________ http://picasaweb.google.com/barbara1.lyko |
|
|
|
 |
Krystyna
Milczek

Pomogła: 1 raz Wiek: 62 Dołączyła: 07 Lis 2005 Posty: 22 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Czw 13 Kwi, 2006 14:59
|
|
|
Robie dokładnie tak jak Basia napisała - ciepła woda i ociekanie nad wanną.
Ja jeszcze często nawijam na słoik szklany, butelke potem wlewam wrzątek i czekam sprawdzając od czasu do czasu: jak sie "prostuje" nić. Ostatnio bardzo sie spieszyłam i włóczkę bawełnianą nawinełam na butelkę po winie - spryskałam włóczke wodą i włozyłam to wszystko do mikrofalówki. Wyprostowała sie jak w maglu !!!
|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 52 razy Wiek: 59 Dołączyła: 17 Cze 2005 Posty: 6379 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Czw 13 Kwi, 2006 15:44
|
|
|
Krysiu z mikrofalówka to była bym ostrozna.Kiedys na szybko suszyłam skarpetki i o jakieś 30s. za długo były,no i sie spaliły Trzeba pilnować,bo moze byc z włóczka to samo co z moimi skarpetami 
|
_________________ http://picasaweb.google.com/barbara1.lyko |
|
|
|
 |
alienor
Użytkownik b. aktywny vel 3nereida

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 61 Dołączyła: 21 Lut 2006 Posty: 2601 Skąd: Katowice
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 13 Kwi, 2006 16:32
|
|
|
bardzo byłam ciekawa opini , które się pojwią i okazuje się ,ze w tej dziedzinie wszystko po staremu:)
ja nad parą prostuję tylko wełnę, nawet jak jest sfilcowana a potem pranie i płukanie z płynem , inne gatunki tylko pranie , nie wiem jak para potraktowałaby bawełnę , może ktoś wie?
|
_________________ Oddam lenia w dobre ręce |
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 55 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
avenitta

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 45 Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 266 Skąd: Tychy
|
Wysłany: Pią 14 Kwi, 2006 09:25
|
|
|
Z wyprostpowanej włóczki lepiej się robi i oczywiście ładniej wychodzi, oczka są równiejsze i gładsza jest faktura.
Ja kiedyś prostowałam nad parą różne typy włóczek, również bawełnę, wyprostowała się w mgnieniu oka i była jak nowa - nic nie straciła na "wartości" 
|
_________________ http://avenetta.fotosik.pl/albumy/7930.html
tyszanka@o2.pl
 |
|
|
|
 |
Debra

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Kwi 2006 Posty: 226 Skąd: Kociewie
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 19 Kwi, 2006 22:31 Moja metoda
|
|
|
Witam!
Chcę się z Wami podzielić moją metodą prostowania włóczki którą stosuję od lat.Ciuszeszek z odzysku najpierw piorę, gdy wyschnie pruję i nawijając na kłębki. Nastepnie gotuję wodę w rondlu z uszami, gdy woda zagotuje się zmniejszam palnik gazu i przekładam koniec niti prze uszy,nakładam na garnek pokrywkę i nawijam kłębek. Jest to metoda tzw. nad parą.Bawełna bądź inna włóczka odzyskuje połysk, prostuje się, Przy moherkach włos staje.Włóćzki wygladają jak nowe.Po takiej parówce można odrazu robić robótkę.Powodzenia
:olowek:
|
|
|
|
 |
magdzina
Milczek

Kraj:

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 01 Lis 2005 Posty: 16 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: Czw 20 Kwi, 2006 11:56
|
|
|
Też tak nieraz robię, efekt całkiem niezły.
Testowałąm też metodę z żelazkiem. Kładę jakiś pojemnik i wrzucam do niego kłębek. Następnie żelazko ustawiam na najniższą temperaturę (najlepiej żelazko z parą). Kładę na stole grubą warstwę kocy lub ręczników żeby nie uszkodzić blatu (ewentualnie na podłodze też może być), na to stawiam żelazko i przeciągam włóczkę pod parującą stopą żelazka. Wadą tej metody jest to, że niektóre gatunki włóczki trochę się spłąszczają, niektóre tracą puszystość (ale nie wszystkie, trzeba sobie sprawdzić na małej próbce) a niektóre wychodza trochę ciensze niż były.
|
_________________ http://photobucket.com/albums/b212/magdzina/ |
|
|
|
 |
alwisia
Użytkownik średnioaktywny alwisia

Kraj:

Wiek: 83 Dołączyła: 05 Cze 2006 Posty: 221 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: Wto 06 Cze, 2006 22:49 Re: Moja metoda
|
|
|
| Debra napisał/a: | Witam!
Chcę się z Wami podzielić moją metodą prostowania włóczki którą stosuję od lat.Ciuszeszek z odzysku najpierw piorę, gdy wyschnie pruję i nawijając na kłębki. Nastepnie gotuję wodę w rondlu z uszami, gdy woda zagotuje się zmniejszam palnik gazu i przekładam koniec niti prze uszy,nakładam na garnek pokrywkę i nawijam kłębek. Jest to metoda tzw. nad parą.Bawełna bądź inna włóczka odzyskuje połysk, prostuje się, Przy moherkach włos staje.Włóćzki wygladają jak nowe.Po takiej parówce można odrazu robić robótkę.Powodzenia
:olowek: |
Robię tak samo już wiele lat, sądzę, że to najlepsza metoda.Dodam,że kłębek z którego przeciągam włóczkę też jest w garnku obok tego z gotującą wodą.
|
_________________ Szanujcie staruszki, bo kiedyś też nimi będziecie. |
|
|
|
 |
doelli
Milczek doelli

Kraj:

Wiek: 57 Dołączyła: 14 Lut 2008 Posty: 19 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Sob 01 Mar, 2008 00:44
|
|
|
A ja też znam tę metodę, niestety nie sprawdza się zawsze. Zauważyłam, bowiem, że niektóre gatunki włóczki podczas nagrzewania kurczą się, trzeba uważać z tym ciepełkiem, miałam grubą włóczkę , z której część była użyta do robótki, a część jeszcze nie i po wyprostowaniu zauważyłam, że ta prostowna jest cieńsza od tej, co nie była jeszcze używana, może, to tylko tak jest z tymi grubymi włóczkami...a może dotyczy, to jakiegoś gatunku włóczek...? 
|
_________________ Świetnie, że jesteście! |
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 73 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Sob 01 Mar, 2008 18:44
|
|
|
Doelli to zrozumiałe, że włóczka pruta
z której była zrobiona dzianina i noszona jeszcze na dodatek
będzie cieńsza od nowej.
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
doelli
Milczek doelli

Kraj:

Wiek: 57 Dołączyła: 14 Lut 2008 Posty: 19 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Śro 05 Mar, 2008 11:24
|
|
|
Tak, ale ja zauważyłam, że ona mi się zmniejszała podczas prostowania pod wpływem gorąca...
Oczywiście, że niestety włóczka chudnie przy noszeniu i obróbce mechanicznej... 
|
_________________ Świetnie, że jesteście! |
| Ostatnio zmieniony przez doelli Śro 05 Mar, 2008 11:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
irenka10
Użytkownik b. aktywny irenka10

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 37 razy Wiek: 56 Dołączyła: 02 Mar 2008 Posty: 1722 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Śro 05 Mar, 2008 21:47
|
|
|
witajcie ja czesto kupuje swetry własnie na włoczke pruje i robie od nowa po wypraniu i wysuszenie ostatnio wyprasowalam zelazkiem i super sie wyprostowało z nie wszystkimi włoczkami jednak tak mozna postepowac pozdrawiam 
|
_________________ irenka |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 25 |
|
|