To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Szydełko - z języka rosyjskiego na polski

mala100gosia - Nie 02 Lis, 2008 18:49

http://picasaweb.google.c...699747888226834

tu mam po polsku taki sam kaszkiet

Ada - Nie 02 Lis, 2008 22:06

MogęCi przetłumaczyć w skrócie i nie wiem,czy wszystko dam rady,bo nie mam słownika.
1rz.robisz kołeczko z nici i na nim przerabiasz szydełkiem nr814 sł.Sciągasz nitkę,żeby zmniejszyć obwód kółeczka.
Dalej w każdym kolejnym rzędzie robisz na początku 2 o łańc/to jest zamiast 1 słupka/,a na końcu oczko ścisłei już nie będę o tym pisać.
2.w każdym słupku pop. rzędu zrobić 2 słupki,zamykasz rząd oczkiem ścisłym=29 sł.
3,robić wzorem reliefowym/2 słupki z tyłu,1 z przodu/
4.jw tylko podwoić słupki przerabiane od tyłu/czyli 4 sł z tyłu,1 z przodu/
5.rząd jak 4=49sł.
6.1 i 4 sł z przerabianych od tyłu podwoić=69sl.
7 i 8 jak rząd 6=69sł.
9.jak 8,tylko 1+2,oraz 5+6 słupek przerabiany od tyłu przerabiać razem-ujmujemy w ten sposób 20 sł=49sł
10.jak 9 tylko 2+3 przerabiamy razem,ujmujemy 9 sł=40sł
11.zmieniamy na szydełko nr5 i wkażdym słupku robimy 1 półsł.-szerokość tego "ściagacza robimy wg życzenia.

Daszek
w każdym z 18 półsł robimy 2=36płs.Robimy jeszcze 7 rzędów półsłupków ujmując z każdej strony po 1 półsłupku.W ostatnim rzędzie obrabiamy półsł w koło.

Mam nadzieję,że dasz rady zrobić z tego mojego na prędce zrobionego tłumaczenia.

ewac - Wto 20 Sty, 2009 21:29

potrzebuję pomocy w odszyfrowaniu opisu. A konkretnie jego drugiego zdania.
Nie rozumiem też co oznaczają strzałki przy schemacie 1.

Resztę mniej więcej rozumiem. No chyba że któraś dobra duszyczka chciała by przetłumaczyć całość - to przy okazji sprawdzę swój rosyjski. kwiatek dla ciebie

karmelek - Wto 20 Sty, 2009 23:24

ewac to zdanie brzmi:
"dziergajcie z niego ( czyli z kółeczka z 5 oczek łańcuszka) 3 oczka łańcuszka zamiast pierwszego słupka i 9 słupków, dalej dziergajcie w okrążeniach wzór według sch 1."
Tylko na schemacie masz narysowane 3 oczka łańcuszka i 10 słupków, a w tekście mowa jest o 9 słupkach nie wiem
Ta strzałka najpewniej oznacza, że nie masz wkłuwać szydełka w oczka łańcuszka tylko nabierać słupki pod tymi 2 oczkami, ale to tylko moje przypuszczenia...

ewac - Śro 21 Sty, 2009 10:37

karmelek ślicznie dziękuje. Z tymi słupkami to faktycznie dziwne, ale popróbuję i zobaczymy co wyjdzie. Jak zrobię ta czapke to sie pochwale, tylko na razie muszę odłożyć robótki więc to potrwa. wściekły
gusia80 - Czw 05 Lut, 2009 16:11

WITAM! Śledzę Was od dawna, ale dopiero pierwszy raz się odzywam na forum i na sam początek mam prośbę - ma Ktoś może tłumaczenie do tych bucików :
http://radikal.ru/F/s42.r...c0bc7e.jpg.html
http://radikal.ru/F/s58.r...fc8618.jpg.html
albo może wiecie, w jakim programie, to można najszybciej przetłumaczyć?

monaliza200 - Pon 23 Lut, 2009 21:46

Od jakiegoś czasu próbuje rozszyfrować pewien opis ale opór stawiły mi skróty techniczne. placzek Proszę o pomoc w tłumaczeniu. nie wiem

АЖУРНЫЙ ПУЛОВЕР
Размер: 38/40
Вам потребуется: 300 г сирене¬вой пряжи СluЬ (50% хлопка, 50% попиакрила 125 м/50 г); крючок N 3.5
Узор с ромбами: число петель кратно 31 Вязать по схеме 1 круговыми рядами. 1-й круговой р. начинать с 1 возд. п. вместо 1-го ст. б/н. следующие круго¬вые ряды с 3 возд. п. вместо 1 - го ст. с/н.1-й 2-й и 24-й круговые р. заканчивать 1 соед. ст., с 3-го по 23-й круг. р. - 1 ст. б/н в 3-ю возд. п. подъема. Петли раппор¬та повторить 6 раз, при зтом на¬чало кругового ряда находится в 1-м раппорте, в следующих рап¬портах вместо начальной возд. п. вязать 1 ст. б/н или 1 ст. с/н и с 3-го по 23-й круг. р. вместо ст. б/н вязать 1 возд п. С 1-го по 24-й р. выполнить 1 раз. Основной узор: вязать по схеме 2 прямыми и обратными ряда¬ми непосредственно на последний круговой ряд узора с ромба¬ми. Каждый ряд начинать с 3 возд п. вместо 1-го ст. с/н и пе¬тель перед раппортом. 15 раз повторить петли раппорта, закан¬чивать петлями после раппорта. С 1-го по 3-й р. выполнить 1 раз. затем повторять 2-й и 3-й р. В тексте 2 ст. с/н + 2 возд п ♦ 2 ст. с/н обозначены как группа из ст. с/н. Узор для планки: вязать по схеме 3 круговыми рядами на на-чальную цепочку узора с ромбами. 1-й круговой р. начинать с 1 возд. п. вместо 1-го ст. б/н и петли перед раппортом. 2-й - 4-й
круговые р. начинать с 3 возд. п. вместо 1 -го ст. с/н, 22 раза вы¬полнить петли раппорта и продолжить, как указано до начала кругового р. С 1-го по 4-й круговой р. выполнить 1 раз. Внимание! Во всех узорах начиная со 2-го р./кругового р. группы из ст. с/н вязать в возд. п. предыдущего р /кругового р. Плотность вязания. Узор с ромбами: 1 раппорт в 1-м круговом р. = 14,5 см в ширину. 1 раппорт в 24-м круговом р. = 30 см в ши¬рину. 7,5 круговых р. = 10 см в высоту; основной узор: 3,5 рап¬порта (28 п.) и 7 р. = 10 х 10 см.
Внимание! Пуловер вязать круговыми рядами, начиная с выреза горловины. Стрелка на выкройке - направление вязания Выполнение работы связать цепочку из 186 возд. п. и сомкнуть ее 1 соед. ст в кольцо Переход кругового ряда отметить Он на¬ходится на правом плече. Далее вязать узором с ромбами Че¬рез 32 см = 24 круговых р. от начала работы перед и спинку за¬кончить раздельно Сначала для спинки закрепить нить во 2-м раппорте узора с ромбами у стрелки А и вязать основным узо¬ром. Стрелками на схеме 1 обозначены места прокола крючком для начальных ст. с/н и групп из ст. с/н 1-го р. основного узора, связать до конца 2-го раппорта (= середина), от середины ряд закончить над 3-м раппортом узора с ромбами симметрично, Через 15.5 см = 11 р основного узора спинку закончить. Для пе¬реда вязать над 5-м и 6-м раппортами узора с ромбами так же. Необвязанные края узора с ромбами (1-й и 4-й раппорт) = рука¬ва. Для планки выреза горловины закрепить нить в середине выреза горловины спинки и вязать узором для планки, при этом в 1-м круговом р. над треугольниками узора с ромбами вязать 1 ст. б/н в уже обвязанную возд. п. начала работы и 1 возд. п. про¬пустить, над 10 необвязанными возд. п. начала работы 1-ю возд. п. пропустить, по 1 ст. б/н в следующие 8 возд. п. и 1 возд п. пропустить = всего 114 ст. б/н. Через 4 см = 4 круговых р. узора для планки работу закончить. Выполнить боковые швы

To jest wersja obrobiona prze zemnie do potrzeb tłumacza komputerowego,a tak wygląda oryginał

Eve - Pon 23 Lut, 2009 22:09

monaliza200, ja mam opis po polsku tutaj.
kabyr - Pon 23 Lut, 2009 22:17

Proszę po polsku.
Myślę, że wielkiego tłumaczenia już nie potrzebujesz.

to jest ten drugi schemat.

monaliza200 - Pon 23 Lut, 2009 22:28

kabyr, Bardzo dziękuje za pomoc. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
AnnaB. - Pon 23 Lut, 2009 23:36

monalizo, bluzeczka jest (i będzie zapewne) przecudnej urody. A z jakich nici zamierzasz ją robić?
Aurelia - Nie 05 Lip, 2009 15:15

Czy Ktoś potrafi to przetłumaczyć?
Byłabym bardzo wdzięczna !

hmmm

Lucysia - Nie 05 Lip, 2009 15:52

Przód i plecy.Zacząć robótkę od dekoltu.
Wykonać 190 o. łańcuszka, połączyć oczkiem ścisłym i dalej pezrabiać dookoła wg schematu 1. Wykonać 9 rzędów. Nastepnie przerabiać wg. schematu 2. Wykonać 15 cm. Złożyć część na pół i zaznaczyć ( tu nie wiem po co)14cm z każdej strony. Przyczepic nić pomocniczą za pomoca oczka ścisłego z przodu (robotki?). Nabrać 8o. łańcuszka i za pomocą oczka scisłego przyczepić do pleców. Dla formowania rękawa wykonać pierwsze 3 rzędy wzoru fantazyjnego wg schematu 2 na okrągło. Zakończyć. Tak samo wykonać drugi rękaw. Przyczepić nić za pomocą oczka ścisłego z brzegu i robić na okrągło wg schemaru 2.Powtórzyć 2 ostatnie rzędy do osiągnięcia 30 cm. wysokości i zakonczyć.
Wykończenie. Obrobić dół bluzeczki i rękawy wg schematu 3.

Z resztą mam narazie problem, ale jeszcze spróbuję. Mam nadzieję, że ci pomogłam.

Lucysia - Nie 05 Lip, 2009 16:23

Dalej jest: Obrobić( tu przypuszczam, że chodzi o dekolt, podkrój) wg schematu 4. Następnie przerobić rząd oczek rakowych. Złożyć nić podwójnie i wykonać sznur półsłupkami( tego nie jestem pewna) długości 120 cm. Przewlec sznur przez brzeg dekoltu i przyczepić do kazdego końca sznura przywieszkę ( koralik?).
To wszystko. Weż poprawkę na to , że rosyjskiego uczyłam się 20 lat temu wesoło mi

Aurelia - Nie 05 Lip, 2009 16:29

Jesteś boska Kobieto!

Opis dotyczy tej bluzeczki, a że chciałam spróbować coś sama sobie zrobić to natknełam się na taką językową przeszkodę . Akurat zrobiłam karczek i zastanawim sie co do dalszej części

kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

Lucysia - Nie 05 Lip, 2009 18:34

Aurelia, w miarę możliwości służę pomocą. bye
Aurelia - Nie 05 Lip, 2009 21:40

Ogromnie dziękuję!
cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

barbara 1 - Śro 12 Sie, 2009 20:48

Która dobra duszyczka przetłumaczy mi to
http://radikal.ru/F/s60.r...8bffe8.jpg.html
nie musi być wszystko,chcę tylko wiedzieć ile kratek,a najlepiej ile oczek łańcuszka?

gosias - Śro 12 Sie, 2009 21:02

barbara 1, Smile mój radziecki jest bardzo słaby ale co nie co przeczytałam.

Jest napisane, że "pusta" kratka to słupek i jedno oczko łańcuszka, "pełna" kratka to 2 słupki.
Policzyłam, że jest 64 kartki (prawa połowa) czyli 129 oczek łańcuszka (+ moim zdaniem 2 oczka łańcuszka zamiast 1 słupka)

karmelek - Śro 12 Sie, 2009 21:11

Basiu tam masz od razu napisane:
Prawa połowa: łańcuszek z 129 oczek i dziergać według schematu 142a
Lewa: analogicznie, ale w lustrzanym odbiciu
Prawy rękaw: łaNcuszek z 93 oczek. Dziergać 22 rzędy według schematu 142 do punktu A.

To tak na szybko Smile

barbara 1 - Śro 12 Sie, 2009 21:14

Gosia Karmelku śliczne dzięki cmoknięcie
czyli 64 kratki,to jest 129 o. łań.
Ja chcę robić w koło to muszę mieć 256 kratek,co daje mi ło matko 516 oczek łańcuszka.Czy aby dobrze liczę? Fakt tam jest cieniutkie szydełko,bo chyba 0,8mm tak pisze.
Tak na marginesie to nie chodzi mi o tą białą bluzkę(z tej tylko chciałam te liczby),robić mam zamiar czerwoną,ta na dole
http://74.125.39.132/tran...UV6fvoDFIfFtBVw

gosias - Śro 12 Sie, 2009 21:17

barbara 1, Smile Nie ma za co Smile
wg tej ilości kratek, to tak - wychodzi, że 256 kratek. Wydaje się dużo, ale to przecież cieniutka nitka i cienkie szydełko.
Owocnego szydełkowania życzę Smile

barbara 1 - Śro 12 Sie, 2009 21:44

Nie no coś za dużo tych oczek łań.Zrobiłam próbkę szydełkiem 1,0mm. i te 516 oczek dało mi 1,5 m.szer.Żle to policzyłam,muszę mieć 129 oczek łań. na tył i 129 o. łań na przód,czyli połowka 64,5 o. łań.Poprawcie mnie jak znowu coś będzie nie tak
gosias - Śro 12 Sie, 2009 21:51

barbara 1, Smile wg tego opisu to na jedną połowę przodu trzeba 129 oczek. W pierwszej wersji policzyłaś dobrze, ale jak wychodzi Tobie w obwodzie półtora metra, to zdecydowanie za dużo...
karmelek - Śro 12 Sie, 2009 23:01

Basia, taką cieniznę chcesz robić? To przecież można ducha wyzionąć...
podziwiam Cię niezmiennie... uklon