To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Sklepy internetowe z włóczkami

halszka - Wto 11 Wrz, 2007 13:16

Przemiła Forumko Lauro :wesolek:
- bardzo dziękuje za dodatkowe informacje , ja właśnie teraz myślę robić duży szal i dużą chustę , ale wzorem dość mocno ażurowym więc jeszcze się wstrzymam i również proszę o podzielenie się informacją i spostrzeżeniami uklon na temat tej nitki , może któraś z równie Przemiłych Forumek już akurat ma z nią jakieś doswiadczenia ... sztrikuję

Laura S. - Wto 11 Wrz, 2007 13:25

A może...
Pożyczyć Ci motek do przetestowania? szalony

SoWa - Wto 11 Wrz, 2007 13:44

puknąć się ja też kupiłam Kartopu Kristal 100g/900m co i na razie ciężko myślę, co z tej włóczki wykombinować. Na razie mam 1 motek w kolorze błękitu i na pewno coś szydełkiem. Próbki nie robiłam, bo jestem w trakcie bluzki, swetra.............. nie wolno i trochę dyscyplinuję się, aby lista tego " w trakcie" raczej miała tendencje do skracania się. Sądzę, że końcem tygodnia parę rzędów w kolorze nieba już będzie i napiszę, jak to wygląda.

cmoknięcie

halszka - Wto 11 Wrz, 2007 13:46

he he he , a potem to bym musiała prać i może nawet wyprasować ( po tym sprutym teście ) , coby ci oddać w stanie conajmniej zakupionym w sklepie ... rotfl
Laura S. - Wto 11 Wrz, 2007 13:47

Też mam jasno niebieską i ecru.
Daj znać co Ci na tym szydełku wyjdzie,może niepotrzebnie Halszkę straszę puknąć się

Laura S. - Wto 11 Wrz, 2007 13:48

Halszka no co Ty!
Bez prasowania :becbec:

halszka - Wto 11 Wrz, 2007 13:55

he he , no to trochę poczekam i przeczekam ... ale nie za długo ... nie wolno
karmelek - Wto 11 Wrz, 2007 14:33

No tak, Wasza dyskusja spowodowała, że mam chętkę na włóczkę Kristal Very Happy i 100 pomysłów co z niej zrobić, a jaki mają wybór kolorów! Ale muszę być twarda i nie kliknę w "Kup" rotfl
Laura S. - Wto 11 Wrz, 2007 14:35

Skuś się zebalek , a potem nam powiesz co Ci wyszło. No popatrz jaka cena! Własciwie to same plusy noo
karmelek - Wto 11 Wrz, 2007 15:04

Laura S., kusicielu.... nono zebalek
SoWa - Śro 12 Wrz, 2007 17:33

Karmelku, podaj proszę kilka pomysłów na Kristal - jest bardzi mięciuchna!!!!

bye cmoknięcie

karmelek - Czw 13 Wrz, 2007 09:04

SoWa, z mięciutkiej włoczki takie różności chodzą mi po głowie: poncho, coś w stylu etoli, albo szerokiego, przytulnego szala, chusty... ( może do tego lekka czapeczka? nie na mrozy, ale na jesienne chłody Smile ) a może jednak sweterek zakładany, żeby sie tą miękkością owinąć? albo spódnica?... barbara1 zrobiła taką śliczną, czekoladową z elementów... co by tu... a w ogóle, skoro to taka mięciutka włoczka to może lepiej sweterek, czapkę, szalik dla synka-Stasinka?
miło jest tak sobie powymyślać Smile a stos włóczek rośnie..... rotfl

halszka - Czw 13 Wrz, 2007 09:16

Karmelku
- no i co, skusisz się ? rotfl ja chyba tak , tylko nie wiem ile motków kupić : ( chmm 900m ale dość gruba ...) ile mi potrzeba na dużą chustę , wystarczy 3 motki ? a na poncho ?

Laura S. - Czw 13 Wrz, 2007 09:28

Dziewczyny, ja was prosze o spokój nie wolno
Kusicie mnie tą kristal, a przypominam , że mam ją w domu...
Nie mogę się teraz za nią zabrać , bo jeszcze dwie rzeczy mam do skończenia placzek

halszka - Czw 13 Wrz, 2007 10:59

Lauro
- ale ty ją już masz rotfl a ja ją chcę kupić rotfl no bo jak to tak, nie mieć materiału do dziergania , a sprzęt leży ... przestój raczej nie wskazany ... czymś te łapska znerwicowane trzeba zająć ... a ty kończ , kochana kończ , powolutku zebalek

karmelek - Czw 13 Wrz, 2007 12:41

halszka, nie wiem ile potrzeba motków na poncho, chustę Sad zawsze kupuję na oko i z reguły więcej niż potrzeba Wink
Laura S., proponuję, żebyśmy się wzajemnie dopingowały Very Happy ja trzymam kciuki, żebyś skończyła te dwie rzeczy, a Ty trzymaj, żebym skończyła moje Smile potem spokojnie zabierzemy się za nowe robótki Smile

Laura S. - Czw 13 Wrz, 2007 12:49

A to doping nie jest zakazany???
No bo jak nie ,to ja jestem za cool
Nawet bardzo za.
No to do roboty cmok

Madzia - Czw 13 Wrz, 2007 17:30

Na chustę 3 motki wystarczy bye
SoWa - Czw 13 Wrz, 2007 18:37

Karmelku - dzięki za podpowiedzi. To będzie spódnica albo sukienka, może garsonka.... cmoknięcie
Czapka to nie najlepszy pomysł dla mnie, bo straszliwie wyglądam, a do tego czapki jeszcze nie robiłam, więc efekt może być przekomiczny..... wesoło mi szczęka mdleje

misia0808 - Pon 17 Wrz, 2007 21:24

Witam
Jeśli można dołączyc się do dyskusji na temat Kaptopu Kristal, to robiłam z niej topik w ubiegłym roku. Byłam nią zachwycona, bo mięciutka i wogóle. No i co? miękka - owszem, ale na szydełko raczej nie polecam, bo gotowy wyrób wygląda grubo i traci swoją miękkość. Na druty jak najbardziej - 3 - 3,5. Według mnie ma jeszcze jeden minus - otóż mechaci się z lekka. Także efekt mojej dłubaniny raczej mnie rozczarował

Ada - Pon 17 Wrz, 2007 22:18

[quote="Laura S."]
halszka napisał/a:

Otóż- na szydełku kicha kompletna. Wychodzi co prawda mieciutko, ale jakoś tak grubawo i nieciekawie. Owszem nadało by się na coś w stylu płaszczyka np. słupkami na szydełku 4.5 i podejrzewam , że mogło by się dobrze nosić bo wagowo jak motylek, ale nadal twierdzę że jakoś nie tak. Na drutach wychodzi obłędnie, 3.5 wydają mi się najlepsze. Strukturalne wzorki,ażury wyglądają ślicznie. Żałuję , że nie mam aparatu bo pokazałabym Ci próbki.
Szanowna koleżanko reasumując:
1. cena przystępna
2.gama kolorystyczna całkiem ,całkiem
3.nitka gładziutko sunie po sprzęcie
4. ściegi równiutkie
5.włóczka miękka i taka... przytulna
Generalnie polecam mimo , że nie wiem jak się sprawdzi w noszeniu i praniu. Się zobaczy. zebalek

Jednego tu nie rozumiem,jaknitka grubości 900m/100g moze być za gruba na szydełko.Przecież robimy na szydełku nitkami grubości 3 razy większej,np303m/100g,a nawet grubszymi.Czy jest jakaś pomyłka w długości nici,czy może w moim rozumowaniu?

halszka - Wto 18 Wrz, 2007 08:11

Ada
- ta wypowiedz na temat nitki KRISTAL - to były spostrzeżenia , doświadczenia z próbką i odpowiedz Laury na moje pytanie

Misia0808
- dzięki za twoje zdanie , opinię i fotkę

karmelek - Wto 18 Wrz, 2007 08:47

Ada, napisała:
Cytat:
Czy jest jakaś pomyłka w długości nici,czy może w moim rozumowaniu?

hmmm..... ja się też zastanawiałam jak się może zmieścić 900 m w moteczku? Kristal na banderoli ma napisane takie coś: " 100 gr, Tek Kat 450 mt, Cift Kat 900 mt. " Bo np. Kalinka jest podobnej grubości i ma 570 m na 100 gr, ale ona jest lekko karbowana... może to ma znaczenie jeśli chodzi o nawijanie włóczki w motku?

Laura S. - Wto 18 Wrz, 2007 08:55

Ado i Kramelku.
Nie wiem jak Wam to wytłumaczyć. Też myślałam, że z tej włóczki wyjdzie super,ale wychodzi grubo. Nic nie poradzę. Może to kwestia tej podwójnej nitki? W Każdym razie napewno nie nadaje się na bluzeczki,topy czy tym podobne. Na płaszcze,chusty,poncha,swetry owszem. Jest naprawdę miła w dotyku.Misia jak widzicie potwierdza. Mechacenia jeszcze nie sprawdzałam.

karmelek - Wto 18 Wrz, 2007 08:59

Laura S., nic nie musisz tłumaczyć, skoro tak wychodzi jak piszesz to ok, przecież tego nie kwestionuję Very Happy
tak się tylko zastanawiam nad ilością włóczki w motku... Smile
i trzymam za Ciebie kciuki, więc "kończ waść" rozpoczęte robótki Very Happy