Pogaduszki - klocki do koronki
netti - Sob 07 Gru, 2013 17:44
one nawet grubość tej części do nawijania nici mają inną, te mniejsze jakby były węższe. ale mysle ze nie zrobi Ci to dużej różnicy przy robótce. zresztą zobaczymy
ciapara - Nie 08 Gru, 2013 11:01
A może któraś z Was zrobi instruktażowy materiał albo w formie zdjęc albo filmiku
dla innych koleżanek z forum????
Uważam ze taki wykonany przez poczatkującą dobrze by obrazował innym poczatkujacym o co chodzi....
netti - Pon 09 Gru, 2013 10:04
pomysl dobry, tyle że moje umiejetności nie bardzo nadają się do nagrania... za dużo piiiip dialogów by było zwłaszcza jak mi się wszystkie nitki ZNOWU poplączą xD
wernatka - Pon 09 Gru, 2013 10:34
Mi się wydaje, że kursik to może robić osoba zaawansowana w danej technice. Sama bym chętnie z takiego skorzystała.
Jak ja sama zacznę robić to się może okazać, że wynajdę jakąś nowa technikę nie mającą nic wspólnego z koronką klockową
ciapara - Pon 09 Gru, 2013 11:56
netti, a może foto- instrukcja???
wernatka, nie zgodzę się z Tobą. Ktoś kto początki ma za sobą, świetne ma wyczucie co sprawiało mu kłopot i potrafi te kwestię nieraz genialnie wyłuszczyć.
Ktoś kto jest biegły, nie widzi zasadności tłumaczenia podstaw... bo wydaje mu się ze wszystko jest jasne i oczywiste...
netti - Pon 09 Gru, 2013 12:34
w sumie sama nie wiem. coś tym jest, Ciapara... faktycznie, im bardziej jest ktoś zaawansowany w danej technice tym trudniej zrozumieć że ktoś inny moze nie rozumieć xD mamy jeszcze jedną możliwość: zrobić tłumaczenia do obcojęzycznych materiałów
co ciekawsze linki jakie wpadną mi w łapki wrzucam na forum: schematy- linki , żeby nie zginęło
ciapara - Pon 09 Gru, 2013 13:29
netti, to tak jak z łączeniem pasów
Patrzyłam na filmiki... i ni w ząb jak to jest robione nie łapałam...
wernatka - Pon 09 Gru, 2013 13:44
Ciapara zgadzam się, że jak ktoś ma początki za sobą i wie, że dobrze robi to może się pokusić o jakieś
tłumaczenie innym. Co wiecej jak dotąd to pomocy udzielają mi tylko osoby mniej lub bardziej początkujące w tej technice.
Ja na razie nie jestem nawet początkująca, ale jak zacznę to postaram się dzielić swoimi spostrzeżeniami.
netti - Pon 09 Gru, 2013 14:26
tylko skąd wiedzieć czy robię dobrze jeśli nikt bardziej zaawansowany na to nie popatrzy...
ciapara - Pon 09 Gru, 2013 14:35
wernatka, o to mi chodziło...
netti, filmiki moga duzo pomóc, plus jakość finalnego produktu... może duzo powiedzieć tak sądzę.
netti - Wto 10 Gru, 2013 08:46
no dobra, możemy spróbować, tylko od czego proponujecie zacząć?
ciapara - Wto 10 Gru, 2013 09:47
Jakiś prosty wzór
pokazany w zdjęciach po kroku jak powstaje
zakladka
albo coś innego prostego
Mnie np przeraza ta ilosc klocków
I skad ktos kto robi wie które klocki przekladac
netti - Wto 10 Gru, 2013 10:02
nie wiem jak w wielkoparkowej, ale w tej widać jak się nitki układają. w dużych pracach widziałam że maja takie specjalne spinki na klocki i jakby "torebkę" wokół wałka, gdzie wkładaja te, które nie są używane. czasami przekładaja te nieużywane warstwą materiału.
tu sa te schowane klocki:
a tu spięte spinką lub recepturką :
a tu full wypas
netti - Wto 10 Gru, 2013 14:53
o proszę znalazłam filmik http://www.youtube.com/watch?v=uAL-b_B1VJo
tu fajnie widać splot podstawowy: http://www.youtube.com/watch?v=67XFdKAKuEA
może te aniołki byśmy spróbowały? wzor jest na tyle prosty że chyba powinnam go narysować
ciapara - Wto 10 Gru, 2013 21:57
ja mam wzornik... ale wiekszosc wzorow jest zaawansowana
nie ogarniam tego
pozyczylam z biblioteki
poprosze tate o zeskanowanie...
elcja27 - Wto 10 Gru, 2013 22:33
ciapara, jest taka książka pt "Zręczne ręce" i tam jest sporo o koronce klockowej od podstaw, czyli nawijanie nici, podstawowe sploty i różne proste wzory, np ozdoby na choinkę czy kołnierzyki. Jak chcesz mogę poprosić siostrę o zeskanowanie.
netti - Śro 11 Gru, 2013 08:28
mam "zreczne ręce", nic z niej nie wyniosłam. może dlatego ze nie przemawiaja do mnie te wzory ... moge zeskanować w weekend jesli ktoś chce.
ja się posiłkuję tą: Mincoff, Elizabeth and Margaret S. Marriage. Pillow Lace: A Practical Hand-Book, E. P. Dutton, 1907, 290 pages
link do 1 częśći: http://www.cs.arizona.edu.../me4_lace_1.pdf
ta tez wydaje się fajna: http://www.cs.arizona.edu...oks/cj_1908.pdf
i jestem w trakcie sprowadzania paru książek z GB, ale to nie będzie szybko. Głównym źródłem chyba zostanie dla mnie jednak internet
ta strona jest bardzo dobra: http://lynxlace.com/learn...l#turningstitch
ciapara - Śro 11 Gru, 2013 10:47
elcja27, chętnie
netti, fajowe linki
netti - Śro 11 Gru, 2013 13:29
tak myslę i mysle o tym filmiku. ktos ma jakiekolwiek doświadczenie jak to zrobić? komorke mam i nawet tablet, więc costam bym nagrala ale nie mam pojęcia jak to umieścić w sieci
ciapara - Śro 11 Gru, 2013 14:43
trzeba na youtuba wrzucic
netti - Śro 11 Gru, 2013 14:53
wlasnie nie wiem jak bo nie mam nawet konta
ciapara - Śro 11 Gru, 2013 16:05
Trzeba założyć konto
netti - Śro 11 Gru, 2013 16:09
no tyle to wiem :d
AlaJ - Czw 12 Gru, 2013 12:13
Chyba nigdzie nie zakłada sie konta tak łatwo, szybko i prosto jak na yt
P.S. cały czas kibicuję
netti - Czw 12 Gru, 2013 13:58
chodzilo mi raczej o nagranie (max rozmiar pliku akceptowalny przez yt, jaki moze byc format, jakie kodeki, jak się toto edtuje/przycina) nie fakt zalozenia konta
|
|
|