To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger elki

Nikus4 - Wto 18 Wrz, 2012 18:15

Mnie się też podoba!? cmoknięcie
Haniaga - Śro 19 Wrz, 2012 11:49

Zgadzam się . I mnie się podoba.
W całości ożywi bieżnik. brawo

Pozdrawiam
Hania

elapok - Czw 20 Wrz, 2012 14:23

To rudy kolor (ale na zdjęciu może wygląda jak czerwony) - to ścieg kwadracikowy
Halina46 - Sob 29 Wrz, 2012 16:47

Elu jesli masz schemat tej ostatniej twojej serwetki to podeślij na halinaser@wp.pl i jeszcze pytanko jak sie robi ten scieg kwadracikowy - może tak samo jak w mojej zielonej serwetce?
elapok - Czw 04 Paź, 2012 09:40

Przepraszam Halinko za tak póżny odzew, ale ze względu na braki czasowe zaniedbałam się w zaglądaniu do naszego tematu. Wzór Ci przesłałam - daj znać, czy doszedł. Wstawiam schemat wykonywania ściegu kwadracikowego

elapok - Nie 07 Paź, 2012 11:24

Po mału, ale do przodu

Haniaga - Pon 08 Paź, 2012 20:54

Elu,
już tak niewiele brakuje do zakończenia.
Bardzo ładnie się prezentuje ta serwetka .Dużo uroku i wdzięku dodała ta czerwona kratka.
Pikotki jak malowane. brawo

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Wto 09 Paź, 2012 07:38

Oooooooooooo, a ja tez przegapiłam, ogladałam ja juz pare razy ale nic nie napisałam, widac co stariośc dokucza.
Elu serwetka slicznie wyglada brawo bardzo mi sie podoba. taka podobna jest w tym linku co wstawiła Danusia tylko srodek jest inny, moze kiedys ja zrobie bo juz długa kolejka do zrobienia.

elapok - Wto 09 Paź, 2012 15:11

No do końca jescze trochę - przede wszystkim cały brzeg.
Ginia - Śro 10 Paź, 2012 09:49

Widać, że rośnie kolejne cudeńko. brawo Widzę już zaczęty brzeg, bardzo ciekawy, zresztą jak cała serwetka cool
elapok - Czw 18 Paź, 2012 09:09

Dzięki waszemu dopingowi ta praca poszła mi sprawniej. Bieżnik nie jest duży, ma wymiary 28 cmX 50 cm

Halina46 - Czw 18 Paź, 2012 10:41

Elu bieżnik jest bardzo ładny, podoba mi się.Ale na zbliżeniu widzę, ze te "domki" tez Ci sie pod skosem wyszywają. Mnie to bardzo, bardzo denerwuje i dlatego poważnie zastanawiam sie nad haftem tam gdzie jest dużo płaskiego. Bo lepiej jesli nie zaczne jak mam to ciapnąc w kąt.
Haniaga - Czw 18 Paź, 2012 13:08

Elu,

zobaczyłam Twój bieżnik i wróciła mi chęć szycia mojego.

Twój jest przepiękny. brawo brawo brawo
Wszystko w nim ze sobą współgra. cool cool
Ścieg brzegowy wspaniały i taki niespotykany. uklon uklon uklon

Jestem zachwycona .Robi niesamowite wrażenie.

Czy teraz będziesz odpoczywała , czy może to zielone cudo wejdzie na tamborek?

Pozdrawiam
Hania

elapok - Sob 20 Paź, 2012 11:43

Halinko na skosik po prostu nie zwracam uwagi. Nie zakładam też rączek ale przymierzam się do nowej serwetki zainspirowana tym świątecznym wzorem 7 lub 8, który mamy dzieki Danusi
Ginia - Pon 29 Paź, 2012 16:05

Elu.... Nic nie powiem. Dałaś po oczach.

Piękny wzór i piękne wykonanie radocha

elapok - Pią 02 Lis, 2012 14:35

Z powodu uzależnienia o haftowania postanowiłam coś drobnego zrobić i światecznego, ale w domu materiału odpowiedniego brak. Znalazłam niewielki czerwony kawałek, ktory zakupiłam jako "materiał do haftu". Może i jest on haftu, ale prędzej krzyżykowego. Robi się na nim fatalne, ciągle gdzieś "gubię" niteczki - nie lubię zostawiać rozpoczętej robótki ale tu poważnie się zastanawiam czy tego nie zrobić.
Tak wygląda z bliska ten materiał
. tak z daleka

A to początek robótki (próty już dwukrotnie)

Halina46 - Pią 02 Lis, 2012 17:16

Elu coś Ci tuładnie wychodzi. Niewiele mozna powiedzieć bo nbiewiele zrobiłas ale moze warto troche sie pomecxzyć.
Za mna tez chodzi czerwona serwetka i taka zrobie ale jeszcze trochę musze poczekać.

Nikus4 - Sob 03 Lis, 2012 08:16

No, no! czerwona tkanina piękna. Też mam ale przy tym świetle nie mogę haftować, tym bardziej, że jest bardzooooo drobno tkana.
Tobie już ładnie wychodzi. Nie rzucaj ,pomęcz się a potem będziesz zadowolona. cool

Halina46 - Nie 04 Lis, 2012 08:58

Elu jakim nr czerwieni haftujesz, zachorowałam na czerwona serwete , zbieram informacje .
elapok - Wto 06 Lis, 2012 12:37

Halinko nie wiem co to za mumer - wiem, że to Maja. A to dalszy ciąg męczarni. Na czerwonym fatalnie się jednak dłubie. ,mogę tylko przy dziennym świetle

Haniaga - Wto 06 Lis, 2012 13:10

Podoba mi się i kolor i Twoja praca. Bardzo ładnie wygląda ten element ( kwiatowy?)-
- jest taki ładnie wypukły. brawo

Czekam na następną odsłonę.

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Wto 06 Lis, 2012 16:02

mnie sie tez podoba. Zamówiłam dwa odcienie czerwieni Petry, ciekawa jestem jakie będa w rzeczywistosci.
elapok - Sob 10 Lis, 2012 08:33

Zdopingowana waszymi komentarzami i odrobiną jaśniejszych dni podciągnęłam robotę

Halina46 - Sob 10 Lis, 2012 09:20

Elu to duzo pociągnęłaś tej robótki, ładnie wyglada juz teraz a jak skończysz to bedzie super. Jakiej wielkosci jest ten obrusik?
Haniaga - Sob 10 Lis, 2012 10:49

Elu, należą Ci się duże słowa uznania za tą serwetkę. brawo
Dużo pracy Cię ona kosztuje ( ciężki kolor na tą porę roku ,gdy dni są krótkie i brakuje słońca i sam materiał -jak pisałaś do wdzięcznych nie należy).

Serwetka piękna.
Czekam na następną odsłonę bom ciekawa co tam dalej będzie. cmoknięcie

Pozdrawiam
Hania