Szydełko - z języka rosyjskiego na polski
szajka - Czw 14 Lut, 2008 17:20
Moriay póki co mam tyle: http://www.fotosik.pl/pok...93a8d4fe56.html
troszke inaczej bedzie bo:
postanowilam wykorzystac tą nieszczęsną grubą włóczke (67m/100g !!)w ktorą sie wpakowalam na poczatku, rozdzielilam ją na 3 nitki i robie z tego. Mam jej 400g, wiec moze chociaz na sweterek bez rekawow starczy, no i robie szydelkiem 3mm. Musze ją do czegos wykorzystac wiec stwierdzilam ze zrobie to przy okazji tego sweterka. Wyjdzie to OK nie wyjdzie to trudno
szajka - Czw 14 Lut, 2008 18:33
Grazynko, tak mialo byc postanowilam robic filetem. Powiedzmy ze to moja "wariacja" tego sweterka
A ten zloty swetereke postanowilam zrobic porzadnie wiec kupie zlotego korala albo z perle5 to zrobie zeby byl taki ozdobny blyszczacy i wogole
Jak nastepnym razem bede mowic ze chce cos zrobic to prosze mi nie wierzyc, bo zanim wezme szydelko do ręki to mam 15 zmian koncepcji i w efekcie wychodzi zupelnie cos innego taka juz zakrecona jestem
Topik czeka na wstazke ale predko sie nie doczeka bo dzieciaki chore wlasnie jeden skonczyl ospe a młodszy ją rozpoczął a Mąż pracuje od rana do wieczora wiec nie mam fizycznej mozliwosci pojsc po wstazeczke
Vrooozex - Nie 06 Kwi, 2008 14:04
Witam Drogie Panie, czy któraś z Was mogła by mi przetłumaczyc schemat tej oto sukieneczki:
Schemat sukienki w języku rosyjskim
Gdzieś kiedyś się natknęłam na schemat tej sukienki w języku niemieckim, niestety był niewyraźny, a o ile niemiecki trochę znam to rosyjskiego wcale. Bardzo proszę o pomoc
mordka - Nie 06 Kwi, 2008 16:41
| Vrooozex napisał/a: | Witam Drogie Panie, czy któraś z Was mogła by mi przetłumaczyc schemat tej oto sukieneczki:
Schemat sukienki w języku rosyjskim
Gdzieś kiedyś się natknęłam na schemat tej sukienki w języku niemieckim, niestety był niewyraźny, a o ile niemiecki trochę znam to rosyjskiego wcale. Bardzo proszę o pomoc  |
Tu masz schemat do tej sukienki:
http://picasaweb.google.p...042165354551330
i jest on wyrazny bo sama sprawdziłam.
Oznaczenia od gory w legendzie to:
oczko łańcuszka
półsłupek
słupek reliefowy przedni albo tylni nie wiem dokladnie ktory
słupek
słupek podwojnie nawijany
oczko scisle
Vrooozex - Nie 06 Kwi, 2008 21:43
Dziękuję za pomoc odnośnie legendy, bo o ile słupków zwykłych się domyśliłam, to na słupki reliefowe bym nie wpadła, ale może nie precyzyjnie się wyraziłam. Nie chodziło mi dokładnie o schemat tylko o opis wykonania np. nie wiem za bardzo w jaki sposób dodawać lub odejmować oczka w tej spódnicy od sukienki. A tego opisu rosyjskiego ja nie panimaju (i na tym kończy się moja znajomość rosyjskiego )
nula - Pon 07 Kwi, 2008 20:21
Vrooozex, Według tego opisu najpierw robisz ten jakby karczek - osobno przód, osobno tył - potem zszywasz. Spódnicę dorabiasz w dół na okrągło. Przerabiasz 208 (albo 224) oczka w zależności od rozmiaru - 26 (albo 28 raportów)
Wzór przerabiasz 1 raz rzędy 1 - 5, potem powtarzasz rzędy 2 - 5.
Według tego opisu tą spódnicę robi się prosto - nic tam nie ma o dodawaniu oczek. robisz 56 cm i kończysz na 4 rzędzie wzoru, czyli na tych muszelkach.
Podejrzewam, że ona się trochę rozszerza, bo na początku te oczka masz bardzo gęsto, potem wychodzi luźniej i dlatego tak wygląda.
Pytałaś o spódnicę, więc nie wiem czy ten karczek też Ci przetłumaczyć ?
Ale jeżeli chcesz robić dokładnie według opisu, to musisz mieć próbkę dokładnie takich wymiarów jak w tym opisie, bo jak nie to wyjdzie Ci zupełnie inaczej.
Mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogłam.
nula - Wto 08 Kwi, 2008 23:50
Sukienka
Rozmiar 36 - 38, 40 - 42 (pisze, że to są rozmiary niemieckie a nie rosyjskie) dane do rozmiaru większego podane są w nawiasie. Jeżeli jest podany tylko jeden wymiar to dotyczy on obu rozmiarów.
Szydełko nr. 3,5 - 4
Przód, tył i rękawy robimy wzorem podstawowym (tym u góry) - ilość oczek podzielna przez 3 + 1o.
Zamiast początkowego łańcuszka robimy brzeg ze słupków z narzutem (to są właśnie te słupki z takim ogonkiem na dole - na schemacie (a nie słupki reliefowe)
Robimy tak : 4 o. łańcuszka, narzucić nitkę na szydełko, wkłuć szydełko w pierwsze oczko łańc. *narzucić nitkę i wyciągnąć pętelkę, narzucić nitkę i przeciągnąć ją tylko przez 1 oczko z tych leżących na szydełku, znowu narzucić nitkę i przerobić resztę oczek leżących na szydełku tak jak normalny słupek - czyli 2 razy po 2 pętelki, narzut, wkłuć szydełko w skrajne oczko poprzednio przerobionego słupka* powtarzać od *do *
Mam nadzieję, że coś z tego rozumiecie - ja to tłumaczę tak jak pisze. Nawet wzięłam szydełko i wypróbowałam ten brzeg - faktycznie wychodzi taki pasek na wysokość słupka.
Nawet dosyć ciekawie to wygląda.
Osobiście uważam, że można zacząć normalnie łańcuszkiem i nic się nie stanie - to już jak komu wygodniej.
Jak już mamy ten pierwszy rząd to robimy dalej wzorem według schematu - przerabiamy 1 raz rzędy 2 - 4, potem powtarzamy rzędy 3 - 4
Wielkość próbki : (ważne, jeżeli chcecie robić dokładnie według opisu)
wzór podstawowy - 24 oczka i 10 rzędów - 10x10 cm.
wzór spódnicy - 3 raporty i 7 rzędów - 12x10 cm.
TYł:
Zrobić rząd brzegowy ze 106 (112) słupków, później przerabiać wzorem podstawowym 35 (37) raportów + 1 oczko. Na wysokości 13 cm. (czyli po przerobieniu 13 rzędów)zostawić z obu stron 9 nie przerobionych oczek, i odejmować jeszcze w każdym następnym rzędzie 3x po 2 oczka. Zostaje 76 (82) oczka.
Po przerobieniu 24 (26) rzędów od początku, czyli na wysokości 24 (26) cm. zostawić nie przerobione środkowe 44 oczka a pierwsze i ostatnie 16 (19) oczek przerabiać jeszcze przez 6 cm. Na wysokości 30 (32) cm. od początku roboty zakończyć.
Na razie tyle - reszta będzie jutro, jeżeli oczywiście to sie Wam na coś przyda (dajcie znać czy to jest w ogóle zrozumiałe)
Jutro pobudka o 5, więc
Vrooozex - Śro 09 Kwi, 2008 10:33
Nula Tak narazie to jest chyba dość zrozumiałe, zobaczymy jak mi to wyjdzie w praktyce.
Mordka możesz wrzucić te zdjęcia tak zapobiegawczo, bo może mi się tylko wydaję, że wiem o co chodzi
mordka - Śro 09 Kwi, 2008 11:20
Proszę bardzo:
http://picasaweb.google.c...172343075173186
A inne początki robótki wstawiłam tu do albumu:
http://picasaweb.google.c...omoceSzydelkowe
Warto korzystac z tych poczatkow np przy robieniu np paska spodnicy wtedy pasek bedzie elastyczny i można wcisnąc np pupe
nula - Śro 09 Kwi, 2008 16:39
mordka, Właśnie o to chodziło !
To jest fajny sposób na zaczynanie robótki, bo ja na przykład nie cierpię robić początkowego łańcuszka i przerabiać na nim pierwszego rzędu.
Napiszcie, czy chcecie resztę tego tłumaczenia :wesolek:
nula - Śro 09 Kwi, 2008 22:15
PRZóD :
Robić tak jak tył, tylko dekolt zrobić na wys. 16 (18 ) cm. od początku roboty. (czyli te 44 środkowe, nieprzerobione oczka)
RęKAW :
Zrobić rząd początkowy z 67 (76) półsłupków.
Potem robić wzorem podstawowym 22 (25) raportów + 1 oczko.
Na wysokości 30 cm. dla wyrobienia główki rękawa zostawić z obu stron nie przerobione 9 oczek, potem w każdym rzędzie odejmować 10 (11) razy 1 oczko i 3 razy po 2 oczka.
Na wysokości 44 (45) cm. zakończyć.
SPóDNICA:
Spódnicę robić w dół na okrągło. Przerabiać 208 (albo 224) oczka w zależności od rozmiaru - 26 (albo 28 raportów)
Wzór przerabiać 1 raz rzędy 1 - 5, potem powtarzać rzędy 2 - 5.
Na wys. 56 cm. zakończyć na 4 rzędzie wzoru, czyli na tych muszelkach.
Potem jako wykończenie na każdym oczku łańcuszka ostatniego rzędu zrobić 2 albo 3 półsłupki.
Gdyby coś było niezrozumiałe - to pytać
Miłego (dlaczego nie ma emotki robiącej na szydełku ? )
nula - Śro 09 Kwi, 2008 22:34
Acha, jeszcze to - potrzeba 450 (500) g. włóczki - 120 m. / 50 g.
Każą robić szydełkiem nr. 3,5 - 4 i właśnie się zastanawiam czy to jest to samo co 3,5 i 4 mm. ? Nie mam pojęcia jak u nich wygląda numeracja szydełek
wyrosnieta11 - Pią 06 Cze, 2008 13:15 Temat postu: problem z roza zawsze zamias isc na rosyjski to wolalam wagary a teraz widze ze trzeba bylo chodzic na lekcje:/ mam problem z ta roza rozahttp://www.fotosik.pl...66a45e665b.html jest do tego schemat http://www.fotosik.pl/pok...77f1999e13.html i z tego co zdazylam zauwazyc to to okragle to glowka a to co na dole to chyba platki rozy tylko teraz nie wiem jak to pozniej polaczyc?? czy ktos mi pomoze??
wyrosnieta11 - Pią 06 Cze, 2008 15:57
http://www.fotosik.pl/pok...66a45e665b.html
tu jest ta roza powinno chodzic moze wkleic a nie otwierac z linka.
nula - Pią 06 Cze, 2008 16:36
wyrosnieta11, - mala100gosia ma rację. Na pierwszej stronie jest tylko opis do tego środka i kawałek opisu tych zewnętrznych płatków. Nie ma nic na temat listków - ani opisu ani schematu.
Trzeba ta płatki faktycznie zeszyć bo każdy zaczyna się od nowego łańcuszka więc każdy wyjdzie Ci osobno.
wyrosnieta11 - Sob 07 Cze, 2008 00:19
ile mam zrobic tych platkiw rozy?? i jak je przymociwac tzn w ktorym miescu tej rozy??
a moze jeszcze z ta byscie mi pomogly?? http://foto.rambler.ru/users/annabron3/4/15/
czy ja mam zrobic 3 taki kolka i je zszyc?? a jesli tak to ktore ma byc pod spodem a ktore na wieszchu??
mala100gosia - Sob 07 Cze, 2008 09:14
tej drugiej to ja juz nie rozszyfruje a co do pierwszej to wokół środka-paczka jest 4 mniejsze płatki - schemat po lewej a potem równiez 4 płatki duze - schemat po prawej a naszywa się je jeden na drugi
Vrooozex - Sob 21 Cze, 2008 13:55
Ponowny ruski schemat i ponowne problemy, sukienka wyszła śliczna, ale teraz mam problem z spódnicą znalazłam mianowicie taki opis wykonania
opis wykonania spódnicy
próbowałam wydedukować ile oczek łańcuszka mam zrobić 136 oczek trochę za mało więc może to chodzilo o jedną część spódnicy 2*136=272 to trochę za duzo. W końcu nabrałam 236 oczek, przerobilam wg schematu i spódnica wyszła zdecydowanie baaaardzo szeroka i mam problem, bo nie wiem ile w końcu tych oczek nabrać. Bardzo proszę o pomoc!
Grażyna - Nie 22 Cze, 2008 14:07
Pisze, ze jest to włóczka na szydełko nr 3
Kwadrat skladający się z 18 słupków i 8 rzedów ma 10cm
Wykonanie:
Zrobić 136 oczek lańcuszka+ 3 oczka dla poczatku wzoru, dziegać fantazyjnym wzorem (cm. schemat 1a parte). Dalej dziergac 12 motywów wg schematu Motivo łaczac jednoczesnie ze zwiazana do tego robotą.
Dalej dziergac wg schematu 2a parte, łącząc ze zrobionymi motywami. Dalej dziergac 20 motywów wg schematu Motivo, łacząc je miedzy sobą i wcześniejszymi rzędami spodnicy. To ostatni rząd motywów. Obrobic wierzch spodnicy wg schematu Bico.
Wykonac łańcuszek długosci np. 150 cm, przeciagnac przez pierwszy rzad robiony wzorem Bico, na koncu łańcuszka wykonac 2 motywy wg schematu Bola.
I tyle pisze...
jola373 - Śro 25 Cze, 2008 01:54
Nieśmiało i ja proszę o przetłumaczenie z rosyjskiego
Расход пряжи на 46 раз. - ровно 250 гр (жакет и образец).
Связала образец на 3 раппорта (по ширине), один раппорт в 8 петель получился = 3,5 см. В высоту рапорт равен 6,5 см. Приложила к себе и прикинула сколько раппортов по полочке и спинке - кокетка. На полочки получилось по 7,5 раппортов, на спинку - 9. Итого 24 шт = 192 в.п.
Вязала по измененной схеме Xonxt, ( http://radikal.ru/F/i008....15b701.jpg.html ), все связано ст. с 2 накидами. В схеме поменяла пышные столбики на 2 ст. с 2/н.
В 3-м ряду вместо 2 в.п. между группами из 2 ст. вязала по 3, для расширения кокетки. В 4-м между ст. по 2 в.п. 5-й ряд кокетки вязала так: в одну арочку 3 ст., в следующую -4 ст. Ряд ст.б/н и ряд "рачьим шагом". Кокетка получилась округлой формы. Верхний ряд обвязки так же чередовать - в арочку то 3 ст., то 4. Последующими двумя рядами ст. б/н (в конце работы обвязка по кругу) во внутренних уголках выреза еще немного "сформовать", путем провязывания по 2 ст. б/н вместе.
Спинка на одну полосу вверх длиннее полочек. Рассчитала сколько раппортов приходится на спинку, сколько на пройму и полочки. Связала полосу спинки и включила в работу в.п. полочек и пройм по рассчету. Когда связала тело жакета, довязала уголки ст. с 2/н на полочках и на спинке, наложила кокетку и пришила швом "вперед/назад иголку", для этого разделила нить пополам, чтоб была потоньше. Рукавчики вязала втачные, высота оката 13 см, в пройму и по телу спинки/полочки вшила изнутри, на участке кокетки - так же кокетка по верху рукава. Обвязала все 2-мя рядами ст. б/н и рядом "рачьего шага". Когда обвязывала последний ряд ст. б/н по правой полочке, вывязала сразу петли.
jola373 - Śro 25 Cze, 2008 20:42
http://club.osinka.ru/vie...=asc&&start=120
Nula, dzięki za zainteresowanie. Tak, to z osinki i dotyczy wdzianka które robi Basia on line.
Grażyna - Czw 26 Cze, 2008 22:20
Zrobiłam tłumaczenie i chciałam wysłac odpowiedź, a tu psikus, bo wylogowało mnie i cała praca na marne. Tłumacze jeszcze raz:
Zeszło 250g na rozmiar 46.(żakiet i probka)
Zrobiłam próbke na na 3 raporty, po szerokosci,jeden raport z 8 oczek wynosil 3,5cm, w wysokosci raport równy 6,5cm. Przylozyłam do siebie i pomyslałam ile raportów potrzeba na siebie na karczek.Na przody po 7,5 raporta, na tył 9, czyli razem 24 raporty=192 oczka lańcuszka. Dziergałam wg wzoru Xonxt ( http://radikal.ru/F/i008....15b701.jpg.html ), wszystko wykonane podwójnymi słupkami, czyli słupkami z 2 narzuconymi nitkami. W schemacie zmieniłam пышные słupki na 2 podwójne słupki.
W trzecim rzedzie zamiast 2 oczek łań. między grupami z 2 słupków dziergałam po 3 dla rozszerzenia karczku. W czwartym miedzy słupkami po 2 oczka, w piatym rzędzie karczka wiazałam tak jak: w jednym арочку 3 słupki, w nastepnym 4 słupki. Rząd półsłupków i rząd oczek rakowych. Karczek powstał w formie okragłej. Zewnetrzny rząd obróbki чередовать - в арочку то 3 ст., то 4.
Pomiedzy dwoma rzędami półsłupkow, dla wyrównania kacikow wykroju jeszcze troszeczke sformowalam drogą dziergania po 2 połsłupki razem.
Obliczylam ile potrzeba raportów na tył i przody. Robiłam razem w jednej długości. Gdy zrobilam tył to dodałam oczka łań. przodów, a potem wykonałam trójkaciki (kaciki) na brzegach przodow i tyłu podwójnymi słupkami. Polozyłam karczek i przyszyłam go ściegiem(szwem) do przodu/do tyłu rogów. Do tego rozdzielilam nitke, by byla cieńsza .
Rękawki dziergałam osobno, wysokosć ok. 13cm.wszylam do karczku,do przodów i do tyłu, tak żeby karczek byl na wierzchu rekawa. Obdziergałam dwoma rzedami połsłupkow i rzedem oczek rakowych. Kiedy dziergałam ostatni rząd połsłupkow robiłam jednoczesnie petelki.
Grażyna - Czw 26 Cze, 2008 22:27
a tu zdjecia do opisu
http://keep4u.ru/full/080...76e1d6b1dc2/jpg
http://keep4u.ru/full/080...ffbcf03bae2/jpg
Garota - Nie 02 Lis, 2008 15:13 Temat postu: [szydełko] Proszę o przetłumaczenie z rosyjskiego Witam Forumowiczki!!
Jestem nowa na forum.
Nazywam się Bożena i jestem z Bytomia. ktoś mógłby mi pomóc i przetłumaczyć opis wykonania kaszietu którego zdjęcie i opis w języku rozyjskim dołączam poniżej.
Bardzo proszę o pomoc Kupiłam grubą włóczkę i szydełko i chciałabym zrobić własnie taką czapę.
Niestety z jezyka rosyjskiego nie umiem ani literki
Zgóry dziękuję
POZDRAWIAM FORUMOWICZKI
Garota - Nie 02 Lis, 2008 16:40
a tutaj mam druga cześć ale nie wiemc zy to jest dalszy ciąg tamtej strony czy inny opis:|
|
|
|