Pogaduszki szydełkowe - Ile belfrów dzierga na naszym forum?
Grażyna - Śro 01 Wrz, 2010 14:37
Ja też będę chodzic na druga zmianę, ale zajęcia kończyć bedę o 16.40. Nie jestem z tego zadowlona.
Aga86 - Pon 11 Paź, 2010 10:19
To i ja dołączę nauczycielka języka angielskiego,specjalizacja:literatura-niestety-amerykańska. Bez odpracowanego stażu niestety,brak wolnych miejsc w szkołach... za to szlifuję język w Anglii,zawsze to coś... Pozdrawiam wszystkie belferki
Grażyna - Pon 11 Paź, 2010 10:49
Witaj, witaj w naszym szkolnym gronie. Szkoda, ze nie znalazłas pracy w Polsce.
hanka - Czw 14 Paź, 2010 14:52 Temat postu: Melduję się, też belfer Miło mi się przywitać ze wszystkimi
Z okazji Dnia Nauczyciela wszystkim nauczycielom życzę
dużo szczęścia i radości z wykonywanej pracy
Jarka - Czw 14 Paź, 2010 16:23
Wszystkiego, najlepszego, radości i satysfakcji z wykonywanej pracy i cierpliwości , a dzisiaj bawcie się świetnie , też zaraz idę na imprezkę.
ciapara - Czw 14 Paź, 2010 19:25
Ode mnie tez serdeczne zyczenia z okazji dnia Belfra
Duzo Cierpliwosci, Usmiechu i serca do dzieci tych mniejszych i tych wiekszych
Grażyna - Czw 14 Paź, 2010 19:47
Dziekuję za zyczenia.
Wszyscy wiedza, że dziaiaj jest Dzien Edukacji Narodowej, ale malo osób wie o tym, kto faktycznie swiętuje. A świętują oczywiscie uczniowie. Oni u mnie w miescie maja wolne, bez wzgledu na to, czy jest to mały szkrab, czy tez licealista. A nauczyciele pracują, bo przecież zdaniem UM jest to tylko dzien wolny od zajeć dydaktycznych, a nie od pracy. Pracowalismy w mojej szkole z uczniami mającymi kłopoty w nauce, pilnowalismy innych w swietlicy. Koła zainteresowań, baseny odbywały się normalnie. Szok!!!!
Jestem po DEN bardzo zmeczona. Wczoraj odbywały sie u nas akademie, ktore o ironio ja przygotowywałam z uczniami klas II. Miesiąc nieustannych prób, bo przecież wszystko musi wypaśc wspaniale, doskonale. A dzieci małe...Do pracy wyszłam wczoraj o 7.30, do domu wróciłam po 17-tej. Wszystkie przerwy wystałam na korytarzu. Dzien wczesniej miałam całodzienna wycieczkę do Warszawy. Dzisiaj pracowałam i pochowałam koleżankę z pracy. Jak wyszłam z domu o 7.30, to wróciłam o 17-tej. Ledwo zyję. I tak wyglada DEN, jego świętowanie.
Paillette - Czw 14 Paź, 2010 19:58
Jako belfer również dziękuję za życzenia.
Grażyna, też się cieszę, że ten dzień dobiega już końca.....
monimarce - Czw 14 Paź, 2010 20:05
witam wszystkie szydełkujące nauczycielki. Ja pracuję z maluszkami 3,4-latkami. też dziś pracowałam do 16.30
Kazimiera - Pią 29 Lip, 2011 08:41
Pozwólcie,że i ja dołączę do tak szacownego Grona Pedagogicznego ...emerytowana nauczycielka nauczania zintegrowanego,pozdrawiam
Grażyna - Pią 29 Lip, 2011 11:07
A witaj Kaziu w naszym gronie. Ja również uczę dzieciaki w nauczaniu, teraz to nazywa się edukacja wczesnoszkolna.
wiosenna67 - Śro 03 Sie, 2011 22:00
dopiero teraz dotarłam do tego wątku...
ja też belferka-wampirka
uczę w gimnazjum biologii i chemii
M. - Pią 26 Sie, 2011 20:49
to forum belfrów ?
to ja napisze do nauczycielek ) klas I-III SP i III Gimnazjów
i tych, które mają w klasach uczniów niepełnosprawnych – słabo widzących, niesłyszących, z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim,
z niepełnosprawnościami sprzężonymi (w przypadku gdy jedną z niepełnosprawności jest niepełnosprawność wymieniona wyżej).
program WYPRAWKA SZKOLNA
"Wsparcie adresowane jest do uczniów, którzy posiadają orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, o którym mowa w art. 71b ust. 3 ustawy o systemie oświaty i realizują w roku szkolnym 2011/2012 obowiązek szkolny lub obowiązek nauki w szkołach dla dzieci i młodzieży swoich klasach dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności"
strasznie dużo pieniędzy wraca z powrotem do budżetu...!!!!!!!
*dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności moga otrzymać dofinanansowanie niezależnie od dochodu w rodzinie !!! warunek
"posiadający orzeczenie o potrzebie
kształcenia specjalnego, o którym mowa w art. 71b ust. 3 ustawy z dnia 7 września
1991 r. o systemie oświaty, uczęszczający w roku szkolnym 2011/2012 do szkół
podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych: zasadniczych szkół
zawodowych, liceów ogólnokształcących, liceów profilowanych, techników,
uzupełniających liceów ogólnokształcących i techników uzupełniających, zwanych
dalej „szkołami ponadgimnazjalnymi”, dla dzieci i młodzieŜy, lub do
ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia, ogólnokształcących szkół
muzycznych II stopnia, ogólnokształcących szkół sztuk pięknych, ogólnokształcących
szkół baletowych lub liceów plastycznych.
*dodatkowo 10% z ogólnej liczby w klasie uczniów może otrzymać pomoc, jeśli dochód w rodzinie przekracza (kryterium dochodowe wg Art. 8 ustawy o pomocy społecznej) tj. 351 zł na osobę w rodzinie, w przypadkach okreslonych w art. 7 ustawy o pomocy społecznej,
generalnie największa grupą są dzieci w których rodzina dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 351 zł (wg kryterium art. 8 ustawy o pomocy społecznej)... a i tak pieniądze wracają bo zakupy rozliczają zamiast jako wyprawkę w stypendium...
podstawy prawne:
http://bip.men.gov.pl/ind...jekty&Itemid=59
M. - Sob 27 Sie, 2011 09:36
w klasie w której przykładowo jest 30 osób, można przydzielić pomoc 3 uczniom jeśli w rodzinie występuje:
1) ubóstwo;
2) sieroctwo;
3) bezdomność;
4) bezrobocie;
5) niepełnosprawność;
6) długotrwała lub ciężka choroba;
7) przemoc w rodzinie;
potrzeba ochrony macierzyństwa lub wielodzietności;
9) bezradność w sprawach opiekuńczo-wychowawczych i prowadzenia gospodarstwa domowego, zwłaszcza w rodzinach niepełnych lub wielodzietnych;
10) brak umiejętności w przystosowaniu do życia młodzieży opuszczającej placówki opiekuńczo-wychowawcze;
11) trudność w integracji osób, które otrzymały status uchodźcy;
12) trudność w przystosowaniu do życia po zwolnieniu z zakładu karnego;
13) alkoholizm lub narkomania;
14) zdarzenie losowe i sytuacja kryzysowa;
15) klęska żywiołowa lub ekologiczna.
M. - Śro 31 Sie, 2011 21:39
up
Runa - Śro 31 Sie, 2011 21:50
| M. napisał/a: | up  |
i tak do 29 czerwca
Grażyna - Śro 31 Sie, 2011 21:54
No właśnie, aż tak długo
iwi - Czw 01 Wrz, 2011 08:21
Szkoła do której chodzi mój syn jest z tych zorientowanych.
W tym roku kolejny raz otrzymamy dofinansowanie do podręczników.
Szkoła jest integracyjna, a syn niepełnosprawny.
Wniosek składamy w czerwcu, fakturę we wrześniu, a pieniążki dostajemy w październiku-listopadzie.
M. - Czw 01 Wrz, 2011 18:15
| Runa napisał/a: | | M. napisał/a: | up  |
i tak do 29 czerwca  |
aż tak to niee,
do kiedy składać wnioski ustala GMINA lub MIASTO
może to być jakaś data we wrześniu...
do 15.09. 2011 r. zgłoszone potrzeby mają już być w MEN'ie,
wypłata wyprawek natomiast moze trwać do 15 listopada 2011 r.
Rok budżetowy nie jest równy rokowi szkolnemu
Grażyna - Czw 01 Wrz, 2011 21:07
U mnie w mieście procedury tak jak u Iwi - pomoc dla dzieci niepełnosprawnych i zagrożonych wykluczeniem społecznym, czyli czytaj z rodzin patologicznych i ubogich. Temu, kto wymyślił takie sformułowanie, to chyba należą się "złote usta".
Grażyna - Sob 07 Lip, 2012 21:12
No i tydzień urlopu mamy za sobą. Jak mnie irytuje, że te dni wolne płyną tak szybko. Ustaliłam z rodziną, że się byczę cały tydzień. Nic nie robie, ale dzisiejsze porządki mnie powaliły. Tydzień odpoczynku mamy to znaczy, że z niczym już nie można dojść do ładu. Jak mama odpoczywa, to reszta rodziny też się nie wysila, nikomu nie chce się sprzątać i myć naczynia. Koszmar.
Chyba muszę jak Kabyr wyjechać na dzialkę na cały miesiąc.
Wioletta - Nie 29 Lip, 2012 21:19
Dołączam nieśmiało do szacownego grona:) Nieśmiało bo matematyki nikt nie lubi
Runa - Nie 29 Lip, 2012 22:43
| Wioletta napisał/a: | ... bo matematyki nikt nie lubi  |
no cos ty, ja uwielbiałam matemetykę
Grażyna - Nie 29 Lip, 2012 22:51
ja też
Kelmuska - Pon 30 Lip, 2012 00:03
| Wioletta napisał/a: | | Nieśmiało bo matematyki nikt nie lubi |
ja też lubię, maturę z matmy zdałam na 5 Tylko kiedy to było...........
|
|
|