Pogaduszki szydełkowe - Ile belfrów dzierga na naszym forum?
Makarbella - Sob 30 Sty, 2010 10:30
Może to kwestia nazwy? Zajrzyj tu: Studium
makneta - Sob 30 Sty, 2010 10:56
MOże nie jest to to samo, ale rzeczywiście poszukam terapii zajęciowej trochę bliżej.
Dziękuję za pomoc.
Antonina - Sob 30 Sty, 2010 11:24
Musisz ukończyć albo studia podyplomowe, albo kurs kwalifikacyjny (min. 270 godz.) z terapii pedagogicznej/zajęciowej (różnie się to nazywa) i da ci to uprawnienia do prowadzenia zajęć z dziećmi mającymi orzeczenie o specjalnych potrzebach edukacyjnych, którym przyznano godziny rewalidacji indywidualnej (w zależności od gminy od 1 do 3 godz. tygodniowo). Kwalifikacje z oligo - dają uprawnienia do prowadzenia takiej rewalidacji z dziećmi o orzeczonym upośledzeniu umysłowym.
Dodam jeszcze, że arteterapia to jeden z przedmiotów na studiach i z terapii pedagogicznej i oligofrenopedagogiki, a nawet pedagogiki i np. podyplomówce na pedagoga szkolnego. Jeśli ukończysz tylko parogodzinny kurs, lub warsztaty - to będzie doskonalenie zawodowe i po prostu poznane formy możesz sobie wykorzystywać np. na zajeciach lekcyjnych z dziećmi. Nie da ci to jednak dodatkowych kwalifikacji.
No i tak: kurs kwalifikacyjny kosztuje w granicach 1200 - 1600, najczęsciej 1400 zł (różne może to wygladać w różnych ośrodkach doskonalenia nauczycieli), a studia nawet 2400 - z tym, że musi tu byc zdaje się min. 360 godzin. Lepiej robić kurs - taniej i mniej godzin, a kwalifikacje takie same - przynajmniej do zmaiany rozporządzenia.
makneta - Sob 30 Sty, 2010 13:33
Antonina, dzięki ogromne.
Potrzebuję takich kwalifikacji do pracy w stowarzyszeniu. Tzn. wyjdzie mi najlepiej jak poszukam u siebie w ośrodkach doskonalenia nauczycieli takich kursów.
Obawiam się tylko jak to będzie wyglądać, bo na kursach z oligo było tylko liźnięcie tematu, a ja bym chciała poznać dokładne techniki pracy.
Grażyna - Sob 30 Sty, 2010 22:18
Do nabycia kwalifikacji potrzebny jest kurs lub studia podyplomowe. Warsztat to za mało.
Poczytaj tutaj http://olahandford.wordpr...eterapii-cz-ii/
pela_rgonia - Pią 05 Lut, 2010 18:31
Melduje się kolejna belferka. Jestem geografem. Pozdrawiam.
gosias - Pią 05 Lut, 2010 18:44
pela_rgonia, witaj w gronie pozdrawia pracownik szkolnej administracji
krystynateofila - Sob 06 Lut, 2010 15:24
Jestem matematyczką i biologiem. POZDRAWIAM
gosias - Sob 06 Lut, 2010 19:45
krystynateofila, witaj
Grażyna - Nie 07 Lut, 2010 14:31
A ja już się nie moge doczekac ferii. Jeszcze jeden cały tydzień. Cos okropnego mieć ferie na końcu. A tak bym juz chciała wypoczać, podziergac od rana do wieczora.
kabyr - Nie 07 Lut, 2010 14:33
W naszym województwie już jest tydzień po feriach.
Wnuczek był nie pocieszony, że tak szybko się skończyły.
gosias - Nie 07 Lut, 2010 15:53
U mnie ferie właśnie skończyły się. Jutro dzieciaczki wracają do szkoły. Wolnego co prawda nie miałam, ale było trochę luziku
Jarka - Pon 08 Lut, 2010 09:03
A u nas na półmetku, jeszcze tydzień. Coprawda w przedszkolu nie ma ferii, ale ja siedzę na zaległym urlopie.
makneta - Pon 08 Lut, 2010 10:04
U mnie też właśnie wczoraj się skończyły ((((((((
pchelka831 - Czw 11 Lut, 2010 12:11
Poszukuję nauczycielki biologi w gimnazjum uczącej z Ciekawej Biologii Wsipu.
krystynateofila - Wto 02 Mar, 2010 22:00
a konkretnie czego szukasz, ja obecnie jestem na emeryturze i mam 10 godz matematyki a biologii uczyłam z Nowej Ery
pchelka831 - Śro 03 Mar, 2010 10:41
Hej, dzięki za odzew, niestety potrzebny mi był ten nieszczęsny WSiP, mam sąsiadkę , której robię powtórkę do egzaminu.
Jak przygotowywałaś swoich uczniów do testów gimnazjalnych?
krystynateofila - Śro 03 Mar, 2010 12:54
głównie korzystaliśmy z testów z ubiegłych lat zauważyłam, że mało jest genetyki i nigdy nie było układu rozrodczego najlepiej mi i uczniom było powtarzać zagadnieniami dużo jest materiału w internecie
pchelka831 - Śro 03 Mar, 2010 12:59
Dzięki, też planuję męczyć testy do bólu. Ich książka jest tak beznadziejna ,na szczęście w pierwszej klasie jest już Nowa ERa.
Dorfi - Nie 29 Sie, 2010 22:48
A to i ja się ujawnię. Rachunkowość, sprawozdawczość i rewizja finansowa. Ale obecnie na urlopie wychowawczym.
Grażyna - Wto 31 Sie, 2010 14:45
No i jak po wakacjach? Kto juz wrócił do pracy?
Ja wczoraj. Rada trwała ponad 5 godzin. Na rade musiałam przygotowac analize sprawdzianu kompetencji pierwszoklasisty. Potem te analizę prezentowac na radzie na tablicy interaktywnej.
Dzisiaj - tez 5 godzin. Opracowywałysmy standardy wymagań po ukoczeniu drugiej klasy wg nowej podstawy programowej.
Musze powiedzieć, że chce jeszcze wakacji i trudno mi się wdrozyć do intensywnej pracy.
gabrysia - Wto 31 Sie, 2010 15:16
Grażynko, łączę się w bólu, u nas w szkole wielkie malowanie, co prawda pięknie będzie i czysto, ale jak zwykle ekipa miała czas dopiero pod koniec wakacji. A co do programów pracy to jqa chce na emeryturę, Jeszcze dobrze widzę i mam chęć podziergać, przyrzekam że nie będę się nudziła
Grażyna - Wto 31 Sie, 2010 16:26
Ja również
U mnie szkoła tez w rozsypce. Jak nigdy dotad. Malowanie trwa. Nie mogłam dzisiaj nic zrobic w sali, bo meble stoja w korytarzu. Będzie malowanie ścian. woxne załamane, bo dyrektorka powiedziała, że pracuja dzisiaj az szkoła uzyska swój blask, czyli jak wszystko posprzątają. A malowanie zawaliła wynajęta firma.
gabrysia - Wto 31 Sie, 2010 16:52
Grażynka, czy my nie pracujemy czasem w tej samej szkole? jakbym widziała moją klasę
Runa - Wto 31 Sie, 2010 22:40
I u nas podobnie ale nie z malowaniem bo takiego w tym roku nie było ale z chęcią powrotu do szkoły
Jaki ja mam beznadziejny plan Czuję, że będę uwielbiała piątki - na 13.50 do szkoły na jedną godzinkę, potem trening i angielski i nie wiem czy się wyrobię do północy ehh WITAJ SZKOŁO
|
|
|