To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się

Halkuk - Pon 22 Wrz, 2008 17:33

Piękne cool brawo cool
buziaczek - Pon 22 Wrz, 2008 19:20

przepiękne karteczki cool brawo cool brawo
krystyn47 - Sob 11 Paź, 2008 18:00

Zabawy ciąg dalszy
A i pierwsze świąteczne strukturki na kartki powstają

Halkuk - Nie 12 Paź, 2008 15:35

Krystyn47, śliczne cool brawo cool
basiaaa - Nie 12 Paź, 2008 16:11

Może i ja zacznę już kartki krzyżykami wyszywać .
Krystyn47 - podrzuciłaś mi pomysł. Dziękuję. uklon

Krzysia - Czw 23 Paź, 2008 07:47

Dość sceptycznie podchodziłam do tego haftu, bo ............. kojarzył mi się z takimi jarmarcznymi obrazkami z mego dzieciństwa- na deskę wbijało się masę małych gwoździków a potem przeciągało między nimi nitki hmm
W ramach naszych spotkań w sklepie Hobby Studio samokształcimy się w różnych technikach i nie wypadało mi nie uczestniczyć w tym kursiku nie widzę nie słyszę okazało się, że to bardzo szybki i piękny sposób na kartki cool
Kilka podpowiedzi, to są doświadczenia i odkrycia wielu osób, nie tylko moje, razem eksperymentowałyśmy i razem wpadałyśmy na różne pomysły:

- bardzo dobrze jako podkładka do dziurkowania sprawdza się taka gąbczasta podkładka do myszy, powleczona tkaniną;

- są w sprzedaży narzędzia igłowe, do pergamano głównie, muszą tylko mieć cieniutkie ostrze;

- igłę można też osadzić w starym długopisie np. wystarczy w otworze po wkładzie umieścić trochę poxipolu ( chyba) i wepchnąć tam naszą ulubioną igłę- będzie wygodniej dziurkować;

- zaobserwowałam, że haft wygląda ładniej, jeśli dziurki są mniejsze;

- w zagranicznych sklepach są gotowe szablony do dziurkowania, zazwyczaj ornament z dziurami znajduje się na zablonach do embossingu - wiem, bo mam taki jeden Razz

- haft ten można spotkać w necie i sklepach pasmanteryjnych jako PICK POINT;

- najważniejsze zostawiłam na koniec- w HS są specjalne nici Madeira do tego haftu
wyglądają tak - występują w zestawie- ten po prawej na zdjęciu- 4 złote +2 srebrne ~ 19,90 oraz na szpuleczkach- kolory i cena jak na zdjęciu, te po środku to mieszanka nici do haftu xxx Blending Filament + do haftu matematycznego- ceny nie pamiętam.

Bardzo polecam te nici, one są jak cieniuteńki drucik, świetnie się nimi pracuje i efekt jest lepszy od mulin metalizowanych, możliwe, że przed świętami pojawią się inne odcienie hopla

Krzysia - Czw 23 Paź, 2008 07:57

Moje doświadczenia w tym hafcie są skromne, zamierzam jednak w tym roku przygotować trochę kartek świątecznych w tej technice hopla
Halkuk - Czw 23 Paź, 2008 12:55

Krzysia, piękne są Twoje prace cool brawo cool
nula - Czw 23 Paź, 2008 23:43

Właśnie znalazłam coś takiego
http://picasaweb.google.l...14/Simegrafija#
Może komuś się przyda zebalek

krystyn47 - Pią 24 Paź, 2008 16:04

Ale multum wzorków !!!!! Dzięki, wykorzystam z pewnością cool
avante - Nie 26 Paź, 2008 16:29

http://picasaweb.google.p...kPointPredloge#
kawa80 - Sob 01 Lis, 2008 19:44

oto moje

Violetta21 - Nie 02 Lis, 2008 11:59

jejku ale pięknie wygląda hopla radocha brawo wesoło mi
alienor - Nie 02 Lis, 2008 13:20

brawo brawo brawo brawo brawo
basiaaa - Nie 02 Lis, 2008 14:31

Pokazujecie cudeńka . Ja nie mam jak się zabrać do haftowania krzyżykowego kartek . Święta tuż , tuż .Skończę obrazek haftować , to wezmę się za kartki . bye
te_sia - Śro 05 Lis, 2008 13:16

Wszystkie kartki i obrazki wspaniałe . Kobietki jedna zdolniejsza od drugiej, ja na razie mam przerwe ale kartka z bocianem się bardzo podobała na dole dodałam imię dziecka i datę urodzenia
Kawa80-Twoje prace sa super

beacia-24 - Śro 05 Lis, 2008 15:57

kawa80, rewelacja jestem pod ogromnym wrażeniem
radocha hurrraaa radocha hurrraaa radocha hurrraaa radocha hurrraaa

renats - Nie 16 Lis, 2008 15:00

Oto zrobione przeze mnie karteczki

Halkuk - Nie 16 Lis, 2008 16:45

Kawa80, Renats, cudowne prace cool brawo cool
Violetta21 - Nie 16 Lis, 2008 18:23

piękne te karteczki hopla cool brawo brawo
ABA - Nie 16 Lis, 2008 20:16

Renats ogladając Twoje prace można się załamać. Dlaczego mnie takie cuda nie wychodzą? placzek
Wierzę, że przyjdzie taki czas gdy spotkamy się w realu i nauczę się tez takich cudowności. Na dzień dzisiejszy chylę głowę przed Twoimi utalentowanymi rączkami.
brawo cool brawo cool brawo cool brawo kwiatek dla ciebie

Elunia - Pon 17 Lis, 2008 11:15

Kawa -Chrystus przepiękny-Reni prace widziałam na żywo -są piękne
beacia-24 - Pon 17 Lis, 2008 16:41

renats, super radocha radocha
basia3k - Wto 18 Lis, 2008 11:03

Prace są super cool cool . Ja też kiedyś wyszywałam, ale niestety z braku czasu jakoś przestałam. Ale myśle, że uda mi się w tym roku przynajmniej parę kartek na święta wyszyć.

pozdrawiam Basia

beacia-24 - Śro 26 Lis, 2008 17:18

ja tak chciałam zapytać z ciekawości - jakich nici używacie do tego hafciku bo wszystkie tu zamieszczone pracki są cudne i się zastanawiam czy samej nie spróbować Smile