To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Frywolitki - rezygnuję i dziękuję za przemiłą współpracę

iwona55 - Śro 17 Wrz, 2008 14:42

wienia

Witam
Będę na Festiwalu przez kolejne 3 dni.
Proponuję wspólne spotkanie "dziergaczek"przy kawce (Warunki polowe ,ale cóż... dla nas to nie przeszkoda.)Jeżeli istnieje taka możliwość powinnyśmy chyba sie poznawać,a na forum wymieniać wiadomości już jako koleżanki,a nie nieznajome.
Pozdrawiam. sztrikuję :szyję: prasuję

Ysabell - Śro 17 Wrz, 2008 21:08

Też będę na festiwalu i chętnie się piszę na spotkanie (albo i kilka) z internetowymi znajomymi. Znam kilka dobrych herbaciarni w Łodzi. Smile
ewik125 - Śro 17 Wrz, 2008 21:34

To wypowiedź mojego męża: "Drogie Panie, ja tego Pana poznałem na warsztatach w Łodzi (na Festiwalu Haftu Koronki i rękodzieła). Sam już jakieś frywolitki dłubałem, ale co tam, pomyślałem że może mnie czegoś nauczy.. Okazało się że ma tak samo pokraczne ręce jak ja i daltego nie wykonuje ruchów klasyczną metodą (jak wrzeciono) tylko, no właśnie tak samo jak ja hmm.. to znaczy kto od kogo zgapił ?? Ja sobie sam opracowałem jak trzymać nitkę i przeciągać czółenko, i jego przy tym nie było.Oczywiście nic mi nowego nie pokazał. Za to pozdrawiam Panią Anię z "Wojtka" od niej się sporo nauczyłem. Raczej czuję się spokojny, bo "jego" metody "jana" nie używam. Pozdrawiam"

Reniu, żałuję, że tak to się skończyło. Tym razem ten człowiek wygrał. Jednak tak jak moje poprzedniczki napisały to co zasiał sam zbierze. Niestety nie mam takiej wyobraźni jak Ty czy Maranta i korzystałam z wzorów tego pana. Jednak tylko Wasza biżuteria ma niepowtarzalne wzory i urok. Reniu masz dobre serce i zawsze chętnie służysz radą i pomocą. W tych ciężkich czasach takich ludzi jak Ty jest mało. Dziękuję Ci za to i za to że pozwoliłaś skorzystać ze swoich wzorów..
Życzę Ci dużo zdrowia, spokoju i radości kwiatek dla ciebie cmoknięcie Cieszę się, że zostaniesz Mamusią. Serdecznie Cię pozdrawiam love .
Mam nadzieję, że też uda mi się zawitać do Łodzi i może uda mi się Was cmok poznać cmok .

Icusia1 - Czw 18 Wrz, 2008 13:18

Reniu Bardzo sie cieszę, że postanowiłaś zostać na forum . Tam mi smutno ,że zamknełaś bloga. Zagladałam tam codziennie od ponad roku. Wydaje mi sie, że jakbym Cie znała osobiście. Brakuje mi tego ogromnie. Pan S ( MISZCZUNIO) niech spada, przestraszył sie konkurencji. Bo przecież Wszystkiwe wiemy , Ze jesteś od niego o niebo lepsza.
DUZO zdrówka i cierpliwości . idę na imprezę cmoknięcie brawo

whyata - Czw 18 Wrz, 2008 14:33

Chciałam tylko powiedzieć, że przykro mi, że zamknęłaś bloga, bo od czasu do czasu go odwiedzałam i nabierałam motywacji, żeby frywolitkować, bo może kiedyś w dalekiej przyszłości będę potrafiła robić tak piękną biżuterię, jak ty.... Cieszę się, że zostajesz na forum zebalek

A co do całej sprawy, napiszę TO WSTYD STRESOWAĆ KOBIETĘ W CIĄŻY!!! W DODADKU BEZPODSTAWNIE !!! I cała sytuacja świadczy tylko o panu... puknąć się

Normalnie Żal.pl jęzor

joana - Czw 18 Wrz, 2008 15:22

hurrraaa Reniu, cieszę się, że zostajesz. . To cudownie! I moje najlepsze gratulacje z faktu zostania MAMĄ. Życzę wszystkiego co najlepsze i samych sprawdzonych przyjaciół w gronie. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie cmoknięcie bye
Izka - Czw 18 Wrz, 2008 22:07

Ciekawe, dlaczego pan S nie napisał nic na forum, tylko osobiście do Reni, chyba spodziewał się naszych ostrych komentarzy pod jego adresem, teraz już nie ma gazet, z jego wzorami wiec może być spokojny nikt już nie bedzie kopiował jego wzorów a i chyba żadna z nas już nie skorzysta nawet z tych opublikowanych. Tak dla ostrożności, zaraz jak skończyłam serwetę, pozbyłam się wzoru....
maranta - Pią 19 Wrz, 2008 07:54

Izka napisał/a:
Ciekawe, dlaczego pan S nie napisał nic na forum, tylko osobiście do Reni, chyba spodziewał się naszych ostrych komentarzy pod jego adresem

Cytat z listu, który otrzymałam od J.S.

"...Tak - zamieściła to osoba, ktora jako moderator "daje negatywny przykład innym" - p.Renata Niemczyk czyli "Renulek" [chodzi tutaj o "obraźliwy" post Reni- http://maranta.livenet.pl...?p=19958#19958, który w mailu zacytował]. Są też inne - np."wykańczanie mistrzunia" .... itp. I chce mi Pani powiedzieć, że tego nie zauważyła?..."

"...A czy będzie dalej prowadziła "forum"[...chodzi o moderowanie frywolitek przez Renię...] - nic mi do tego - to Pani problem i Pani bierze odpowiedzialność za swoje decyzje.
Teraz sama Pani może sobie odpowiedzieć - dlaczego nigdy nie zabrałem glosu na "Forum u Maranty". Proszę oszczędziś mi tego zaposzenia i "zaszczytu", czułbym się tam jak przysłowiowy "słoń w składzie porcelany" - nie będę się wpraszał gdzie mnie nie chcą i wręcz nienawidzą. Niech to "towarzystwo wzajemnej adoracjii kisi się we własnym sosie"... "

mdleje nie wiem

Jeszcze na tego maila nie odpisałam- czekam na odpowiedź z wydawnictwa "Nasze Robótki" oraz od prawnika.

Co do nienawiści- moim zdaniem nie byłoby ani "nielubienia" ani nienawiści, gdyby druga strona również zmieniła ton swoich wypowiedzi i nastawienie do ludzi.

Ja nigdy nie dostałam żadnego maila z prośbą czy żądaniem podpisania czegokolwiek w mojej galerii, Renia chyba też nie.

Nigdy nie odmówiłabym takiej prośbie, nawet jeśli prawo nie nakazywałoby w tym konkretnym wypadku podawania autora schematu.

Ja nienawiści nie czuję- patrzę na to wszystko, dziwię się i stwierdzam, że niektórych ludzi nigdy nie zrozumiem...

Krzysia - Pią 19 Wrz, 2008 08:23

Cytat:
Niech to "towarzystwo wzajemnej adoracjii kisi się we własnym sosie"... "

Te słowa przypominają mi innego pana, którego wiele z nas też miało okazję poznać, czytając początek artykułu o piractwie przyszło mi do głowy, że obaj panowie chyba ze sobą mieli kontakt.....
Jakoś tak podobnie zabrzmiało, już to kiedyś widziałam na innym forum, w innej sytuacji, deja vu ???

Gusia - Pią 19 Wrz, 2008 09:12

Jak na razie jestem po prostu w ciężkim szoku... Trudno dobrać słowa tak, żeby nie wyszło przysłowiowe "pipipipi" za każdym razem... Wciąż nie rozumiem ludzi o tak bardzo wybujałym ego, którzy sami nie potrafią się dzieli, sami siebie sadzają na bardzo wysokim piedestale i niszczą tych, którzy potrafią dać innym cząstkę siebie...
iwona55 - Pią 19 Wrz, 2008 09:31

słów brak

wściekły wściekły wściekły

puknąć się puknąć się puknąć się

Bernadka - Pią 19 Wrz, 2008 09:55

MAtko kochana Aniu ja też chyba nigdy ludzi nie zrozumiem i szkoda że Renia zrezygnowała i zamknęła bloga i multiply , ale świetnie ją rozumiem , teraz wcale nie powinna się denerwować , a te MYSZY to już zadbają o pewne frywolitkowe sprawy mam nadzieję wściekły wściekły wściekły wściekły
skrzacik - Pią 19 Wrz, 2008 11:01

maranta napisał/a:

"...Tak - zamieściła to osoba, ktora jako moderator "daje negatywny przykład innym" - p.Renata Niemczyk czyli "Renulek" [chodzi tutaj o "obraźliwy" post Reni- http://maranta.livenet.pl...?p=19958#19958, który w mailu zacytował]. Są też inne - np."wykańczanie mistrzunia" .... itp. I chce mi Pani powiedzieć, że tego nie zauważyła?..."

zdaje sie, ze miszczunio nie ma odwagi sam wchodzic na forum tylko podsyla kogos w charakterze szpiega. a ten ktos, nie potrafi dokladnie przekazac zawartosci watka vide "wykonczylam mistrzunia" puknąć się

Cytat:

"...A czy będzie dalej prowadziła "forum"[...chodzi o moderowanie frywolitek przez Renię...] - nic mi do tego - to Pani problem i Pani bierze odpowiedzialność za swoje decyzje.
Teraz sama Pani może sobie odpowiedzieć - dlaczego nigdy nie zabrałem glosu na "Forum u Maranty". Proszę oszczędziś mi tego zaposzenia i "zaszczytu", czułbym się tam jak przysłowiowy "słoń w składzie porcelany" - nie będę się wpraszał gdzie mnie nie chcą i wręcz nienawidzą. Niech to "towarzystwo wzajemnej adoracjii kisi się we własnym sosie"... "

choinka nie czuje sie jak kiszony ogorek, a powinnam? daję nogę

Cytat:
Jeszcze na tego maila nie odpisałam- czekam na odpowiedź z wydawnictwa "Nasze Robótki" oraz od prawnika.

maranto, jesli ponosisz koszty zwiazane z prawnikiem to napisz na pw bede w nich partycypowac.

Cytat:

Co do nienawiści- moim zdaniem nie byłoby ani "nielubienia" ani nienawiści, gdyby druga strona również zmieniła ton swoich wypowiedzi i nastawienie do ludzi.
Ja nigdy nie dostałam żadnego maila z prośbą czy żądaniem podpisania czegokolwiek w mojej galerii, Renia chyba też nie.
Nigdy nie odmówiłabym takiej prośbie, nawet jeśli prawo nie nakazywałoby w tym onkretnym wypadku podawania autora schematu.
Ja nienawiści nie czuję- patrzę na to wszystko, dziwię się i stwierdzam, że niektórych ludzi nigdy nie zrozumiem...

i tu mi sie nasuwa jedno slow: amen! brawo

sciskam was wszystkie serdecznie, renulka dubeltowo caluje i wszystkim zycze udanego platania niteczek sztrikuję

skrzacik

maranta - Pią 19 Wrz, 2008 12:10

skrzacik napisał/a:
maranto, jesli ponosisz koszty zwiazane z prawnikiem to napisz na pw bede w nich partycypowac.

Nie ponoszę kosztów, była możliwość zadania pytania prawnikowi, więc skorzystałam (dokładnie dział porad prawnych w magazynie "Chip").
Dodam, dla uspokojenia szanownego pana podglądającego nasze rozmowy na forum (czy to osobiście czy poprzez osobistego podglądacza)- z prawnikiem i z wydawnictwem kontaktowałam się wyłącznie w celu uzyskania odpowiedzi na pytanie o prawa autorskie- czy trzeba zapamiętać na wieki wieków kto jest autorem konkretnego schematu pochodzącego z czasopisma i czy trzeba zawsze tego autora wklepywać przy okazji pokazania własnoręcznie wykonanej pracy.

Jeśli tak, to wypadało by przejrzeć stos starych Sandr, Veren, Sabrin, itd... i do każdego stareńkiego sweterka, który uniknął prucia przyczepić plakietkę choćby z podpisem, z której gazetki pochodzi pierwowzór, bo spamiętać tego po latach nie sposób.
A nuż widelec przyjdzie mi ochota zawdziać na grzbiet taki sweter i ktoś mi cyknie fotkę i w internetowe czeluści wrazi np. na Naszą Klasę i co??? PIRAT na fotce jako żywo puknąć się puknąć się puknąć się

Jeszcze tylko małe zdziwienie- jak mi gdzieś atmosfera nie pasuję, to tam nie wchodzę ani innym wchodzić w celu poniuchania nie polecam...
Jeśli wdepnę i coś mi się nie spodoba, czy nawet coś mnie zaboli- to jawnie o tym napiszę, że boli, że dlaczego, albo, że to nieprawda...,
Jeśli się nie odezwę jawnie, to nie wywlekam tego później w mailach przy innych okazjach, żeby dokopać...,
Poza tym- zrozumiałabym kwestie praw autorskich, ale co komu do tego kto i gdzie jest moderatorem...,
Czy zakład pracy Reni też dostał informację, że pracuje u nich piratka???
Oberwałam za nieznajomość prawa, za to, ze stworzyłam regulamin forum z gwiazd itd...,
Ciekawi mnie tylko jedno- dlaczego gdy człowiek próbuje zrobić coś dobrego, nawet jeśli się na tym kompletnie nie zna, to już od pierwszych dni znajdą się jacyś dokopywacze, podgryzacze, co potrafią tylko krytykować; a nie można by tak komuś zwyczajnie doradzić, pomóc, podpowiedzieć???
Już czwartego dnia powstania forum- gdy zupełnie nie wiedziałam jeszcze co i jak- "odezwał" się do mnie imć p. Karol i dłuuuugo nie dawał za wygraną... szkoda słów...

Dlatego tymbardziej dziękuję za to, że jesteście i że mam fajne towarzystwo w którym z przyjemnością mogę się pokisić wesoło mi

Skrzaciku dziękuję za chęć pomocy w ewentualnych kosztach, wzruszyłam się love
Już i tak dużo dla forum robicie, włącznie z utrzymywaniem go cmok cmok cmok

moslamawe - Pią 19 Wrz, 2008 14:31

HHmmmm czytając to wszystko żal mi tylko tego Pana bo my to pokisimy sie w grupie a on udusi ze złości w samotnosci
Leśny Duch - Pią 19 Wrz, 2008 15:32

szkoda słów..
ikmis - Pią 19 Wrz, 2008 16:37

[quote="maranta"]
Izka napisał/a:
Ciekawe, dlaczego pan S nie napisał nic na forum, tylko osobiście do Reni, chyba spodziewał się naszych ostrych komentarzy pod jego adresem

i słusznie nie wolno

Cytat:

mdleje nie wiem

..

no coś takiego, baby z całej Polski zgadały się przeciwko niejakiemu J.S. hahahihi
ale się cholery uwzięły mdleje

Panie J.S.!
Renia nie jest winna temu, że pana nie szanujemy!
Zasłużyłeś sobie człowieku na takie traktowanie, bo większość z nas miała z tobą kontakt taki czy siaki - albo na targach, gdzie miałeś stoisko, była w tłumie widzów, których traktowałeś jak śmieci, albo pisała maila, na którego dostała nieuprzejmą odpowiedź.
Albo psułeś radość tworzenia frywolitki przez rojące się od błędów wzorki,
za korzystanie z których odgrażasz się sądami i policją.
Jesteś złośliwy i nieżyczliwy
Sam sobie zapracowałeś na to, że cię nie lubimy. wściekły

Zamiast szpiegować na forum, trzeba było odezwać sie dobrym słowem, doradzić, pomóc, pochwalić - wówczas byłbyś lubiany i szanowany - jak Renia i inne dziewczyny z sercem na dłoni. Sic!

skrzacik - Pią 19 Wrz, 2008 16:43

maranto, skoro zapuscilas pytanie 'non profit' dla zapytanego, to pozwolisz ze zarezerwowana sume przekaze na chorego kociaka, ktorego jakis *****************
(czlowiek to nie jest, a zwierze tym bardziej) wsadzil do dwoch toreb plastikowych. starannie je zawiazal i wrzucil do smietnika. na to polecial gruz. siostra wynoszac smieci uslyszala kwilenie, przekopala zbiornik i wyjela to nieszczescie, zasikane ze strachu. na szczescie gruz mu niczego nie polamal. kocik jest u siostry jako 18 kot. jest zasmarkany i boi sie absolutnie wszystkiego. zreszta na jego miejscu tez bym sie bala.

usciski cmok cmoknięcie

upss, cokolwiek nie na temat wiec zwiewam daję nogę

dom_Klary - Pią 19 Wrz, 2008 18:44

http://maranta.livenet.pl...opic.php?t=3006

I nadal proszę Pana to podtrzymuję, gdyby nie nasza moderatorka i inne dziewczyny z forum to JA bym pod tym krzaczkiem leżała z gazetką, którą nabyłam. Niestety, nie mogłam z Pana wzoru zrobić tego, co chciałam, więc ...

Izka - Pią 19 Wrz, 2008 19:07

każda z nas robiąc cokolwiek z wzorów Pana S. musiała przerabiać schemat, bo nie dało rady inaczej, więc wzór uległ modyfikacji, a to chyba nie jest piractwo. W ,,Kramie z robótkami też były wzory dziewczyny się chwalą wykonanymi na ich podstawie serwetkami i nikt nie czepia się praw autorskich. Jak zaczynałam naukę frywolitek trafiłam na stronę tego Pana napisałam maila do Pana S i poprosiłam o schematy, odpisał mi, że schematów nie udostępnia, można korzystać z wzorów z ,,Moich Robótek" tylko po co? każda z nas się cieszy jak może pokazać na forum swoje dzieło a tymbardziej cieszy sie z miłych komentarzy.
dagny14 - Pon 06 Paź, 2008 07:47
Temat postu: Ciąg dalszy
Temat jest jak rzeka;trafiłam na to:
http://groups.google.com/...942859d67f2f96#

Czy to się nigdy nie skończy?!

Krzysia - Pon 06 Paź, 2008 09:14

Cytat:

ależ my to możemy i powinnyśmy zakończyć, w jeden, jedyny sposób - ANI SŁOWA WIĘCEJ W TYM TEMACIE !!! tu i w żadnym innym miejscu !!!

maranta - Pon 06 Paź, 2008 09:17

Krzysia napisał/a:
Cytat:

ależ my to możemy i powinnyśmy zakończyć, w jeden, jedyny sposób - ANI SŁOWA WIĘCEJ W TYM TEMACIE !!! tu i w żadnym innym miejscu !!!

Zgadzam się w 100% i zamykam temat koniec