To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger elki

alszka - Wto 18 Gru, 2012 10:21

Ooo, ale gapa ze mnie - dopiero teraz zobaczyłam Twojego baktusa - piękny jest! Bardzo mi się podoba i kolorki fajne, takie stonowane brawo Synowa pewnie będzie mega-zadowolona cool
elapok - Wto 18 Gru, 2012 15:15

A co ma robić biedaczka - jest moim króliczkiem testowym
alszka - Wto 18 Gru, 2012 16:40

No nie miałabym absolutnie żadnych problemów, aby być króliczkiem doświadczalnym TAKIEJ eksperymentatorki, zwłaszcza gdy eksperymenta takie udane... wesoło mi
elapok - Śro 19 Gru, 2012 14:32

Dzięki alszka za dobre słowo
elapok - Czw 20 Gru, 2012 08:57

Niewypał ukończony i zaczęta następna praca tym razem w połączeniu z haftem czarnym (aczkolwiek w zielonym kolorze)

Halina46 - Czw 20 Gru, 2012 10:38

Serweteczka niczego sobiebo tak na zdjęciu to niewiele widać wzorku tej mereżki.
A na tej zielonej to wokół sa bloczki a jak jest wyszyty srodek.

Haniaga - Czw 20 Gru, 2012 13:54

Ciekawa ta zielona serwetka. (musiałam trochę się dokształcić nt. czarnego haftu.).
brawo za pomysł.

A brązowa przykuwa wzrok , melanżową jakże inną ale ładną mereżką. cool

Pozdrawiam
Hania

joana - Czw 20 Gru, 2012 18:04

elapok, Przepiękne prace.
elapok - Śro 26 Gru, 2012 09:04

Mimo nawału świątecznych przygotowań udało mi się dziubnąć trochę zielonego maleństwa

Nikus4 - Śro 26 Gru, 2012 10:58

A mówią, że ja jestem pracuś wesoło mi pięknie wychodzi.
Haniaga - Śro 26 Gru, 2012 18:55

Całkiem sporo udało Ci się dziubnąć. Dojrzałam śliczną czapusię i sukieneczkę.
Elu, zdradź sposób, jak wydłużasz dobę ? cmoknięcie cmoknięcie

Bardzo ładnie wygląda ta zielona serwetka. brawo

Pozdrawiam
Hania

elapok - Czw 27 Gru, 2012 09:19

Haniu im więcej zajęć tym lepiej udaje mi się zaplanować każdą czynność, a gdy okazuje się, że zajęć jest niewiele to odkładam je na póżniej "bo zdążę" i wtedy okazuje się że nagle muszę coś robić na ostatnią chwilę, a więć wniosek im więcej zajęć(praca, obiad, sprzątanie i czas na robótkowanie) tym więcej zdziałam. Mam jednak niezbyt dobry zwyczaj zaczynania kilku prac ( w tej chwili chyba ze cztery z różnych rodzajów robótkowania)
Haniaga - Wto 01 Sty, 2013 18:22

cmoknięcie
muszę się nad tym poważnie zastanowić.
Nowy rok, nowe postanowienia i nadzieje.

Elu,
miałam zapytać.
Czy szyjąc czarnym haftem - szyjesz ściegiem za igłą? Czy wykorzystujesz też np.tiul?
Czy wzory wyszukujesz w internecie?

Pozdrawiam
Hania

mirka-zet - Śro 02 Sty, 2013 12:37

Ładne są Twoje prace, bardzo przypadła mi do gustu Twoja zielona serwetka.
elapok - Czw 03 Sty, 2013 15:04

Haniu wzory do haftu czarnego mam tylko z internetu. Mimo iz haftuję już długo to do dziś nie rozróżniam haftu za czy przed igłą. Po prostu najpierw jadę co drugi ścieg w jedną stronę i później wracam wypełniając wolne miejsca.Na tiulu to chyba lepiej robić tym ściegiem co się go robi na lewej stronie a na prawej stronie widać jakby "cień" ( nie wiem jak to nazwać)
Nikus4 - Czw 03 Sty, 2013 16:27

Ten haft o którym piszesz Elu (haftowany na tiulu} nazywa się "Janina haft". Kiedyś haftowałam tym ściegiem. Oto kilka takich moich serwetek:

Tył serwetki"

elapok - Pią 04 Sty, 2013 12:01

No właśnie Danusiu, teraz sobie przypominam, że on się nazywał Janina, sama nigdy nim nie robiłam (chciałam go zrobić kiedyś na batyście ale okazało się, ze batystu nie ma w sprzedaży). Twoje serwety są cudowne- na czym robiłaś? (Ty to jesteś wszechstronna dzieweczka).
Ponieważ jest teraz wcześnie ciemno a na zieleni też lepiej się pracuje przy dziennym świetle, więc przybywa mi jej wolniej

Wobec tego wieczorową porą robiłam na białym lnie w połączeniu z mereżką (napaliłam sie ostatnio na ażurowe hafty np. właśnie mereżkowe, czy haft ze Schwalm)

Nikus4 - Pią 04 Sty, 2013 12:30

Haft ze Schwalm też mi się podoba, nawet znalazłam sobie kilka stron ale jakoś tak nie mogę się za niego zabrać.
Haft Janina haftowałam parę lat temu. Byłam na urlopie w Niemczech i kupiłam gotowe serwetki z nadrukiem do tego haftu. I tylko szyłam. Tkanina na tych serwetach jest moim zdaniem ciut grubsza niż batyst.
Moim zdaniem każda cieniutka tkanina się nadaje.

Obie serwetki są ładne, takie inne w swoim rodzaju.

Haniaga - Sob 05 Sty, 2013 10:25

Jesteście niesamowicie wszechstronnie uzdolnione.

Dzięki Wam i ja poznaje ( na razie tylko teoretycznie ) nieznane mi dotąd hafty.
kwiatek dla ciebie cmoknięcie kwiatek dla ciebie

Ładny ten haft z Schwalm. Taki koronkowy .Czy Elu trudny?

Pozdrawiam
Hania

elapok - Sob 05 Sty, 2013 14:14

Jeszcze nie próbowałam, ale jak się przygladąłam to chyba niespecjalnie trudny. Używa się tam ściegu dzierganego i koralikowego a urody dodają mereżki wewnątrz i na razie dla mnie one chyba są najtrudniejsze,
mirka-zet - Nie 06 Sty, 2013 15:01

Elu, świetna jest ta biała serwetka. Bardzo mi się podoba. Ja czekam, kiedy już będzie trochę jaśniej i też będę haftować, ale zostaję przy hardangerze. Jestem wierna temu haftowi i tyle mam związanych z nim planów, że mam nadzieję, potrwa to jakiś czas.
Ginia - Nie 06 Sty, 2013 15:35

Elu, fioletowa mnie zachwyciła, do zielonej westchnęłam romantycznie, a przy białej "ze Schwalm" padłam na kolana. To niesamowite prace. Gratuluję brawo
elapok - Czw 10 Sty, 2013 15:30

Ginia, Mirka - dziękuje bardzo. Ja też już się nie mogę doczekać kiedy powyrabiam resztki materiałów i kupię sobie przyzwoitą ilość i zrobię coś całkowicie hardangerowego. Tymczasem skończyłam zieloną, zdjęcie na nieciekawym tle, ale robiłam je pod oknem bo mimo dnia ciemno jak .... Kolejna resztka (płótno), tym razem ostatnia i kupię nowy materiał

alszka - Czw 10 Sty, 2013 18:33

Ojej ooooo
Ta zielona serwetka to po prostu cudo! Padłam plackiem i nie mogę się podnieść... mdleje mdleje mdleje Środek haft, a na zewnątrz cudna "koronka" hardangerowa - to moje najbardziej ulubione połączenia hardangera z innymi rodzajami haftu. Po prostu oczu nie mogę od niej oderwać. brawo brawo brawo
Choć biała też się pięknie zapowiada... cool

Haniaga - Czw 10 Sty, 2013 19:48

Śliczna brawo brawo brawo i w moim ulubionym kolorze.

Pozdrawiam
Hania