Świat włóczek - Kaszmirowa włóczka
Kulbisia - Pon 01 Sie, 2011 00:52 Temat postu: Kaszmirowa włóczka Dziewczęta, przeglądam ostatnio włóczki z kaszmiru i dodatkiem kaszmiru i chciałabym coś wybrać na sweterek/tunikę, ale tu zaczynają się schody. Mam spore wymagania, to i mam problemy
Po pierwsze - mam uczulenie na wełnę owczą, która mnie gryzie.
Po drugie - włóczka 100% kaszmir jest bardzo droga.
Po trzecie - potrzebuję jakiejś włóczki - mieszanki (które zazwyczaj są z wełną owczą), ale takiej, żeby zawartość wełny owczej była w normie niegryzącej, a dodatkowo zawierała kaszmir (+ może być coś tam jeszcze). Wiem, że jednoznacznie nie określicie, co będzie mnie gryzło, a co nie, ale może jakieś dziewczyny z uczuleniem miały doświadczenie w tej materii i mogłyby mi pomóc?
theli - Pon 01 Sie, 2011 11:13
Kaszmir zawsze jest drogi Weź może pod uwagę coś innego, ale też dobrego: wełnę merino - zdecydowanie mniej gryzie niż owcza (żeby nie powiedzieć, że w ogóle nie gryzie) albo alpakę.
arachne - Pon 01 Sie, 2011 13:23
Może bawełna z dodatkiem kaszmiru, taka jak Amande firmy Cheval Blanc około 12 zł.
theli - Pon 01 Sie, 2011 14:11
| arachne napisał/a: | | Może bawełna z dodatkiem kaszmiru, taka jak Amande firmy Cheval Blanc około 12 zł. |
za 50g
kaska27s - Pon 01 Sie, 2011 14:37
Albo mieszanka welny merino ktora jest delikatna z kaszmirem, baby alpaka tez jest delikatna, powiem Ci ze robilam z wloczki kaszmirowej i strasznie oblazila...
Ada - Pon 01 Sie, 2011 17:38
Sprecyzuj może, czy masz uczulenie na wełnę, czy tylko Cię gryzie. Jeśli masz uczulenie na wełnę, to będziesz ją miała także na kaszmir, bo to też jest wełna. Podejrzewam, że wełna tylko Cię podgryza, bo tak ma chyba każdy jeśli mówimy o wełnie owczej. Natomiast delikatne wełny jak angora, kaszmir, merino, alpaka nie podgryzają. I za takimi powinnaś się rozglądać. Nie wiem jaka grubość potrzebujesz, bo z grubszych bardzo dobra jest, a całkiem niedroga "First klass", mieszanka akrylu i merino, chyba po 50%. Pure merino kosztują ok. 30-40 zł za 100g. Dla mnie dosyć miła jest merino de lux YarnArt-u, po 50% wełny i akrylu. kosztuje 10-12 zł za 100g.
A gdybyś chciała kupować na e-bay'u to tam czasem trafiają sie ogromne okazje. Ja np. za szpulę wełny 100% merino dałam 10 funtów, czyli niewiele ponad 40 zł + przesyłka. Problemem jest tylko to, że nie wszyscy chcą wysyłać poza UK.
Np. to jest okazja 2x500g 100% merino narazie kosztuje 5 f. + wysyłka 8 f do Polski. Tylko kolor nie każdemu sie podoba.
A ten sprzedający ma mieszanki merino i kaszmiru po 3f za 100g, merino/angora po 2,50. Wysyła do Polski.
Kulbisia - Wto 02 Sie, 2011 21:55
Dzięki Dziewczęta za odpowiedź i porady! Wełna mnie tak naprawdę "gryzie:, stąd merynos raczej odpada, bo to są owce
Alpaka raczej odpada, zależy mi na kaszmirze mimo wszystko. Czy któraś z Was robiła może coś z tego?
http://www.biferno.pl/ind...=3&sort=default
Ta włóczka wygląda dość ciekawie, ale czy coś by z niej było... :O
lamika88 - Wto 02 Sie, 2011 23:11
Ja robiłam sweterek z Himalaya Ultra Kasmir 30% kaszmiru i 70% dralon akrylu i jest bardzo miła w dotyku a ja też należę do wrażliwych na gryzienie
theli - Śro 03 Sie, 2011 08:09
| Kulbisia napisał/a: | Dzięki Dziewczęta za odpowiedź i porady! Wełna mnie tak naprawdę "gryzie:, stąd merynos raczej odpada, bo to są owce
|
Uwierz mi, taka np. Lace Malabrigo (do kupienia np. tu http://www.magicloop.com.pl/pl/6-malabrigo-lace ) jest tak delikatna, że niemowlęciu bodziaka można by wydziergać
Ultra Kashmir Himalayi jest fajny, miękki i wydajny, tylko potem dzianina strasznie kłaczy.
Ada - Śro 03 Sie, 2011 11:53
| Kulbisia napisał/a: | Dzięki Dziewczęta za odpowiedź i porady! Wełna mnie tak naprawdę "gryzie:, stąd merynos raczej odpada, bo to są owce
Alpaka raczej odpada, zależy mi na kaszmirze mimo wszystko. |
Podejrzewam, że nigdy nie miałaś w ręce wełny merynosowej. Jest bardzo delikatna, miękka, podobnie jak kaszmir. I napewno nie gryząca. Owca owcy nierówna.
A czy wiesz z czego jest kaszmir? To wełna z kóz indyjskich. Moher też jest z kóz, a jaka różnica. Za prawdziwy 100% kaszmir musisz zapłacc dobrze powyżej 1 tys. zł za kg.
Alpaki nigdy nie miałam w ręce, więc przytoczę urywek z internetu:
"Takie właśnie są alpaki, produkujące najlepszą południowoamerykańską wełnę – najbardziej delikatną, najbardziej miękką, najcieńszą, najbardziej elegancką, która jest luksusowym produktem na międzynarodowym rynku wełny."
Wiotka555 - Śro 03 Sie, 2011 19:28
Kulbisiu, polecam jedwab. Nie gryzie i jest cudowny- w robocie i w noszeniu.
Kulbisia - Śro 03 Sie, 2011 20:32
Rzeczywiście, pewnie merynosowej włóczki nigdy nie miałam w rękach, a jak miałam to nie wiedziałam, że to to Przyznam szczerze, że na hasło "owcza wełna" to aż mi się włos jerzy, bo zawsze mnie toto strasznie gryzło (od swetrów, po narzuty itp ). Dlatego robię tylko z bawełny albo akrylu. Teraz jednak mnie zachęciłyście i chyba pójdę do pasmanterii zmacać tego merynosa
I oczywiście wiem, że kaszmir i alpaka to też wełna
Wiotka555, również mnie zachęciłaś. Kiedy finanse pozwolą pewnie kupię i coś wełnianego-niegryzącego i coś jedwabnego. Muszę teraz tylko wydumać co konkretnie chciałabym z tego zrobić.
Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc!
vichta - Śro 21 Wrz, 2016 22:45
Podpowiedzcie mi, proszę, czy mam kończyć robótkę, którą zaczęłam.
Robię z Himalaya Kasmir 60% akryl, 20% poliamid, 20% moher, 550m/100g
Cała jestem zasypana włosem i ledwie zaczęłam, a już mnie to wkurza.
Chciałam zrobić sukienkę, więc roboty jest sporo,
Ale najbardziej przeraża mnie myśl, że w użytkowaniu/praniu może się z tego zrobić szmata.
Wtedy na marne poszłaby cała moja dłubanina (na drutach 2).
Kupiłam ją ze trzy lata temu, bo chciałam coś takiego bardziej naturalnego.
I dochodzę do wniosku, że moim ulubionym "moherem" pozostanie chyba... Gucio
zapominajka - Sob 24 Wrz, 2016 04:00
poliamid jest chyba dodatkiem który sprawia, że włóczka jest mocniejsza, więc może się nie rozejdzie całkiem... ale z tej konkretnej włóczki nie robiłam, nie przepadam za moherem we wszelkiej postaci, ze względu właśnie na kłaki... a i druty 2 dla moheru... podziwiam...
|
|
|