Koronka klockowa - Gdzie się uczyć koronki klockowej?
eumycha - Wto 16 Mar, 2010 08:40 Temat postu: Gdzie się uczyć koronki klockowej? Witajcie,
Zachwyciłam się Waszymi koronkami klockowymi i też tak chcę spróbować.
Gdzie się można tego nauczyć?
Frywolitek uczyłam się z kursików internetowych. Koronki też można?
A może ktoś coś wie o kursach, czy warsztatach w Krakowie?
Od czego zacząć? I czy to jest bardzo trudne?
bjanna - Wto 16 Mar, 2010 08:45
nie wiem czy można nauczyć się tej techniki z internetu chyba nie, ale wiem, że są kursy w Bobowej, to jakieś 140 km od Krakowa, bardzo sympatyczne i z dużą cierpliwością panie wszystkie potrzebne instrumenty do nabycia na miejscu, kursy są tygodniowe, z zakwaterowaniem nie ma problemu, gorąco polecam
eumycha - Wto 16 Mar, 2010 09:58
Ja niestety nie mogę wyjechać na tydzień...hm...szkoda...ale może się trafi coś w Krakowie...albo zaproszę panią z Bobowej na tydzień do Wieliczki
ulcia57 - Sob 17 Kwi, 2010 13:42
Witam! Jeśli trochę poczekasz to będzie w Krakowie niedługo szkoła koronki klockowej.Na pewno będziesz miała możliwość kupna akcesorii do tej techniki, bo ja także mam swoją z Krakowa.Są tam osoby , które wykonują wałki i klocki.Tylko należy zacząć oglądać się za nićmi lnianymi , do pracy na nich.Na razie szkoła jeszcze nie ruszyła.Sama nie nauczysz się tej metody, bo nie ma opracowań na ten temat. Bo przecież tu chodzi o odpowiednie przekładanie klocki,najlepiej jak ktoś pokaże.
eumycha - Sob 17 Kwi, 2010 14:02
Chętnie poczekam, bo bardzo chciałabym się nauczyć tej techniki.
Dziękuję za informację...i proszę o kolejną, jak szkoła w Krakowie ruszy.
Pozdrawiam
amalia - Wto 11 Maj, 2010 19:14
Witajcie dziwczyny Chcialam sie pochwalic ze zdobylam klocki do koronki klockowej.Prosze,doradzcie mi,ile musze ich miec na poczatek aby cos kolwiek zrobic.Walek tez mam,dlugie szpilki,kilka wzorow i co dalej ???
andzia35 - Wto 11 Maj, 2010 21:54
amalia to zależy co chcesz robić jaki masz wzór czasem aniolka robię z 6 parek to tak na początek mogłabyś aniołka spróbować czy coś no nie wiem co ci doradzić bo nie wiem co masz w planie
amalia - Śro 12 Maj, 2010 08:13
Nie mam planu.Poprostu chcialabym sie nauczyc.Mam 10 kolkow ale chyba to za malo ?? Jakie nici musze miec ???
andzia35 - Śro 12 Maj, 2010 09:30
nici najlepiej lniane i jak masz 10 klockow czyli pięć parek no to zaczynaj pokaż swoj wzorek może coś podpowiem
ulcia57 - Śro 12 Maj, 2010 10:56
Cześć dziewczyny! Jeśli mogę coś podpowiedzieć , to na początek radziłabym zacząć klocki od wykonywania zakładek, aby opanować technikę przekładania klocków.Ta ilość klocków wystarczy ci do zakładek, to będzie 5 parek. Możesz sobie ponawijać gorsze nici na początek np.grubszy kordonek, ale przynajmniej w trzech kolorach. Wtedy nawijasz sobie nici na klocki, przekładasz parki kolorami. Wtedy gdy będziesz robić wzór płócienka , czy siekanki, to będziesz to widzieć.Bo wykonywanie od razu wzoru, to będzie ci ciężko.Ale dla chcącego nie ma nic trudnego.Powodzenia.
ulcia57 - Śro 12 Maj, 2010 10:58
Andziu jak nawijasz nici,ręcznie czy masz nawijarkę?
andzia35 - Śro 12 Maj, 2010 12:59
ulcia ja nawijam ręcznie bo mąż chciał mnie kiedyś wyręczyć i pomóc i coś wymyślił do nawijania ale jakoś nierówno się nawijało i pomysł nie przeszedł
masz jakieś ciekawe wzorki?
ulcia57 - Śro 12 Maj, 2010 21:11
Ja też nawijam ręcznie, ale mnie to denerwuje, bo się rozwijają. Właśnie oglądałam linki z klockami. Są to czasopisma, ale otworzone, możesz sobie obejrzeć, co ci się spodoba.Jeszcze z boku są dwa inne czasopisma, też możesz sobie wejść.Wejdż sobie,warto.http://picasaweb.google.com/neusrod
amalia - Czw 13 Maj, 2010 15:21
Super,dzieki dziewczyny.Akurat mam starszy kordonek,bede prubowac z jezykiem na brodzie.Ale pierwszej pracy nie pokaze bo bedzie straszna,chyba ze lubicie horrory
ulcia57 - Czw 30 Cze, 2011 08:34
eumycha, Witam!Jeśli któraś z Was jest nadal zainteresowana nauką klocków, to prowadzi to Jgielnik w Krakowie. Ostatnio byłyśmy w Vambergu w Czechach na festiwalu klocków.Nie wiedziałam gdzie patrzeć i co kupić .Były tam same cudeńka.a NAJPIĘKNIEŃSZA to ślubna biżuteria.Można ja obejrzeć na www.sperky-krajka.cz.Kupiłam sobie małą broszkę. W pażdzierniku (początek) będą klocki w Bobowej. to będzie można sobie kupić sprzęt.Najlepiej stojak obrotowy. wałek ,klocki(przynajmniej 50 szt.) , wzory, no i nici. Ja kupiłam sobie z Anchora 100,80( białe i ecru), czeskie kordonetki kolorowe. Wybór jest duży. ale można wszystko kupić.Jest to koszt do 500 zł. Ale od czegoś trzeba zacząć. Jeśli jesteście z poza Krakowa, to można z Jgielnikiem umówić się na przyjazdy do danej miejscowości, ale najlepiej gdyby było Was wiecej. Ja już tak się wciągnęłam w klocki , że nie myślę o krzyżykach. Jeśli czegoś nie wiem to zaglądam do książek, które sobie kupiłam w Vambergu , albo szukam w internecie. Próbujcie bo warto . Ulcia.
eumycha - Czw 30 Cze, 2011 12:34
Dzięki wielkie za informację. Teraz nie skorzystam, bo w najbliższych dniach wybieram się na porodówkę ;o)
Później też przez jakiś czas (nie wiem jaki) będę musiała zapomnieć o robótkach i nauce nowych technik...przy dwójce dzieci będzie trudniej....
ulcia57 - Pią 01 Lip, 2011 09:45
Witam! Życzę Ci krótkiego pobytu na porodówce i zdrowego dzidziusia. A na robótki w takiej sytuacji będziesz musiała poczekać, chyba , że masz mamę lub teściową, które nie pracują a pomogą.Powodzenia .Ula.
maniek60 - Czw 22 Gru, 2011 14:19
I jak krótki pobyt na porodówce ? Koronka klockowa opanowana ?
netti - Pon 30 Gru, 2013 13:53
W Krakowie po 3 Króli rusza kurs koronki klockowej, w niedziele.
oslun - Pon 30 Gru, 2013 15:59
Polecam w Łomnicy https://www.facebook.com/agroturystyka.wrzos u Gośki Polańskiej-Kubiak można spędzić wakacje, urlop albo majówkę i pouczyć się klocków ewentualnie tkactwa. Uczy fenomenalnie - sprawdziłam na własnym organizmie. Przy okazji nauczy robić wałek i pomoże zdobyć tanie i dobre klocki ze sprawdzonego źródła.
netti - Pon 30 Gru, 2013 20:40
takie wakacje są Super jakiś czas temu tak sobie zafundowałyśmy z przyjaciółką "urlopowy" kurs frywolitki u Skrzacika połączony ze zwiedzaniem Krakowa
eumycha - Pon 30 Gru, 2013 21:39
No tak, napisałam że chciałabym się uczyć...później był ten pobyt na porodówce - no i minęło 2 i pół roku...
Od stycznia uczę się koronki klockowej w Wieliczce, pod okiem pani, która od 50 lat wykonuje koronki.
Jeśli ktoś jest z okolic, to zapraszam w każdy wtorek od 15:30 do 20:00 w Spółdzielni Mieszkaniowej w Wieliczce na os. Sienkiewicza.
A żeby nie było tak bez efektów, to pochwalę się pracami...jeszcze nieco koślawe...ale obiecuję, że następne będą lepsze ;o)
http://robotkowyswiatmych...-i-koronka.html
netti pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pamięć!
netti - Wto 31 Gru, 2013 19:58
e no nie powiem, śmigasz z tą klockową
eumycha - Śro 01 Sty, 2014 17:50
Dziękuję
netti - Śro 01 Sty, 2014 18:04
zajrzyj do linków, zaczełyśmy kolekcjonować filmiki z instruktazami
|
|
|