Wymiana - Wymienię, podzielę się
Leśny Duch - Pią 06 Lut, 2009 20:53 Temat postu: Wymienię, podzielę się Witajcie!
Pomyslałam o założeniu tematu, w którym moglibyśmy wymieniać się listkami/sadzoneczkami.
Chętnie udostępnię sadzoneczkę lub listki następujących roślin (będę edytować post z czasem, gdy rośliny będą wysyłane):
OBECNIE JUŻ NIE MAM CO UCINAĆ:(
borowka - odmiana ozdobna
berberys - odmiana z jasną obwódką listków)
aloe arborescens -
żyworódka pierzasta - roślina lecznicza
cisus australijski - już po cięciu
cisus rombolisty
jaśmin (pachnący) - już więcej nie utnę
aeschynantus - już ilość cięć wyczerpana
2 gatunki nefrolepsis (karbowane i gładkie liście) - już po cięciach
trzykrotka - jednobarwne, zielone liście - już po cięciu
fiołek afrykański granatowy i kilka miniaturek (szczegóły w przyszłym tyg., bo powiększam kolekcję)
Mam jeszcze inne gatunki, ale są jeszcze za małe, by pobierać z nich sadzonki. W razie zmian będę dopisywać:)Chętnie wymienię na inne roślinki (np. hoye;)) lub podaruję komuś, kto chciałby mieć podobną roślinkę i bedzie o nią dbał. Ze zrozumiałych względów ilość listków/sadzoneczek jest ograniczona
wiadomość na pw lub maila:)
dom_Klary - Sob 07 Lut, 2009 10:17
Joasia, tylko dlaczego Ty nad morzem, a ja w centrum???????????????
Gdyby nie odległość to.... oj, ale by było fajnie
Pozdrawiam serdecznie
Leśny Duch - Sob 07 Lut, 2009 16:59
Klaro ja mam w pracy całe stada rożnej wielkości pudełeczek po częściach lub sprzętach elektronicznych, bąbelki zabezpieczające itp. więc spokojnie;) roślinki, sadzoneczki powinny dojechać:)
cobrad - Nie 08 Lut, 2009 15:41
Kwiatki kocham, ale niestety moje zbiory to nawet zbiorami nie można nazwać, więc na wymianę nic nie mogę zaproponować, a branie bez niczego ..nie:)
Ale temat super I też fakt odległość
dom_Klary - Nie 08 Lut, 2009 15:52
No to co, planujemy wymiany, prawda? tylko, jak przesyłać kwiatki w paczkach? Nasionka, o.k., ale żywe sadzonki? Mam też trochę na wymianę, a przede wszystkim do oddania , tylko, aby bidule nie sczezły w transporcie
pozdrawiam miłośników roślin
Joasia, kupiłam nasiona jednorocznych rodzynek i kilka cisów .Nasiona innych kwiatków tez nabyłam... , jutro sianie ... , wiosna przed nami
cobrad - Nie 08 Lut, 2009 15:56
Dokładnie też o tym pomyślałam, po obejrzeniu któregoś dnia filmiku o tym , jak traktowane są przesyłki w firmach kurierskich już boję się o to w jakim stanie miałyby dojść.
Gdyby ktoś niedaleko mnie miał za dużo odsadków i sadzonek i miał je wyrzucić i mógł poratować biedną kobietę z przetrzebionymi kwiatkami , to mogę zadziałać jak adopcja
Leśny Duch - Nie 08 Lut, 2009 16:29
dziewczyny ja dość czesto korzystam z usług kwiaciarni internetowych czy osób prywatnych. Dostaję roslinki pocztą, nie kurierem, dobrze zapakowane. Jeszcze ani razu mi się nie zdarzyło, zeby np. opadl listek, nie mowiac juz o zgnieceniu. Trzeba tylko dobrze zapakowac i zabezpieczyc od "latania" np. gazetami i wysłac priosytetem, najlepiej poleconym. Może warto spróbować?
Klaro ja też mam stado nasionek..
dom_Klary - Pon 09 Lut, 2009 07:59
O.K., jestem za, przechodzimy na p. w. , .... i rozsadzamy, rozsadzamy, rozsadzamy.... , a może leniej pozostać na tej stronie i ... sama nie wiem, oczekuję propozycji
Pozdrawiam i miłego dnia
cobrad - Pon 09 Lut, 2009 10:37
Hmm na pw to możemy dogadywać szczegóły typu adres czy nr tel jeśli ktoś nie chce podawać publicznie np. Ale generalnie podanie co kto ma i chciałby się podzielić można chyba tutaj, zresztą nie chcę niczego narzucać, bo sama na razie niewiele mam do zaoferowania.
dom_Klary - Pon 09 Lut, 2009 16:10
Joasia, chcę , oczywiście, że chcę, a Ty na co masz ochotę?
Pomysł Cobrat jest dobry. Tutaj możemy pokazywać, co mamy do oddania, a adresy na p.w.
N.p. mam do oddania
kto ma ochotę- proszę na p.w.
Klara
Leśny Duch - Pon 09 Lut, 2009 16:23
o kurcze kurcze kurcze!! toż ja tego szukam i szukam! bardzo proszę chociaż szczepkę:)
dom_Klary - Pon 09 Lut, 2009 16:30
Nie ma sprawy, adresik na p.w. proszę
Asia S. - Pon 09 Lut, 2009 17:05
świetny pomysł z wymianą roślinkami
Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 02:49
Mam do oddania 3 sadzoneczki oddzielnie lub dla 1 osoby na bujną roślinę - mają obecnie kilkanaście cm:
http://www.fotosik.pl/pok...266f554a8d.html
http://www.fotosik.pl/pok...d334bf8a74.html
wszystkie roślinki powinny być wybarwione jak ta czerwonawa - wszystko zalezy od światła - zmieniają barwe wraz z jego natężeniem.
Przez uszczykiwanie listków rozkrzewia się, podobnie, gdy oberwiemy brzydki listek - wypuszcza w to miejsce 2 nowe. Jest b. żywotna i moim zdaniem bardzo dekoracyjna.
Nie wiem, co to za gatunek - mogę tylko podejrzewać.
dom_Klary - Wto 10 Lut, 2009 09:04
Joasia, ja biorę wszystko... ,dom duży miejsca dosyć, najwyżej małża umieszczę gdzie indziej , a co ... ,
Pozdrawiam
Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 10:31
Dziewczyny, teraz przedstawiam mojego aloesa drzewiastego:
http://www.fotosik.pl/pok...d0d23745bd.html
http://www.fotosik.pl/pok...d889359345.html
Największa roślina maok. 3 duży odnoóg od dołu + 2 oddzielne średnie roślinki + 1 mikro ładnie wygląda jako kępka, ale można podzielić be żadnego problemu. Wyrósł mi z otrzymanego od kogoś listka - wsadziłam do ziemi i voila! Caly czas sam sie rozmnaza;-), wiec po roku bedzie prawdopodobnie podobny okaz. Mial u mnie dobrze, ale chcialabym jednak aloe vera.
Pierwszenstwo ma Irenka, od ktorej dostane wlasnie ten gatunek (goraco dziekuje!) o ile bedzie go chciala i jaka ilosc.
ta pajęczynka na aloesie to nie przedziorki tylko zaprzyjaźniony pajak. W nocy nów wydziergał arcydzieło;-) wysylam bez pajaka
cobrad - Wto 10 Lut, 2009 11:16
A ja zapisuję się jako druga w kolejce, zresztą nie tylko na aloesa
Leśny Duchu tak przy okazji podaj mi kwotę jaką zażądają za dostarczenie tego do mnie , to prześlę Tobie
Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 11:29
cobrad dla Ciebie juz cichcem odłożyłam jedną roślinkę miał byc maluszek, ale nie jest taki mikro, tylko ma wymiary :16 wys. na 29. szer.:
http://www.fotosik.pl/pok...28804201dd.html
podoba się?
Iwonka już ma aloesika drzewiastego, więc może zostać oddany:) Tylko jak ja go zapakuje..
Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 15:47
Dziewczyny, mam na wymianę Miltonia o b. ciekawym wzorku na kwiatach:
http://www.fotosik.pl/pok...8e78a05446.html
Roslina jest dorosła, obecnie nie kwitnie.
Wymienię na Vanda, Miltoniopsis, Cattleya lub inny ciekawe storczyki.
cobrad - Śro 11 Lut, 2009 10:03
Wyrośniętego maluszka też przygarnę jeśli tylko grzeczny jest
Leśny Duch - Śro 11 Lut, 2009 10:46
może z niego maluszek, ale jak każde dziecko nagle dorośnie, okaże się, że nie stąd ni zowąd ma już 1,80 m i pali fajki
Dziś o 12:30 paczuszka wysłana:)
cobrad - Śro 11 Lut, 2009 16:56
O nie, opcji palenia fajek nie przewiduję, będzie odwyk:) ale wyrastać sobie może
Bernadka - Śro 11 Lut, 2009 19:18
mam odrosty od białego dendrobium , malutkie są ale już z korzeniem więc będą rosły , moje dendrobium jest białe . może cię zainteresuje
A tak wogóle to mam jeszcze jakieś czworo dzieci mojej kliwii, już ukorzenione i po dwu latach powinny zakwitnąć , które chętnie mogłabym zamienić na coś innego bo staruszka wyprodukowała kolejnych 6 młodych które znowu na wiosnę będę odsadzać .Jeśli ktoś będzie chętny to proszę o kontakt
cobrad - Czw 12 Lut, 2009 18:29
Kwiatki od Leśnego Ducha przyszły dzisiaj:) Bardzo serdecznie dziękuję, już wszystkie włożone tam gdzie trzeba. A Leśny Duch jest niesamowita, bo jeszcze dostałam wspaniałą rozpiskę co i jak z nimi zrobić:)
Asia S. - Czw 12 Lut, 2009 19:02
To teraz ja czekam na paczuszkę od Leśnego Ducha
|
|
|