To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Wymiana - Wymienię, podzielę się

Leśny Duch - Pią 06 Lut, 2009 20:53
Temat postu: Wymienię, podzielę się
Witajcie!

Pomyslałam o założeniu tematu, w którym moglibyśmy wymieniać się listkami/sadzoneczkami.

Chętnie udostępnię sadzoneczkę lub listki następujących roślin (będę edytować post z czasem, gdy rośliny będą wysyłane):

OBECNIE JUŻ NIE MAM CO UCINAĆ:(

borowka - odmiana ozdobna
berberys - odmiana z jasną obwódką listków)
aloe arborescens -
żyworódka pierzasta - roślina lecznicza
cisus australijski - już po cięciu
cisus rombolisty
jaśmin (pachnący) - już więcej nie utnę
aeschynantus - już ilość cięć wyczerpana
2 gatunki nefrolepsis (karbowane i gładkie liście) - już po cięciach
trzykrotka - jednobarwne, zielone liście - już po cięciu
fiołek afrykański granatowy i kilka miniaturek (szczegóły w przyszłym tyg., bo powiększam kolekcję)

Mam jeszcze inne gatunki, ale są jeszcze za małe, by pobierać z nich sadzonki. W razie zmian będę dopisywać:)
Chętnie wymienię na inne roślinki (np. hoye;)) lub podaruję komuś, kto chciałby mieć podobną roślinkę i bedzie o nią dbał. Ze zrozumiałych względów ilość listków/sadzoneczek jest ograniczona Wink
wiadomość na pw lub maila:)

dom_Klary - Sob 07 Lut, 2009 10:17

Joasia, tylko dlaczego Ty nad morzem, a ja w centrum???????????????
Gdyby nie odległość to.... oj, ale by było fajnie hopla
Pozdrawiam serdecznie cmoknięcie

Leśny Duch - Sob 07 Lut, 2009 16:59

Klaro ja mam w pracy całe stada rożnej wielkości pudełeczek po częściach lub sprzętach elektronicznych, bąbelki zabezpieczające itp. więc spokojnie;) roślinki, sadzoneczki powinny dojechać:)
cobrad - Nie 08 Lut, 2009 15:41

Kwiatki kocham, ale niestety moje zbiory to nawet zbiorami nie można nazwać, więc na wymianę nic nie mogę zaproponować, a branie bez niczego ..nie:)
Ale temat super Smile I też fakt odległość

dom_Klary - Nie 08 Lut, 2009 15:52

No to co, planujemy wymiany, prawda? tylko, jak przesyłać kwiatki w paczkach? Nasionka, o.k., ale żywe sadzonki? Mam też trochę na wymianę, a przede wszystkim do oddania placzek placzek , tylko, aby bidule nie sczezły w transporcie placzek placzek
pozdrawiam miłośników roślin
Joasia, kupiłam nasiona jednorocznych rodzynek i kilka cisów zebalek .Nasiona innych kwiatków tez nabyłam... , jutro sianie ... , wiosna przed nami co by tu...

cobrad - Nie 08 Lut, 2009 15:56

Dokładnie też o tym pomyślałam, po obejrzeniu któregoś dnia filmiku o tym , jak traktowane są przesyłki w firmach kurierskich już boję się o to w jakim stanie miałyby dojść.
Gdyby ktoś niedaleko mnie miał za dużo odsadków i sadzonek i miał je wyrzucić i mógł poratować biedną kobietę z przetrzebionymi kwiatkami , to mogę zadziałać jak adopcja Smile

Leśny Duch - Nie 08 Lut, 2009 16:29

dziewczyny ja dość czesto korzystam z usług kwiaciarni internetowych czy osób prywatnych. Dostaję roslinki pocztą, nie kurierem, dobrze zapakowane. Jeszcze ani razu mi się nie zdarzyło, zeby np. opadl listek, nie mowiac juz o zgnieceniu. Trzeba tylko dobrze zapakowac i zabezpieczyc od "latania" np. gazetami i wysłac priosytetem, najlepiej poleconym. Może warto spróbować?
Klaro ja też mam stado nasionek.. Wink

dom_Klary - Pon 09 Lut, 2009 07:59

O.K., jestem za, przechodzimy na p. w. , .... i rozsadzamy, rozsadzamy, rozsadzamy.... , a może leniej pozostać na tej stronie i ... sama nie wiem, oczekuję propozycji uklon
Pozdrawiam i miłego dnia kwiatek dla ciebie

cobrad - Pon 09 Lut, 2009 10:37

Hmm na pw to możemy dogadywać szczegóły typu adres czy nr tel jeśli ktoś nie chce podawać publicznie np. Ale generalnie podanie co kto ma i chciałby się podzielić można chyba tutaj, zresztą nie chcę niczego narzucać, bo sama na razie niewiele mam do zaoferowania.
dom_Klary - Pon 09 Lut, 2009 16:10

Joasia, chcę , oczywiście, że chcę, a Ty na co masz ochotę?
Pomysł Cobrat jest dobry. Tutaj możemy pokazywać, co mamy do oddania, a adresy na p.w.
N.p. mam do oddania

kto ma ochotę- proszę na p.w.
Klara

Leśny Duch - Pon 09 Lut, 2009 16:23

o kurcze kurcze kurcze!! toż ja tego szukam i szukam! bardzo proszę chociaż szczepkę:)
dom_Klary - Pon 09 Lut, 2009 16:30

Nie ma sprawy, adresik na p.w. proszę uklon
Asia S. - Pon 09 Lut, 2009 17:05

świetny pomysł z wymianą roślinkami brawo
Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 02:49

Mam do oddania 3 sadzoneczki oddzielnie lub dla 1 osoby na bujną roślinę - mają obecnie kilkanaście cm:
http://www.fotosik.pl/pok...266f554a8d.html
http://www.fotosik.pl/pok...d334bf8a74.html

wszystkie roślinki powinny być wybarwione jak ta czerwonawa - wszystko zalezy od światła - zmieniają barwe wraz z jego natężeniem.
Przez uszczykiwanie listków rozkrzewia się, podobnie, gdy oberwiemy brzydki listek - wypuszcza w to miejsce 2 nowe. Jest b. żywotna i moim zdaniem bardzo dekoracyjna.
Nie wiem, co to za gatunek - mogę tylko podejrzewać.

dom_Klary - Wto 10 Lut, 2009 09:04

Joasia, ja biorę wszystko... ,dom duży miejsca dosyć, najwyżej małża umieszczę gdzie indziej zebalek , a co ... ,
Pozdrawiam co by tu...

Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 10:31

Dziewczyny, teraz przedstawiam mojego aloesa drzewiastego:
http://www.fotosik.pl/pok...d0d23745bd.html
http://www.fotosik.pl/pok...d889359345.html
Największa roślina maok. 3 duży odnoóg od dołu + 2 oddzielne średnie roślinki + 1 mikro Wink ładnie wygląda jako kępka, ale można podzielić be żadnego problemu. Wyrósł mi z otrzymanego od kogoś listka - wsadziłam do ziemi i voila! Caly czas sam sie rozmnaza;-), wiec po roku bedzie prawdopodobnie podobny okaz. Mial u mnie dobrze, ale chcialabym jednak aloe vera.
Pierwszenstwo ma Irenka, od ktorej dostane wlasnie ten gatunek (goraco dziekuje!) o ile bedzie go chciala i jaka ilosc.
ta pajęczynka na aloesie to nie przedziorki Wink tylko zaprzyjaźniony pajak. W nocy nów wydziergał arcydzieło;-) wysylam bez pajaka Razz

cobrad - Wto 10 Lut, 2009 11:16

A ja zapisuję się jako druga w kolejce, zresztą nie tylko na aloesa Smile
Leśny Duchu tak przy okazji podaj mi kwotę jaką zażądają za dostarczenie tego do mnie , to prześlę Tobie Smile

Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 11:29

cobrad dla Ciebie juz cichcem odłożyłam jedną roślinkę Wink miał byc maluszek, ale nie jest taki mikro, tylko ma wymiary :16 wys. na 29. szer.:
http://www.fotosik.pl/pok...28804201dd.html
podoba się?Wink

Iwonka już ma aloesika drzewiastego, więc może zostać oddany:) Tylko jak ja go zapakuje.. nie wiem

Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 15:47

Dziewczyny, mam na wymianę Miltonia o b. ciekawym wzorku na kwiatach:
http://www.fotosik.pl/pok...8e78a05446.html
Roslina jest dorosła, obecnie nie kwitnie.
Wymienię na Vanda, Miltoniopsis, Cattleya lub inny ciekawe storczyki.
Smile

cobrad - Śro 11 Lut, 2009 10:03

Wyrośniętego maluszka też przygarnę Wink jeśli tylko grzeczny jest Very Happy
Leśny Duch - Śro 11 Lut, 2009 10:46

może z niego maluszek, ale jak każde dziecko nagle dorośnie, okaże się, że nie stąd ni zowąd ma już 1,80 m i pali fajki Wink

Dziś o 12:30 paczuszka wysłana:)

cobrad - Śro 11 Lut, 2009 16:56

O nie, opcji palenia fajek nie przewiduję, będzie odwyk:) ale wyrastać sobie może Smile
Bernadka - Śro 11 Lut, 2009 19:18

mam odrosty od białego dendrobium , malutkie są ale już z korzeniem więc będą rosły , moje dendrobium jest białe . może cię zainteresuje

A tak wogóle to mam jeszcze jakieś czworo dzieci mojej kliwii, już ukorzenione i po dwu latach powinny zakwitnąć , które chętnie mogłabym zamienić na coś innego bo staruszka wyprodukowała kolejnych 6 młodych które znowu na wiosnę będę odsadzać .Jeśli ktoś będzie chętny to proszę o kontakt

cobrad - Czw 12 Lut, 2009 18:29

Kwiatki od Leśnego Ducha przyszły dzisiaj:) Bardzo serdecznie dziękuję, już wszystkie włożone tam gdzie trzeba. A Leśny Duch jest niesamowita, bo jeszcze dostałam wspaniałą rozpiskę co i jak z nimi zrobić:)
Asia S. - Czw 12 Lut, 2009 19:02

To teraz ja czekam na paczuszkę od Leśnego Ducha