Zdrowie - Chodzenie po górach - stawy
Madzia - Nie 29 Cze, 2008 17:26 Temat postu: Chodzenie po górach - stawy Podczas ubiegłorocznych wakacji okazało się że mam bardzo słabe stawy kolanowe. Już po pierwszym dniu pobytu w górach ból poważnie utrudniał głównie schodzenie w dół.
Jednak w ubiegłym roku również zakochałam się w górach i z tej miłości nie mam zamiaru zrezygnować.
Może ktoś zna jakieś sposoby jak sobie pomóc, słyszałm kijkach, a także o lekach na stawy, nie wiem czy to faktycznie działa. Może jakiś sposób chodzenia?
Może ktoś ma podobny problem, wszelkie inne porady związane z górami mile widziane, bo jestem kompletną nowicjuszką.
Pozdrawiam!
kitek - Czw 17 Lip, 2008 10:45
Radziłabym zaopatrzyć się w stabilizatory stawu kolanowego, powinny pomóc przy chodzeniu po górach. Stabilizatory takie należy kupić w sklepie ze sprzętem rehabilitacyjnym, ważne jest aby wykonane zostały one z dobrych jakościowo materiałów- na ogół im droższe tym lepsze ja poleciłabym firmy rehband.
avante - Czw 17 Lip, 2008 18:04
Mnie kiedyś lekarka polecała Glukozaminę - takie tabletki, które pomagają na stawy.
A może spróbuj inaczej schodzić z góry - ja schodzę zygzakiem, żeby nie obciążać aż tak bardzo stawów kolanowych.
Madzia - Czw 17 Lip, 2008 18:47
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Tabletki już biorę, sama sobie kupiłam, lekarz poradził mi zrezygnować z gór!!!!!!
Na pewno popróbuję schodzić zygzakiem, miałam wrażenie, że jakiś inny sposób chodzenia mógłby pomóc, tylko nie wiedziałam jaki.
|
|
|