Chwalimy się - Kwiaty Bernadki
Bernadka - Pią 30 Maj, 2008 08:03 Temat postu: Kwiaty Bernadki no cóż od wielu lat pasjonują mnie kwiaty , mam ich całą masę , ale najbardziej kocham moje Kliwie pomarańczowe , które kwitną co roku i dają mi niesamowitą satysfakcję , w tym roku oddałam w dobre ręce dwie kliwie 4 letnie które zaczęły już kwitnienie , gdyż jak wiadomo kliwie zakwitają po raz pierwszy po kilku latach i w miarę jak są starsze kwiaty mają coraz większe . Przedstawiam wam moją najstarszą kliwię i dookoła niej odsadzone w tym roku dzieci 10m sztuk , które jeszcze nie wiadomo czy wszystkie się przyjmą , na zdjęciach pojawia sie też storczyk który dostałam w tym roku od córek na dzień mamy ,niestety storczyki są dość drogie i o posiadaniu ich kolekcji mogę tylko pomarzyć

dom_Klary - Pią 30 Maj, 2008 08:16
Ojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj, jakie piękne. Ja też mam starą kliwię i taka podobna do Twojej. Piękne kwiatki, lubię ludzi, którzy kochają roślinki . Piękna kolekcja.
Pozdrawiam serdecznie
bjanna - Pią 30 Maj, 2008 08:40
Bernadka, śliczna ta Kliwia. Bardzo lubię kwitnące kwiaty i mam kilka, ale takiej ślicznotki nigdy nie miałam, a bardzo mi się podoba. Storczyk nakrapiany to wyjątkowa piękność
Zosia32 - Pią 30 Maj, 2008 08:54
Ale cuda Bernadko ,piękne są Twoje kwiaty Kliwia jest bardzo dekoracyjnym wspaniałym kwiatem a twoja wyjątkowo piękna ,storczyk jest niesamowitej urody
Elżbieta P. - Pią 30 Maj, 2008 09:08
ale masz śliczne kwiaty też bardzo lubię kwitnące, tylko jak na złość żadna cebula ani storczyk nie chce mi zakwitnąć
elka j. - Pią 30 Maj, 2008 18:51
Bernadko - zachwycające są te Twoje kwiaty, piękne i zadbane, a do kliwii mam szczególny sentyment bo zawsze była obecna w moim domu rodzinnym. Jakoś nie mam teraz ręki do kwiatów, a może po prostu za mało czasu im poświęcam, choć je uwielbiam, tym bardziej mnie zachwycają u innych
teris - Pon 16 Cze, 2008 13:48
Bernadka, śliczna kliwia storczyk też niczego sobie
Bernadka - Pon 30 Cze, 2008 19:44
wszystkim dziękuję i przedstawiam kolejną ślicznotkę tym razem mieszkającą latem na balkonie . Oto oleander który 2 lata temu został prawie całkowicie zniszczony przez grad , po dwóch latach udało mi się pielęgnując chuchając i dmuchając na niego doprowadzić do jego ponownego kwitnienia . Pachnie cudnie , ale jeśli latem nie mieszka na balkonie to nie chce kwitnąć więc chodzę go wąchać jeśli tylko mam chwilkę czasu
Madzia - Pon 30 Cze, 2008 20:28
Ale masz piękność!!!!!!!!!!!!!
Halkuk - Pon 30 Cze, 2008 21:23
Bernadka, cudo!!!
_ulcia - Pon 30 Cze, 2008 21:35
ojjjjjjj Bernadko śliczny oleander i jak pięknie pachnie migdałami
bjanna - Pon 30 Cze, 2008 21:49
Bernadka, ubóstwiam oleandry to całe moje dzieciństwo, stał sobie przystojniaczek na oknie od strony wschodniej i kwitł jak opętany, gratuluję Ci takiego cudeńka
Bernadka - Wto 01 Lip, 2008 06:45
Madzia, Halkuk, _ulcia, bjanna, dziękuję Wam , ja ostatnio nie mam czasu na dzierganie , jestem kosmicznie zalatana , ta nowa praca to niezłe wyzwanie , więc chociaż moje kwiaty Wam pokazuję .
Zosia32 - Wto 01 Lip, 2008 16:24
Bernadko cudny Oleander a kolor piękny
Elżbieta P. - Wto 01 Lip, 2008 17:59
jaki piękny okaz oleandra
Bernadka - Nie 17 Sie, 2008 16:42
Zosia32, fruzia, przybył mi nowy storczyk , na urodzinki , miał wtedy tylko jeden rozwinięty pączek teraz cały jest już w kwiatach ,
zakwitł mi też pewien wstręciuch , który nie kwitł prawie 10 lat wywaliłam go na polko i wcale o nim zapomniałam , co prawda nie ma bardzo dużo kwiatów ale za to jaki ten który się rozkwitł jest piękny i okazały
dom_Klary - Nie 17 Sie, 2008 18:00
Bernadko, z uściskami gratulacje, cudne roślinki
Uwielbiam oleandry, zapach powala na kolana, urok kwiatów jest czarowny.Ja mam jeszcze gardenie, są może bardziej chimeryczne, ale też cudnie pachną.
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w pracy
Madzia - Nie 17 Sie, 2008 19:39
Lubię takie kwiatowe niespodzianki, też taką miałam. Piękne kwiaty!!!!!!!!!
zonieczka - Czw 11 Wrz, 2008 15:00
piękne masz kwiat uszki
Izka - Pią 26 Wrz, 2008 19:22
Dostałam ostatnio kawałki oleandrów, znajomy kazał mi je trzymać w wodzie, żeby puściły korzenie nie wiem, czy dobrze robię, czy lepiej ukorzenić? jużniesiąc siedzą w tej szklance
zonieczka - Sob 27 Wrz, 2008 16:01
Izka, moje stały ponad dwa miesiące warto poczekać
Leśny Duch - Pią 06 Lut, 2009 15:43
ojej cudne kwiaty! Kliwia i oleander powalające, storczyki w bardzo ciekawych odmianach (córki mają świetny gust:)) A wstręciuch nie jest wstręciuchem - zobacz, jaki prezent Ci sprawił:)
Bernadka - Sob 14 Lut, 2009 20:07
Tak wygląda moje okno w pokoju dziennym , tu mamy moją stareńką kliwię , draceny sanderiana , ripsalidopsis lub szlumbergera tego nie jestem pewna ( jedna z moich wielu ) i ardizja karbowana która jest już u mnie kilka lat , co roku kwitnie i co roku ma nowe czerwone kuleczki , teraz u podłoża pojawiła się nowa malutka roślinka , córeczka no i szeflera
Tutaj okno balkonowe na którym widać cykasa , strelicję i nolinę , nolina ma już ok 10 lat i bardzo ją lubię choc trzeba z nią ostrożnie , liście tną jak skalpel , strelicja jeszcze nie kwitła ale bardzo urosła odkąd pojawiła się u mnie natomiast cykas jak to cykas rośnie wolno, bardzo wolno też mam go już ok 10 lat
tutaj mamy szlumbergerę , bardzo bardzo starą , ale ciągle kwitnącą , niestety tu juz po kwitnieniu , ciągle jest odszczepiana i dlatego jest taka zwarta , o ładnym pokroju
tutaj pokój Judyty , na oknie pachypodium , oraz świeżo odszczepione kliwie , innego gatunku , niestety dzisiaj odszczepiałam gdyż będąc w jednym pojemniku nie kwitły mi od 5 lat
a to dzieci mojej stareńkiej kliwii , miały dzisiaj mycie i okazało się ze dwa najstarsze okazy zawiązały pędy i będą kwitły
tutaj araukaria , też jest już u mnie gdzieś 10 lat , a za nią mój oleander
tutaj kuchenne okno a obok niego cyklamen który kwitnie i rośnie u mnie jakieś 3 lata , co prawda nie jest już taki piekny bo ma mało liści , ale kwitnie na okrągło , obok niego fiołek afrykański odratowany z kwiaciarni ( miał wylądować w śmietniku )
na kuchennym oknie widać moje storczyki kwitnące i niektóre w stanie spoczynku :)oraz euforbia trigona
kończąc na dzisiaj , bo to jeszcze nie koniec moich kwiatów przedstawiam wam moją walentynkę , falek od mężusia a kartka od córci , kartkę jeszcze będę prezentować bo jest śmieszna w środku własnoręcznie przez córcię zrobiona
Leśny Duch - Nie 15 Lut, 2009 15:07
bernadko! jak pisalam na pw przecudne kwiaty! Ogromne gratulacje!
A co do mlodych kliwii - masz ich gaszcz - mozesz stworzyc istna dzungle kliwiowa:)
cobrad - Nie 15 Lut, 2009 15:54
Dokładnie tak, patrzę sobie z przyjemnością na Twoje kwiaty, widać że je kochasz bo odpłacają sie pięknie
|
|
|