To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Propozycje - Maranciaki dzielą się swoimi zdolnościami

Celina - Nie 30 Wrz, 2012 08:50
Temat postu: Maranciaki dzielą się swoimi zdolnościami
Szukając schematów świątecznych znalazłam fajnego mikołaja.
http://maravilhasdocroche...01_archive.html

Zaświtał mi pomysł aby do każdej uszytej poduszki, które przekażemy dla dzieci niepełnosprawnych dołączyć Mikołaja . Ja nie jestem w stanie wykonać ani jednego bo cały czas poświęcam na szycie. Może jesteście w stanie pomóc, czekamy na chętnych.Nie ukrywam że jest potrzeba tego duuuuuuuuużo, ale co zrobić skoro niepełnosprawnych jest wiele wśród nas.

Będzie to wkład Maranciaków dla niepełnosprawnych dzieci i młodzieży.

dzola31 - Nie 07 Paź, 2012 20:30

Ja myślę że warto chociaż taki mały wkład jak mikołajka zrobić na szydełku . Szybko je się robi , w porównaniu z kobietkami które szyją poduszki i tu chylę im czoła . Więc może kto potrafi szydełkować ,może zrobi mikołajka a dzieci będą się cieszyć z tych prezentów . Sama poznałam chłopca który ma taką poduszkę i wiem że nie zamienił by jej na inną.
Celina - Nie 07 Paź, 2012 20:47

Nisko Ci się kłaniam za chęć wykonania Mikołajków dla dzieci niepełnosprawnych. Chciała bym abyś została naszym dobrym duszkiem uklon dla pomysłu z Mikołajkami cmoknięcie
siebusania - Śro 17 Paź, 2012 16:37

a można więcej szczegółów na ten temat?
Celina - Śro 17 Paź, 2012 17:07

Mikołajki chcemy dołączyć do poszewek które mozna zobaczyć w moim albumie

https://picasaweb.google.com/105658013804024641735/PoduszkiPatchworkoweDoPrzekazaniaIPrzekazaneDlaDzieciW20112012Roku?authuser=0&feat=directlink

Poduszki otrzymają dzieci niepełnosprawne w Jaszkotlu i Wierzbicach;

Bardzo prosimy o ile możesz cmoknięcie to wykonaj paę Mikołajków ku radości dziecomi niepełnosprawnych.

Na wszystkie pytania odpowiem kwiatek dla ciebie do chętnych do wsparcia cmoknięcie

siebusania - Śro 17 Paź, 2012 20:58

tak więc jaki jest termin na wykonanie? jakiej wielkości mają być? z czego(rodzaj włoczki)? jakim szydełkiem? prosiła bym o przetłumaczenie opisu wykonania bo tak nie dokońca z obrazków rozumiem
Celina - Śro 17 Paź, 2012 21:05

Termin to do połowy listopada bo bedę chxiała je wysłać razem z poszewkami. Liczę że dobra dusza się znajdzie i Ci wytłumaczy bo ja nie kumata na szydełku.Dziękujemy że chcesz nam pomóc cool
Celina - Czw 18 Paź, 2012 05:50

Tak przetłumaczyła koleżanka na innym forum

a tam po portugalsku to bardzo-nie bardzo, ale wydaje mi się, że:

- zaczynamy od kółeczka do zaciśnięcia (zamiast tradycyjnego kółeczka z o. łańcuszka), i w to kółeczko wrabiamy 10 słupków jasnoróżowych i 20 białych (normalnie zmieniając nić przy łączeniu kolorów, tak aby nie było przerwy) i zamykamy oczkiem ścisłym;

- w drugim rzędzie robimy po półsłupku w każdy różowy słupek, i po słupku + o. łańc. w każdy biały słupek, chyba na koniec robimy jeszcze 1 słupek + 1 o.ł. + 1 słupek (ale może się mylę, trzeba porównać ze zdjęciem);

- odwracamy robotę i robimy bródkę Mikołaja, tzn w każde o. łańc. między słupkami wrabiamy pikotkę;

- teraz robimy czerwoną czapeczkę: wrabiamy po słupku w każdy z półsłupków nad różowymi słupkami z 1 rzędu (czyli 10 słupków); w następnych rzędach robimy o 2 sł. mniej, tak zwężamy czapeczkę;

- na szczycie wszywamy perełkę jako pompon, i robimy nos z różowego koralika a oczy z czarnych.

Edit: próbowałam wesprzeć się Google Translatorem, ale guzik mi z tego wyszło, bełkotał jakby się objadł szaleju. No to kombinowałam sama 7.gif hurrraaa

siebusania - Czw 18 Paź, 2012 08:00

a jakiej wielkości?
Celina - Czw 18 Paź, 2012 18:18

Wielkość wyjdzie z w/w wzoru brawo
siebusania - Czw 18 Paź, 2012 19:19

a z jakiej włóczki? jak uda mi się zdobyć odpowiednie materiały to chętnie pomogę, ale u mnie w pasmanterii to problem z rodzajami i kolorami włóczek
Celina - Czw 18 Paź, 2012 19:29

W/g mnie to wystarczy aby była biała i czerwona najlepsza była by anilana. Wystarczy sprawdzić aby nie było domieszki wełny bo ona gryzie sztrikuję
dzola31 - Pią 19 Paź, 2012 18:57

Ja robię z Koral i kordonka ariadny.
siebusania - Pią 19 Paź, 2012 20:39

dzola31, ariadna jest cieniutka, a ja myślałam że to ma być z takiej trochę grubszej
Celina - Pią 19 Paź, 2012 20:55

Trudno mi się wypowiedzięć , bo nie umiem robić ładnie na szydełku wściekły
aniaso4 - Pon 22 Paź, 2012 14:01

Celina, a na jaki adres trzeba by było wysłać te Mikołajki?
Czy wysokość 6-7 cm będzie akuratna?

Celina - Sob 10 Lis, 2012 19:48

Witam

Pięknie dziękujemy za Mikołajki które przywiozła Basia_G na spotkanie do Elbląga. Jesteście Wielkie za to że podzieliłyście się swoimi zdolnościami bo dzieciaków jest dużo. cmoknięcie cmoknięcie

aniaso4 mogą być ślij , a to dla Ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

aniaso4 - Sob 17 Lis, 2012 18:49

Ale nadal nie znam adresu....może wyślij na p.w.?
aniaso4 - Śro 21 Lis, 2012 12:01

Celinka ja zrobiłam na razie 35 sztuk,
właśnie doszyłam im oczka.
Podaj mi proszę ostateczny czas do wysłania.
Mogę dorobić więcej i wysłać np: w poniedziałek lub później, priorytetem. Jeśli sprawa nagli, wysyłam jutro. Czekam na odpowiedź.
Czy ktoś jeszcze zrobił Mikołajki?

Celina - Nie 30 Gru, 2012 15:51

Dziękujemy za Mikołajki, dzieciaki dostały do poduszek. cmoknięcie

I kolejna prośba. uklon
Potrzebuję do książki dla dzieci niewidomych " płatków śniegu" . Robię a właściwie szyję książkę
pt." Zima ". Mam czapkę , szalik, koleżanka robi rękawiczki , są już buty itd. i na każdej stronie chciałabym przyszyć każdy inny płatek śniegu.Czyli sumując potrzebuje 10 małych i jednego dużego płatka śniegu. Nie umiem robić na szydełku . Czy jesteście w stanie mi pomóc a właściwie dać radość dla dzieci niewidomych i słabo widzących.

A maskotki też chętnie przygarniemy, bo poduszki cały czas się szyją.

siebusania - Nie 30 Gru, 2012 16:42

Celina, ja mogę pomóc tylko podaj wyglad płatków, materiały mam czas też
Celina - Nie 30 Gru, 2012 16:44

Coś takiego love

http://www.fotosik.pl/pok...f0ed9d7a92.html

malagosia4 - Nie 30 Gru, 2012 20:50

Ja też chętnie wyślę gwiazdki tylko podaj adres i do kiedy trzeba je wyslać? a jak wyglądają to możesz jutro zobaczyć na moim blogu
malagosia4 - Nie 30 Gru, 2012 20:53

Jakie mają być te maskotki , robione na szydełku czy kupne?
Celina - Pon 31 Gru, 2012 13:06

Maskotki mają być małe , będzie to dodatek do poduszek jak będzie odpowiednia ilość. Mogą być różne w/g pomysłu osoby wykonującej np.szyte, robione na drutach szydełku itp.